Plutonierul Ion-Lucian Leustean, ranit grav anul trecut in Afganistan, a decedat miercuri dimineata la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC) din Bucuresti, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Apararii nationale (MApN). Subofiterul era internat in coma la sectia de terapie intensiva si, in pofida eforturilor medicilor, viata sa nu a mai putut fi salvata.

Ion-Lucian LeusteanFoto: mapn.ro

Ion-Lucian Leustean avea 25 de ani, era necasatorit si se afla in serviciul militar din anul 2009.

Militarul, membru al Batalionului 2 Manevra, a fost ranit grav la data de 7 septembrie 2011, in urma deflagratiei unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI), in timp ce executa cercetarea terestra a unui obiectiv in provincia Zabul.

Militarului i s-a acordat pe loc primul ajutor, dupa care a fost transportat de urgenta cu un elicopter de evacuare medicala la spitalul militar din Baza Lagman pentru interventii chirurgicale. In data de 8 septembrie, militarul roman a fost evacuat in Germania pentru tratament de specialitate si, ulterior, la 30 octombrie, a fost transferat in Romania, in stare vegetativa, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne si cranio-cerebrale, informeaza MApN.

Potrivit comunicatului de presa, in pofida eforturilor echipei medicale pluridisciplinare de la SUUMC, starea pacientului nu s-a ameliorat iar in ultimele 10 zile s-a constatat o deteriorare progresiva neresponsiva la tratament etiologic specific, militarul decedand in urma unui stop cardio-respirator.

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, l-a avansat la gradul de sublocotenent post-mortem pe plutonierul Ion-Lucian Leustean. Ministrul Apararii va inainta presedintelui propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Ion-Lucian Leustean cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Traian Basescu: Militarul Ion-Lucian Leustean va ramane in amintirea noastra pentru modul exemplar in care si-a indeplinit datoria

Presedintele Traian Basescu a transmis condoleante familiei militarului Ion-Lucian Leustean. "Am aflat cu mare tristete vestea disparitiei plutonierului Ion-Lucian Leustean, care, in ciuda eforturilor depuse de medici, si-a pierdut viata in urma ranilor grave provocate de o deflagratie in timpul unei misiuni de patrulare in provincia Zabul.

Este un moment de adanca durere pentru familie, pentru colegii de misiune si o pierdere insemnata pentru Armata Romaniei", se arata in mesajul de condoleante transmis de Presedintie.

Presedintele Basescu a precizat ca sacrificiul militarului reprezinta "dovada curajului si a responsabilitatii fata de misiunea pe care si-a asumat-o".

"Militarul Ion-Lucian Leustean va ramane in amintirea noastra pentru modul exemplar in care si-a indeplinit datoria", se mai arata in mesajul sefului statului.

MAE isi exprima profundul regret fata de decesul sublocotenentului (p.m.) Ion Lucian Leustean

Ministerul Afacerilor Externe informeaza, intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro, ca a primit cu regret si tristete vestea decesului sublocotenentului post-mortem Ion Lucian Leustean. "MAE transmite condoleante familiei indoliate si isi exprima profunda compasiune pentru aceasta grea pierdere", se arata in comunicat.

Ambasadorul SUA Mark H. Gitenstein: Sublocotenentul Leustean si-a dat viata pentru o cauza nobila, lupta impotriva extremismului din Afganistan si asigurarea unui viitor mai bun pentru toti cetatenii acelui stat

"Am fost intristat sa aflu despre moartea sublocotenentului post-mortem Ion-Lucian Leustean, care s-a luptat pentru viata sa timp de opt luni de zile, de cand a fost ranit in urma deflagratiei unui dispozitiv exploziv improvizat in timpul unei misiuni in Afganistan in septembrie 2011. Atat personal, cat si in numele Guvernului SUA, vreau sa transmit cele mai sincere condoleante familiei, prietenilor si camarazilor sai de arme", a declarat ambasadorul SUA Mark Gitenstein, intr-un comunicat de presa al Ambasadei SUA la Bucuresti transmis HotNews.ro.

Ambasadorul SUA a multumit echipei medicale de la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central pentru eforturile de lunga durata depuse pentru a-i salva viata militarului.

"Sublocotenentul Leustean si-a dat viata pentru o cauza nobila, lupta impotriva extremismului din Afganistan si asigurarea unui viitor mai bun pentru toti cetatenii acelui stat. Curajul dovedit de soldatii romani care participa la misiunile desfasurate de NATO in Afganistan este admirabil, iar Statele Unite ale Americii sunt mandre ca Romania este unul dintre cei mai apropiati aliati", se mai arata in comunicatul de presa.