Corina Dumitrescu, propusa pentru preluarea portofoliului Educatiei, a facut sambata, pentru Agerpres, o serie de precizari in legatura cu acuzatiile care i s-au adus in ultima perioada, subliniind, intre altele, ca numele cu care a figurat la Universitatea Stanford, California, este Corina Adriana Radu. "Strategii de imagine ai PSD m-au sfatuit sa nu intru intr-o polemica cu presa pe acest subiect si atunci unii reprezentanti ai mass-media, facandu-si meseria, au cerut relatii la Universitatea Stanford despre Corina Adriana Dumitrescu, care intr-adevar nu a fost la acesta institutie de formare profesionala, pentru ca ma numeam la momentul acela Corina Adriana Radu", a explicat ea.

Corina DumitrescuFoto: Agerpres

UPDATE Corina Dumitrescu va sustine duminica si o conferinta de presa, incepand cu ora 12.00

Rectorul Universitatii Crestine 'Dimitrie Cantemir' a subliniat ca CSM avea, la randul sau, datoria sa verifice daca existau greseli de ortografie in CV-ul sau si a adaugat ca isi va asuma raspunderea pentru aceste erori, fara a-l sanctiona pe angajatul care a tehnoredactat CV-ul.

"Acest CV nu a fost tehnoredactat de mine, imi asum insa raspunderea pentru faptul ca nu l-am verificat ulterior. Acest CV a fost depus, initial, la dosarul meu de candidat pentru un loc de reprezentant al societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, la Senatul Romaniei. Personal, am acceptat aceasta candidatura la limita timpului in care actele urmau sa fie depuse. Initial, refuzasem aceasta candidatura la CSM din partea PSD-ului, fiind o persoana foarte ocupata si numai din acest motiv. Dar, la finalul termenului in care se putea depune candidatura, liderii PSD mi-au facut din nou aceasta propunere pe care, in cele din urma, am acceptat-o", a explicat Corina Dumitrescu.

Ea a aratat ca, obiectiv vorbind, cel care s-a ocupat de tehnoredactarea acestui CV era in situatia in care, din cauza crizei de timp, putea sa greseasca.

"Si, de aceea, desi este angajatul meu, nu ii voi aplica nicio sanctiune si imi asum raspunderea ca nu am verificat acest CV. Colegii de la CSM au preluat acelasi exemplar de CV si l-au postat ca atare pe site-ul lor. Cei de la CSM, in aceste zile, desi am lamurit ca vina tehnica apartine unui angajat de-al meu, vor sa afle cine dintre angajatii dumnealor nu a verificat acest CV, asa cum au obligatia sa o faca cu orice material care se posteaza pe site-ul acestei institutii", a adaugat Dumitrescu.

In legatura cu continutul CV-ului, Dumitrescu a reamintit ca in format european acesta este foarte strict si presupune completarea precisa.

"Astfel, in dreptul informatiei cu privire la institutia organizatoare a acestei formari profesionale, am trecut in mod corect Universitatea Stanford, in dreptul rubricii care priveste domeniul studiat in cadrul acestei formari profesionale am trecut corect cursul de drept international, iar in dreptul rubricii 'diploma obtinuta' nu am facut nicio referire ca as fi obtinut vreo diploma de acolo. Mai mult decat atat, ca sa nu ramana spatiul liber, am inserat in acel loc din CV premiul Fundatiei Culturale Magazin Istoric - Armand Calinescu si diploma aniversara pentru contributia la dezvoltarea Editurii Universul Juridic. Strategii de imagine ai PSD m-au sfatuit sa nu intru intr-o polemica cu presa pe acest subiect si atunci unii reprezentanti ai mass-media, facandu-si meseria, au cerut relatii la Universitatea Stanford despre Corina Adriana Dumitrescu, care intr-adevar nu a fost la acesta institutie de formare profesionala, pentru ca ma numeam la momentul acela Corina Adriana Radu", a precizat ea.

In momentul de fata, a continuat Dumitrescu, profesorul care a coordonat acest stagiu de formare profesionala la care am participat, la Universitatea Stanford, tinutul Hoover, California, se afla in Europa, fiind dispus sa intervina in calitate de martor in acest "proces moral ad-hoc" pentru a confirma ceea ce am declarat.

"Totodata s-a apreciat ca nu este cazul ca dl profesor sa intre in legatura cu presa romaneasca. Daca ar fi intrat in legatura cu presa romaneasca dl profesor, dincolo de cele pe care deja le-am mentionat, ar fi afirmat ca, la intoarcerea in SUA, urma sa trimita o adeverinta care sa certifice cele afirmate, inclusiv ca acest program a fost finantat de catre institutia dumnealor si inclusiv ca era dedicat tinerilor personalitati care urmau sa ocupe functii de conducere in statele foste comuniste. Cu titlu de exemplu, un curs similar de formare profesionala la aceeasi institutie a fost urmat de Theodor Stolojan, Catalin Zamfir, presedintele Cehiei, Vaklav Klaus, precum si de alti demnitari din tarile Europei Centrale si de Est", a subliniat Corina Dumitrescu.

In legatura cu informatiile vehiculate ca ar fi parte a unui proces de plagiat, rectorul UCDC a precizat ca are o hotarare judecatoreasca definitiva potrivit careia nu este parte in dosar. "Acest proces la origine a fost intentat de un cadru didactic caruia am fost nevoiti sa-i desfacem contractul de munca. Pana la acest moment, nu mi s-a cerut de catre conducerea partidului decat sa lamuresc aceste aspecte", a spus rectorul UCDC.