Noul ministru de externe Andrei Marga a preluat mandatul la MAE, ocazie care i-a prilejuit sa clarifice aluzia lui Sebastian Lazaroiu potrivit careia ar fi fost colaborator al Securitatii. Marga a spus ca n-a colaborat cu fosta politie politica, nu are dosar si nu are emotii in acest sens. El a mai vorbit despre relatia cu presedintele, care va fi o relatie itnre doi oameni cu pareri diferite, care tine fiecare la opinia sa, dar care ar putea gasi, in interesul national, o pozitie comuna rezultata din dialog. Marga a trimis, din nou, la Constitutie, indicand ca presedintele trebuie sa se limiteze la functia de reprezentare si semnare de tratate, Guvernul facand strategia de politica externa si Parlamentul aproband-o.

Andrei MargaFoto: Agerpres

HotNews.ro a transmis live text declaratiile lui Andrei Marga.

Initial, la conferinta trebuia sa participe doar ministrul Andrei Marga. Inceperea conferinte a intarziat 45 de minute, iar pe la 10.43 a fost instalat si cel de-al doilea pupitru, semn ca ambii ministri vor sustine declaratii.

10.45 Conferinta de presa a inceput, prin discursul lui Cristian Diaconescu.

  • Avem increderea ca principalele proiecte vor fi sustinute in continuare.
  • Voi sta la dispozitia dlui Marga pentru a avea un semnal profesional pentru modul in care se concepe mandatul.

