Asociatia Pro Democratia cere guvernului si partidelor parlamentare sa renunte la adoptarea sistemului de vot uninominal, care modifica "radical, intr-un sens profund nedemocratic" sistemul electoral, cu doar sase luni inaintea alegerilor parlamentare.

"Luand act cu ingrijorare de aprobarea rapida in Senatul Romaniei, in absenta oricarei consultari cu partenerii sociali si cu societatea civila, a proiectului de lege privind alegerea Parlamentului printr-un scrutin majoritar intr-un tur, Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima consternarea si cere Guvernului si partidelor politice sa respecte recomandarile Comisiei de la Venetia si sa accepte sa aplice bunele practici in materie electorala, renuntand la adoptarea, cu doar sase luni inaintea alegerilor parlamentare, a modificarii radicale, intr-un sens profund nedemocratic, a sistemului electoral", afirma Pro Democratia, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

APD acuza "inconsecventa USL", care este "cel putin alarmanta" in conditiile in care fosta opozitie critica, cu doar cinci luni in urma "prevederile legii cumularii alegerilor locale cu cele parlamentare, lipsa de transparenta si atitudinea autoritara a Guvernului si a partidelor ce il sustineau pentru ca astazi sa foloseasca, se pare, aceleasi metode".

Potrivit sursei citate, votul uninominal aprobat in Senat "este un serios pas inapoi": "Acest sistem a fost folosit pe intreaga durata a regimului comunist, din 1948 pana in 1989. Si atunci macar avea o justificare: nu existau alte partide cu care comunistii sa concureze. Oare, spre un astfel de regim ne indreptam?", se intreaba Asociatia Pro Democratia.

Argumente invocate de APD:

  • Adoptarea sistemul majoritar intr-un tur poate produce grave distorsiuni ale democratiei reprezentative si este cel mai probabil neconstitutional.
  • Caracterul egal al votului pentru Parlament prevazut la Articolul 62 din Constitutie, corelat cu asigurarea reprezentativitatii cerute de Articolul 61, este incalcat de sistemele majoritare, in special de cel intr-un singur tur.
  • Sistemul majoritar intr-un tur produce guvernari neconsensuale, care, in conditiile crizei actuale, pot creste tensiunea sociala.
  • Suprareprezentarea artificiala a primelor partide, si nu doar a primului, cum se spune in absenta unei analize comparative, amplifica riscurile politice si posibilitatea derivei antidemocratice.
  • Viziunea pe termen foarte scurt, cumulata egoismului de partid sau de alianta politica, pot antrena tara intr-o aventura riscanta.

APD solicita guvernului si partidelor politice sa respecte recomandarile Comisiei de la Venetia si sa amane dezbaterea acestui proiect de lege pana dupa alegerile parlamentare.

UPDATE Mai multe organizatii civice au transmis presedintilor celor patru partide parlamentare - Emil Boc, Victor Ponta, Crin Antonescu si Kelemen Hunor, pentru a le cere sa impiedice adoptarea sistemului majoritar cu un singur tur pentru alegerile parlamentare.

Organizatiile care au initiat acest demers invoca, in scrisoarea deschisa, transmisa HotNews.ro de Expert Forum, efectele pe care acest sistem le-a produs, in urma a o serie de alegeri, in Marea Britanie - singura tara din UE in care este folosit acest sistem.

Totodata, in textul scrisorii mai sunt prezentate si rezultatele unei modelari realizate pe baza voturilor exprimate (in colegiile uninominale) cu ocazia alegerilor parlamentare din 2008 din tara noastra, pornind de la premisa ca acele alegeri s-ar fi desfasurat prin sistem de vot majoritar cu un singur tur.

"Astfel, Partidul Democrat Liberal, care a obtinut 32,36% din voturi (al doilea clasat ca numar de voturi), ar fi primit 42,09% din mandatele de deputat (dupa numarul de colegii in care candidatii sai s-au situat pe primul loc), fata de 36,39, cat a primit de fapt; Partidul Social Democrat, cu 33,10% din voturi obtinute, ar fi primit 37,65% din mandate, fata de 36,07% cat a primit, Partidul National Liberal, cu 18,57% din voturi, ar fi primit 11,70% din mandate, aproape jumatate din cate a primit de fapt - 20,56%; iar UDMR, cu 6,17% din voturi, ar fi avut un mandat in plus fata de cat are - performanta datorata faptului ca s-a clasat pe primul loc, cu procente in jur de 30%, in multe colegii uninominale din vestul tarii, ceea ce nu s-ar mai intampla in noul context politic, in care in colegiile respective nu ar mai avea ca adversari PSD si PNL (si altii), ci USL.

In afara de ceea ce s-ar fi intamplat la nivel national, mai este interesant de estimat efectele pe care acest sistem le-ar fi produs la nivelul reprezentarii alegatorilor din diferite judete, in contextul in care, spre exemplu: in judetul Arad, cu 52,06% din voturi obtinute, PDL ar fi castigat toate cele sapte mandate (pentru ca, in toate cele sapte colegii, candidatii sai s-au situat pe primul loc); in judetul Arges, cu 45,39% din voturi, PSD + PC ar fi castigat opt mandate din noua; in judetul Satu Mare, cu 36,05% din voturi, UDMR ar fi castigat patru mandate din cinci", argumenteaza semnatarii scrisorii.