Legea prevede doua cai majore: returnarea fortata (n.r. termenul expulzare nu mai este considerat oportun) si returnarea voluntara, care poate fi din proprie initiativa sau returnare voluntara asistata. Aici rolul OIM devine major.

Asa cum precizam intr-un articol anterior, returnarea voluntara asistata se produce atunci cand imigrantul este de acord sa se intoarca in tara lui, dar ii lipsesc conditiile materiale si are nevoie de un ajutor suplimentar.

Ionut Baias: OIM se afla aproape de finalul primului proiect de returnare voluntara care include si componenta de asistenta pentru reintegrare. Cum are loc concret o returnare voluntara asistata?

Mihail Clondir: Dupa ce si migrantul si reprezentantul OIM stiu sigur ca vrea sa plece acasa voluntar, exploram toate posibilitatile de asistenta: incepand cu documente de calatorie, biletul de avion (rezervat si nu cumparat), luam legatura cu misiunile OIM de tranzit si din tara de destinatie atunci cand migrantul a cerut asistenta; se adreseaza cererea pentru certificatul de repatriere care este emis de ORI care da dreptul strainului sa plece din Romania, se ridica documentele de calatorie de la ambasada/consulatul respectivului migrant daca acesta nu are acte sau acte valabile dupa care se cumpara biletul de avion si migrantul va fi condus la aeroport de reprezentantul OIM care ii va oferi asistenta de la formalitatile vamale si de frontiera pana la urcarea in avion.

Daca zborul va fi cu escala, acesta va fi asteptat in respectivul aeroport de catre un reprezentat al OIM din biroul de tranzit aflat in aeroport care-i va da tot sprijinul necesar: informatii, asistenta medicala, hrana etc. si-l va conduce la urmatorul zbor. Primesc mesaj pe mail ca acest cetatean a fost asistat in tranzit si a plecat catre tara de origine. Cand a ajuns la destinatie primim iarasi un mail de la reprezentantul OIM ca a ajuns cu bine si ca a beneficiat de asistenta acestora.

Rep: Cine plateste biletul de avion si asistenta de tranzit? Care este suma finala?

Mihail Clondir: Inainte de a pleca din Romania, migrantului i se inmaneaza o suma de bani necesara pentru a face mici cheltuieli pe drum (apa, hrana etc.) si pentru a-si plati drumul de la aeroportul din tara de origine pana la domiciliu fiindca e foarte probabil ca acesta sa nu locuiasca in orasul in care exista aeroport si sa mai aiba un drum lung pana acasa. Banii sunt acordati de OIM si difera de la program la program. Pentru ultimul proiect derulat suma este de 400 de lei, bani pe care migrantul ii poate schimba la casa de schimb in valuta care-i foloseste.

Fondurile pentru acest proiect provin de la UE in proportie 75%, 20% vin de la Guvernul Romaniei iar 5% de la OIM.

Rep: Programul de returnare voluntara are doua mari componente. Am vorbit despre prima. Care este a doua componenta?

Mihail Clondir: Este vorba despre componenta de asistenta pentru reintegrare. Ce presupune ea? Un ajutor pentru migrant astfel incat atunci cand va ajunge in tara de origine sa se integreze mai usor social sau profesional, sa-si castige demnitatea si sa-i asigure un punct de plecare.

Cum facem acest lucru: Li se propune tuturor sa faca un curs vocational, sa invete o meserie, evident ca nu niste meserii foarte sofisticate, dar niste meserii care sa-i ajute odata ajunsi acasa sa-si castige un venit mic care sa-i ajute sa supravietuiasca. Vorbim de meserii ca zugrav, faiantar, bucatar, ospatar, sa lucreze in agricultura etc. Mai mult, OIM il poate ajuta cu o suma mica pentru a-si cumpara uneltele necesare practicarii meseriei.

Interviu integral pe EurActiv.ro