"Programul de guvernare PSD in domeniul educatiei contine exclusiv masuri destinate sa reintroduca dictatura mediocritatii", a declarat fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu. Intr-un comunicat de presa remis "in calitate de fost ministru al Educatiei", Funeriu abordeaza punct cu punct prevederile programului de guvernare al PSD pe educatie. "Programul guvernului pe educatie, pentru pastrarea credibilitatii, ar trebui sa contina doar urmatoarele cuvinte: aplicarea imediata a Legii Educatiei Nationale. Ministerul Educatiei a fost lasat atat de mine, cat si de ministrul Catalin Baba perfect functional si la cheie", a declarat acesta pentru HotNews.ro.

Daniel FuneriuFoto: Agerpres

Printre cele mai grave elemente din program se numara obiectivul PSD de "reconsiderare a consiliilor consultative ale M.E.C.T.S", miza fiind "inlocuirea excelentei cu mediocritatea pentru a putea dirija catre mediocritate resursele financiare si pentru a bloca punerea in aplicare a masurilor anti-plagiat", sustine Funeriu.

O alta vulnerabilitate majora, potrivit fostului ministru al Educatiei, este obiectivul de "regandire a criteriilor de promovare a cadrelor didactice". Pericolul il reprezinta "intrarea in sistem a unui numar mare de oameni care nu indeplinesc calitatea minimala pentru a profesa in universitati. Intrarea in sistem a unei clientele mediocre este sursa proastei calitati a universitatilor din Romania si a tuturor problemelor de credibilitate internationala a universitatilor din Romania", scrie acesta.

Redam mai jos comunicatul fostului ministru al Educatiei Daniel Funeriu:

"Programul de guvernare PSD in domeniul educatiei contine exclusiv masuri destinate sa reintroduca dictatura mediocritatii.

Mai contine fie masuri de mult realizate, fie masuri irealiste din punct de vedere financiar.

Daca s-ar pune in aplicare acest program de guvernare in domeniul educatiei, s-ar risipi pe alocari inutile si politice suma de 10 miliarde de lei (2.2 miliarde Euro).

De asemenea, se promite stoparea modernizarii educatiei prin modificarea Legii Educatiei Nationale, care a fost in nenumarate randuri apreciata de Comisia Europeana si de partenerii externi.

Programul de guvernare PSD este expresia directa a intereselor ilegitime in educatie, incurajeaza mediocritatea si distruge credibilitatea cu greu castigata in plan extern.

Revenirea in invatamantul superior la vechile practici ar echivala cu revenirea la bacalaureatul fraudat.

(...)

Invatamant preuniversitar

Propunere PSD: Gestionarea in conditii optime a examenelor nationale:

  • Optim pentru cine? Pentru fabricile de diplome? Un examen nu poate sa fie decat exigent si fara fraude. PSD NU se angajeaza explicit sa organizeze bacalaureatul fara fraude.
  • Vulnerabilitate: examene fraudate sau subiecte prea usoare distrug sistemul valoric pe care am asezat scoala romaneasca.

Propunere PSD: Reducerea abandonului scolar inclusiv prin redeschiderea scolilor care au fost inchise in mod abuziv

  • Toate scolile au fost inchise de primarii pe baza numarului de elevi si a altor scoli din proximitate si nu de minister. Primariile pot decide deschiderea unor scoli. Daca, prin absurd, s-ar pune in practica, masura ar costa circa 1 miliard de lei anual.
  • Vulnerabilitate: investitii in scoli fara copii pentru servirea clientelei de partid, practica stopata in 2010 si 2011.

Propunere PSD: Finalizarea programului de campusuri scolare

  • Aceste investitii sunt ale primariilor nu ale ministerului. Alocare discretionara de fonduri prin Hotarare a Guvernului. Peste 180 de campusuri planificate. Cost total: 1,5-2 miliarde de Euro.
  • Vulnerabilitate: risipa de fonduri in contextul in care majoritatea covarsitoare a campusurilor nu sunt utile.

Propunere PSD: Formarea personalului din invatamant prin programe POSDRU

  • Este in derulare de multa vreme. Obiectiv indeplinit in perioada 2010-2012.

