Premierul roman Victor Ponta a anuntat joi, la Bruxelles, ca va discuta cu presedintele Traian Basescu chestiunea participarii la Consiliile Europene, el precizand ca nu contesta atributiile constitutionale ale sefului statului in privinta politicii externe, dar ca, in viziunea sa, "problemele Uniunii Europene deja nu mai sunt probleme de politica externa, ci sunt probleme ale noastre comune", relateaza Agerpres.

"Stiu ca va fi organizat un Consiliu European extraordinar in 23 mai. Stiti foarte bine ca exista o anumita disputa intre presedinte si mine, dar nu as vrea sa rezolv aceasta disputa in fata presei; voi discuta acest lucru cu presedintele Basescu. Nu am contestat si nu voi contesta niciodata atributiile constitutionale ale presedintelui Romaniei in privinta politicii externe, dar in viziunea mea cel putin, care stiu ca este impartisita in Europa, problemele Uniunii Europene deja nu mai sunt probleme de politica externa, ci sunt probleme ale noastre comune. Sper sa gasim o solutie buna pentru Romania, intrucat un nou conflict pe aceasta tema nu este dorit de nimeni", a afirmat Ponta.

Premierul Victor Ponta efectueaza joi o vizita la Bruxelles, unde a avut intrevederi cu presedintele PE, Martin Schulz, cu liderul grupului europarlamentar al Socialistilor si Democratilor, Hannes Swoboda, si cu liderul Partidului Socialistilor Europeni, Serghei Stanisev. In cursul dupa-amiezii, oficialul roman are prevazute intalniri cu comisarul european pentru politici regionale Johannes Hahn si cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.