Andrei Marga

  • Vreau sa va asigur ca intentia, preocuparile sunt ca lucrurile sa mearga bine si, daca se poate, si mai bine, cu performante sporite.
  • Din capul locului va spun ca atunci cand s-a discutat nominalizarea mea am avut multe emotii, si pentru ca trebuia sa ii succed lui Cristian Diaconescu.
  • Vreau sa imi permiteti sa il consider partener in abordarea unor chestiuni delicate, in abordarea unui minister atat de complicat.
  • In domeniul politicii externe trebuie sa ne gandim mai intai la continuitate si sigur ca ea va fi, incercam,dublata de preocuparea pentru a capta schimbarile care au loc in lume.
  • Despre afirmatia lui Sebastian Lazaroiu ca ar fi colaborat cu Securitatea sub pseudonimul Andrei Muresan: Domnul Lazaroiu fabuleaza, si in acest caz a fost o fabulatie, se poate verifica dosarul meu nu m-a chemat niciodata cineva sa cooperez cu Securitatea, nu am semnat nimic, nu am colaborat niciodata. Fiti sigura ca s-a cautat de multa veme un dosar, dar n-am nicio emotie in aceasta privinta. Sigur, ca sa rapund la intrebare, daca ar aparea mi-as da demisia.
  • Despre incidentul cu presedintele de la depunerea juramantului:Ieri am facut o declaratie, ea este scrisa, o sa apara astazi si in presa, nu m-am referit la tema aceasta (n.r. compararea presedintelui cu Mussolini). Am fost cu Traian Basescu in doua guverne, ne stim bine.Presedintele era informat ca tara ar fi condusa de Mussoli. Si apoi eu i-am spus ca trebuie luate informatiile bune.
  • Relatia cu presedintele: Sigur, eu am citit Constitutia, prin Constitutie presedintel reprezinta Romania si semneaza acordurile. Juristii stiu mai bine stiulatiile, dar ne dam si noi seama de ele. In al doilea rand, Guvernul realizeaza politica externa a tarii, pe baza programului de guvernare. In joc sunt trei actori mari, presedintele, guvernul si parlamentul si fiecare parte trebui sa o respecte pe cealalta si sa ajunga la o conlucrare.
  • Mizez pe o lectura corecta a Constitutiei.
  • In definitiv, oameni cu pareri diferite vor exista, asta nu ii impiedica sa conlucreze. In ciuda diferentelor de viziune si opinie trebuie sa venim toti la un consens si la dialog. Mizez pe faptul ca suntem oameni rationali slujim aceeasi cauza.
  • Relatia noastra e ca atunci cand eram membri in cele doua guverne, a unor oameni angajati profund in domeniile de care raspund, de oameni care tin la parerile lor, care nu au intotdeauna pareri identice. Dar asta nu exclude posibilitatea ca, fiecare fiind o fiinta rationala, sa realizam un acord prin dialog.
  • Schimbarile din MAE: Premierul a anuntat ca nu se va proceda la alte schimbari imediat, cu exceptia secretarilor de stat. Pe de alta parte, se propune o depolitizare a administratiei publice. La secretarii de stat decizia este urmatoarea: doi dintre ei sa fie asumati de PSD de PNL.Aceasta va fi abordarea. In rest, nu propunem abordarea politica a posturilor.
  • Dincolo de toate, va pot spune ca Romania nu are excedent de oameni calificati in diplomatie, are prea putini oameni pregatiti, isi iroseste fortele intelectuale. Asa ca vom folosi toate capacitatile existente, fara nicio ezitre. Noi nu ii intrebam pe oameni cu cine voteaza, dar varfurile intra in aceata abordare naturala de asumare politica.
  • In legatura cu organizarea ministerului, chiar discutam cu domnul Diaconescu organigrama, ea e organizata tematic si ne gadim sa o organizam pe tarile mari. De exemplu, daca cineva se ocupa de Germania, iar pe mai multe tematici se ocupa mai multi, vom vrea ca cineva sa aiba si raspunderea.
  • Vom vrea sa deschidem mai multe posturi prin concursuri, cum e in alte tari. Sigur ca se intra prin concurs, dar sunt concursuri si concursuri.
  • Sunt multi care vor sa intre in diplomatie si  ca nu au cum sa intre ca spunand ca totul e aranjat. Asa ca vom incerca sa aducem astfel de oameni, preocupati de relatiile internationale.
  • Primul lucru pe care il va face: Sunt mai multe actiuni si agenda e incarcata. Schengenul trebuie impins inainte, se apropie decizia din septembrie, cei din diplomatie stiu ce trebuie facut cu Germania, Olanda si cu tarile reluctante (n.r. care opun rezistenta). Anterior, intr-un interviu acordat marti RFI, Andrei Marga a detaliat cum poate fi convinsa Olanda: Parerea mea, am spus-o si in Parlament, ca va trebui un gest politic major in domeniul anticoruptiei. Prin schimbarea guvernamentala din Romania, cred ca programul noului guvern poate starni mai multa incredere mai ales in ceea ce priveste abordarea coruptiei.
  • Pregatirea Summit-ului NATO de la Washington... de la Chicago, scuzati-ma.
  • Tot pe agenda discutiilor este incheierea acestor pasi concreti facuti cu Moldova, pentru a da un semnal concret, pentru ca suntem preocupati sa aratam Moldovei ca vrem sa realizam conectarea. Sigur, nu MAE face conectarea conductelor, dar e responsabil de aceste relatii.
  • Sigur, o mare problema e fructificarea parteneriatelor strategice. Se pune problema folosirii parteneriatelor care sunt, cel cu SUA e cel mai amplu, cel mai folositor, dar se pune problema folosim acest parteneriat?
  • O alta chestiune este cea a vizelor in SUA, incercam sa continuam acest curs de apropiere spre rezultatul final in problema vizelor.
  • Sunt preocupari de a pune in miscare relatii cu Franta (...), cu Rusia - si il citez pe Ghe. Bratinu: cu Rusia trebuie sa ai o relatie mai mult decat nationala, si cu China.. (...)
  • Secretari de stat: Azi incepe discutia, speram ca pana luni sa o finalizam, exista cate o propunere din partea PNL si PSD. Sigur ca sunt bucuros sa lucrez cu domnul Aurescu, dansul se sustine singur prin ceea ce a facut.