Propunere PSD: Asigurarea acoperirii normelor cu personal didactic titular in invatamant

  • Deja realizat. 80.3% dintre posturi sunt acoperite cu titulari iar 19.6% sunt acoperite cu personal calificat netitular. In mandatul Funeriu procentajul de posturi acoperite cu necalificati a scazut de la 7% la 1%.

Propunere PSD: Eliminarea violentei din scoli

  • Program national demarat deja. E bine sa fie continuat.

Propunere PSD: Invatamant profesional racordat la piata muncii

  • Invatamantul profesional a fost redemarat in mandatul Funeriu si elaborat impreuna cu cele mai importante firme din Romania. Deja copiii sunt in perioada de inscriere pentru anul scolar 2012-2013. Detalii sunt la www.alegetidrumul.ro
  • Vulnerabilitate: modificarea noului tip de invatamant profesional ar produce o mare instabilitate si pierderea increderii mediului privat in stabilitatea invatamantului din Romania.

Propunere PSD: Programe adecvate pentru grupurile vulnerabile

  • Deja implementat.

Propunere PSD: Programe pentru cei care au parasit timpuriu scoala (programul celei de-a doua sanse)

  • In derulare.

Propunere PSD: Autonomie pentru scoli si autonomie profesionala pentru cadre didactice

  • Legea Educatiei acorda o autonomie fara precedent scolilor.

Propunere PSD: Implementarea programului "Scoala de dupa scoala"

  • Aceste programe se implementeaza de primarii. Toata legislatia este elaborata si in vigoare, cu consultarea publica necesara.

Propunere PSD: Adecvarea manualelor scolare la noul curriculum

  • Reforma curriculara este lansata, programele pentru ciclul achizitiilor fundamentale (clasa pregatitoare-clasa I si clasa a II-a) sunt finalizate. Echipele tehnice sunt in plin proces de elaborare.
  • Vulnerabilitate: Lansarea achizitiilor clientelare de manuale scolare.

Propunere PSD: Realizarea unui parteneriat corect cu autoritatile administratiei publice locale

  • Legea Educatiei Nationale, prin descentralizare, a asezat impecabil relatia minister-scoala-autoritati locale.
  • Vulnerabilitate: perturbarea unui sistem asezat functional in baza Legii Educatiei Nationale, Legea nr. 1/2011.

Invatamant universitar

Propunere PSD: Deblocarea posturilor din invatamantul superior

  • Deja in lucru, e nevoie doar de aprobarea Guvernului.

Propunere PSD: Revizuirea cifrelor de scolarizare

  • Cifra de scolarizare propusa tine seama de angajamentele Romaniei fata de UE prin Agenda 2020.
  • Vulnerabilitate: o cifra de scolarizare dictata de un ministru cu interese directe in invatamantul superior privat va apara interesele acelor universitati, toate in cea mai slaba categorie valorica, si nu interesul calitatii.

Propunere PSD: Sustinerea doctoranzilor si post-doctoranzilor prin burse din programe POSDRU

  • In derulare. Fondurile POSDRU pe aceasta axa au fost in intregime contractate, asigurandu-se necesarul.
  • Vulnerabilitate: alocarea de fonduri de pe alte axe va duce la utilizarea incorecta a fondurilor si redeschiderea fabricilor de doctorate fara valoare stiintifica.

Propunere PSD: Regandirea criteriilor de promovare a cadrelor didactice in concordanta cu realitatea sistemului de invatamant romanesc cu mentinerea calitatii drept conditie primordiala de functionare a sistemului de invatamant

  • Actualele criterii sunt criterii care sunt general acceptate la nivel international, in acord cu standardele internationale. Ele permit selectia celor mai buni conferentiari si profesori universitari. Modificarea lor inseamna intoarcerea la dictatura mediocritatii.
  • Vulnerabilitate: intrarea in sistem a unui numar mare de oameni care nu indeplinesc calitatea minimala pentru a profesa in universitati. Intrarea in sistem a unei clientele mediocre este sursa proastei calitati a universitatilor din Romania si a tuturor problemelor de credibilitate internationala a universitatilor din Romania.

Propunere PSD: Utilizarea mai eficienta si transparenta a resurselor

  • Resursele sunt alocate, in baza Legii educatiei nationale, perfect transparent. Programele de studii sunt evaluate, iar finantarea este in functie de calitatea acestor programe de studii.
  • Vulnerabilitate: in spatele cuvintelor frumoase se va reveni la finantarea discretionara, se vor da locuri in functie de afinitati politice si nu in functie de calitate.

Propunere PSD: Sustinerea cercetarii stiintifice din domeniile cu potential de performanta;

  • Reforma cercetarii a dus exact la acest lucru. Pentru prima data in Romania, granturile au fost evaluate de comisii formate exclusiv din cercetatori de inalt nivel din exteriorul Romaniei, pentru a nu intra in logica conflictelor de interese. Pentru prima data vor veni in Romania pentru a-si derula cercetari oameni de stiinta de valoare care au profesat in mari universitati ale lumii. PSD a dovedit ca nu face diferenta intre performanta si mediocritate.
  • Vulnerabilitate: modificarea regulilor in timpul procesului de evaluare, ceea ce ar duce la grave pierderi de credibilitate.

Propunere PSD: Incurajarea prin mecanisme de finantare a abordarilor interdisciplinare cu potential de aplicare in realizarea de produse;

  • Obiectiv realizat prin definirea si derularea de programe specifice, care au beneficiat de apreciere internationala.

Propunere PSD: Sustinerea excelentei stiintifice prin finantarea adecvata, inclusiv a transferului tehnologic cu efecte in cresterea si dezvoltarea economica.

  • Obiectiv realizat prin definirea si derularea de programe specifice, care au beneficiat de apreciere internationala.

Propunere PSD: Utilizarea fondurilor structurale pentru dezvoltarea infrastructurii comune orientate pe cercetare sau tehnologie;

  • Obiectiv deja realizat. Axa de cercetare a absorbit foarte bine fonduri structurale si s-a contractat in 2011 suma de 2 miliarde de lei (500 milioane de Euro), finantandu-se 294 proiecte. Evaluarea proiectelor a fost realizata cu experti straini de inalta valoare internationala.

Propunere PSD: Canalele de finantare care sa sporeasca conectivitatea dintre universitati, institute de cercetare, agentii si companii pentru reducerea distantei de la stiinta la aplicatie;

  • Legea Educatiei Nationale si Legea Cercetarii are mecanisme prevazute exact pentru acest lucru.

Propunere PSD: Asumarea cu prioritate de catre Guvernul Romaniei a proiectului de construire a celui mai puternic laser din lume, unul din primele cinci cele mai importante proiecte de realizat din fonduri europene si sustinut de catre Consiliul Investitorilor Straini.

  • Proiect realizat deja. Totul a fost pregatit in ministeriatul Funeriu, este asteptata doar semnatura Comisiei Europene. Demararea constructiei este preconizata pentru mai-iunie 2012.

Propunere PSD: Sprijinirea revistelor stiintifice romanesti in vederea cresterii scorului relativ de influenta

  • Scorul relativ de influenta este in functie de numarul de citari ale unui articol de catre cercetatori de valoare internationala. Un guvern nu poate interveni in cresterea scorului relativ de influenta. Un astfel de punct intr-un program de guvernare denota, pentru partenerii internationali, necunoasterea profunda a ceea ce inseamna cercetare la nivel international.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

Propunere PSD: Finalizarea procedurilor parlamentare pentru Codul Educatiei

  • Practic acest lucru inseamna abrogarea Legii Educatiei Nationale si intoarcerea la sistemul mediocru pe care-l aveam inainte. Romania a primit multe laude la nivel international pentru reformele din domeniul educatiei si cercetarii, inclusiv felicitari din partea Comisiei Europene iar o intoarcere in trecut distruge toata credibilitatea. Pentru prima data in Romania, in baza Legii Educatiei Nationale, avem un sistem stabil, coerent si articulat, care a fost restructurat din temelii. Modificarea Legii Educatiei Nationale ar duce la haos.

Propunere PSD: Relansarea dialogului cu partenerii sociali

  • Dialogul cu partenerii sociali nu a fost niciodata intrerupt. S-a intrerupt strangerea cotizatiei catre sindicate direct de pe statul de plata al profesorilor, ceea ce a scos sindicatele de sub influenta ilegitima a politicului.
  • Vulnerabilitate: Cumpararea in scopuri politice a bunavointei sindicatelor.

Propunere PSD: Relansarea dialogului real cu organizatiile studentesti

  • Dialogul cu organizatiile studentesti neafiliate politic a dat rezultate deosebit de bune. Legea Educatiei Nationale include prevederi in avantajul studentilor. A fost adoptat Codul drepturilor si obligatiilor studentilor, care cuprinde toate masurile negociate cu studentii.
  • Vulnerabilitate: consolidarea organizatiilor studentesti "de casa" ale PSD, precum UNSR si instrumentalizarea lor politica.

Propunere PSD: Realocarea sumelor destinate obiectivelor de investitii, precum si reparatiilor capitale

  • Sumele pentru investitii nu sunt in bugetul educatiei, ci in bugetele primariilor. Singurele sume pentru investitii in bugetul educatiei sunt pentru programul de constructii de gradinite deja inceput, in locatii definite impreuna cu banca externa finantatoare pe baza criteriilor de necesitate.
  • Vulnerabilitate: inceperea pe criterii politice a unor constructii care nu vor avea finalitate si alocari de fonduri politice.

Propunere PSD: Reanalizarea obiectivelor de investitii

  • In ultimii 3 ani fondurile de investitii au fost distribuite pe baza de performanta, in urma evaluarii transparente, contrar mandatelor PSD in care banii se dadeau universitatilor conduse de simpatizanti PSD.

Propunere PSD: Recuperarea si refacerea taberelor pentru elevi si studenti

  • Taberele nefunctionale au fost descentralizate si transmise in administrare primariilor care au efectuat investitii. In consecinta, taberele despre care se face vorbire sunt acum, majoritar, functionale prin grija primariilor, pe cand 20 de ani de administrare de la nivelul ministerului le-au dus in paragina.
  • Vulnerabilitate: se doreste transmiterea taberelor pe criterii de clientelism politic catre PSD.

Propunere PSD: Reconsiderarea consiliilor consultative ale M.E.C.T.S. dupa consultarea universitatilor si a partenerilor sociali

  • Consiliile consultative ale MECTS (CNCS, CNATDCU, CNFIS, CDI) sunt numite pe o perioada de 4 ani. Ele au fost numite in 2011, cind vechile consilii au ajuns la termen. Ele sunt formate de personalitati apolitice, cu valoare stiintifica internationala dincolo de orice dubiu. In CNATDCU sunt, de exemplu, 50% oameni de stiinta romani care activeaza in mari universitati ale lumii, pe langa, de exemplu Presedintele Academiei Romane, etc... Singurele criterii au fost excelenta stiintifica si verticalitatea morala, astfel incat membrii sa nu fie sensibli la presiuni politice. Numirile nu pot fi facute la propunerea universitatilor pentru ca rolul acestor consilii este de a aloca resurse universitatilor, prin urmare daca numirile s-ar face la propunerea universitatilor ar insemna ca aceste persoane se afla in conflict de interese.
  • Vulnerabilitate: miza majora este inlocuirea excelentei cu mediocritatea pentru a putea dirija catre mediocritate resursele financiare si pentru a bloca punerea in aplicare a masurilor anti-plagiat (CNECSDTI-Etica si anti-plagiat, CNCS si CCCDI-cercetare, CNFIS-finantarea universitatilor, CNATDCU-resursa umana).

Propunere PSD: Gestionarea eficienta si transparenta a resurselor

  • Pentru prima data in 2010 si 2011, contrar guvernarilor PSD anterioare, fondurile au fost alocate exclusiv pe baza de performanta si transparent.

Propunere PSD: Continuarea proiectelor privind acesul la internet rapid intr-un numar cat mai mare de localitati prin dezvoltarea retelei RoEduNet

  • Este in derulare un proiect din fonduri europene in valoare de peste 30 de milioane de Euro pentru introducerea internetului in aproximativ 3000 de scoli".

N.Red: Elementele "cele mai grave" identificate de Daniel Funeriu in programul de guvernare al PSD pe educatie sunt marcate cu bold si subliniate, conform comunicatului.

Citeste si: