Analiza fostului ministru Daniel Funeriu asupra programului PSD pe Educatie: Pentru pastrarea credibilitatii, programul ar trebui sa contina doar urmatoarele cuvinte: aplicarea imediata a Legii Educatiei Nationale

de R.P.     HotNews.ro
Vineri, 4 mai 2012, 16:50 Actualitate | Esenţial


Daniel Funeriu
Foto: Agerpres
"Programul de guvernare PSD in domeniul educatiei contine exclusiv masuri destinate sa reintroduca dictatura mediocritatii", a declarat fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu. Intr-un comunicat de presa remis "in calitate de fost ministru al Educatiei", Funeriu abordeaza punct cu punct prevederile programului de guvernare al PSD pe educatie. "Programul guvernului pe educatie, pentru pastrarea credibilitatii, ar trebui sa contina doar urmatoarele cuvinte: aplicarea imediata a Legii Educatiei Nationale. Ministerul Educatiei a fost lasat atat de mine, cat si de ministrul Catalin Baba perfect functional si la cheie", a declarat acesta pentru HotNews.ro. 

Printre cele mai grave elemente din program se numara obiectivul PSD de "reconsiderare a consiliilor consultative ale M.E.C.T.S", miza fiind "inlocuirea excelentei cu mediocritatea pentru a putea dirija catre mediocritate resursele financiare si pentru a bloca punerea in aplicare a masurilor anti-plagiat", sustine Funeriu.
O alta vulnerabilitate majora, potrivit fostului ministru al Educatiei, este obiectivul de "regandire a criteriilor de promovare a cadrelor didactice". Pericolul il reprezinta "intrarea in sistem a unui numar mare de oameni care nu indeplinesc calitatea minimala pentru a profesa in universitati. Intrarea in sistem a unei clientele mediocre este sursa proastei calitati a universitatilor din Romania si a tuturor problemelor de credibilitate internationala a universitatilor din Romania", scrie acesta. 

Redam mai jos comunicatul fostului ministru al Educatiei Daniel Funeriu:

"Programul de guvernare PSD in domeniul educatiei contine exclusiv masuri destinate sa reintroduca dictatura mediocritatii.
Mai contine fie masuri de mult realizate, fie masuri irealiste din punct de vedere financiar.
Daca s-ar pune in aplicare acest program de guvernare in domeniul educatiei, s-ar risipi pe alocari inutile si politice suma de 10 miliarde de lei (2.2 miliarde Euro).
De asemenea, se promite stoparea modernizarii educatiei prin modificarea Legii Educatiei Nationale, care a fost in nenumarate randuri apreciata de Comisia Europeana si de partenerii externi.
Programul de guvernare PSD este expresia directa a intereselor ilegitime in educatie, incurajeaza mediocritatea si distruge credibilitatea cu greu castigata in plan extern.
Revenirea in invatamantul superior la vechile practici ar echivala cu revenirea la bacalaureatul fraudat.
(...)

Invatamant preuniversitar

Propunere PSD: Gestionarea in conditii optime a examenelor nationale:
 • Optim pentru cine? Pentru fabricile de diplome? Un examen nu poate sa fie decat exigent si fara fraude. PSD NU se angajeaza explicit sa organizeze bacalaureatul fara fraude.
 • Vulnerabilitate: examene fraudate sau subiecte prea usoare distrug sistemul valoric pe care am asezat scoala romaneasca.
Propunere PSD: Reducerea abandonului scolar inclusiv prin redeschiderea scolilor care au fost inchise in mod abuziv
 • Toate scolile au fost inchise de primarii pe baza numarului de elevi si a altor scoli din proximitate si nu de minister. Primariile pot decide deschiderea unor scoli. Daca, prin absurd, s-ar pune in practica, masura ar costa circa 1 miliard de lei anual.
 • Vulnerabilitate: investitii in scoli fara copii pentru servirea clientelei de partid, practica stopata in 2010 si 2011.
Propunere PSD: Finalizarea programului de campusuri scolare
 • Aceste investitii sunt ale primariilor nu ale ministerului. Alocare discretionara de fonduri prin Hotarare a Guvernului. Peste 180 de campusuri planificate. Cost total: 1,5-2 miliarde de Euro.
 • Vulnerabilitate: risipa de fonduri in contextul in care majoritatea covarsitoare a campusurilor nu sunt utile.
Propunere PSD: Formarea personalului din invatamant prin programe POSDRU
 • Este in derulare de multa vreme. Obiectiv indeplinit in perioada 2010-2012.
Propunere PSD: Asigurarea acoperirii normelor cu personal didactic titular in invatamant
 • Deja realizat. 80.3% dintre posturi sunt acoperite cu titulari iar 19.6% sunt acoperite cu personal calificat netitular. In mandatul Funeriu procentajul de posturi acoperite cu necalificati a scazut de la 7% la 1%.
Propunere PSD: Eliminarea violentei din scoli
 • Program national demarat deja. E bine sa fie continuat.
Propunere PSD: Invatamant profesional racordat la piata muncii
 • Invatamantul profesional a fost redemarat in mandatul Funeriu si elaborat impreuna cu cele mai importante firme din Romania. Deja copiii sunt in perioada de inscriere pentru anul scolar 2012-2013. Detalii sunt la www.alegetidrumul.ro
 • Vulnerabilitate: modificarea noului tip de invatamant profesional ar produce o mare instabilitate si pierderea increderii mediului privat in stabilitatea invatamantului din Romania.
Propunere PSD: Programe adecvate pentru grupurile vulnerabile
 • Deja implementat.
Propunere PSD: Programe pentru cei care au parasit timpuriu scoala (programul celei de-a doua sanse)
 • In derulare.
Propunere PSD: Autonomie pentru scoli si autonomie profesionala pentru cadre didactice
 • Legea Educatiei acorda o autonomie fara precedent scolilor.
Propunere PSD: Implementarea programului "Scoala de dupa scoala"
 • Aceste programe se implementeaza de primarii. Toata legislatia este elaborata si in vigoare, cu consultarea publica necesara.
Propunere PSD: Adecvarea manualelor scolare la noul curriculum
 • Reforma curriculara este lansata, programele pentru ciclul achizitiilor fundamentale (clasa pregatitoare-clasa I si clasa a II-a) sunt finalizate. Echipele tehnice sunt in plin proces de elaborare.
 • Vulnerabilitate: Lansarea achizitiilor clientelare de manuale scolare.
Propunere PSD: Realizarea unui parteneriat corect cu autoritatile administratiei publice locale
 • Legea Educatiei Nationale, prin descentralizare, a asezat impecabil relatia minister-scoala-autoritati locale.
 • Vulnerabilitate: perturbarea unui sistem asezat functional in baza Legii Educatiei Nationale, Legea nr. 1/2011.

Invatamant universitar

Propunere PSD: Deblocarea posturilor din invatamantul superior
 • Deja in lucru, e nevoie doar de aprobarea Guvernului.
Propunere PSD: Revizuirea cifrelor de scolarizare
 • Cifra de scolarizare propusa tine seama de angajamentele Romaniei fata de UE prin Agenda 2020.
 • Vulnerabilitate: o cifra de scolarizare dictata de un ministru cu interese directe in invatamantul superior privat va apara interesele acelor universitati, toate in cea mai slaba categorie valorica, si nu interesul calitatii.
Propunere PSD: Sustinerea doctoranzilor si post-doctoranzilor prin burse din programe POSDRU
 • In derulare. Fondurile POSDRU pe aceasta axa au fost in intregime contractate, asigurandu-se necesarul.
 • Vulnerabilitate: alocarea de fonduri de pe alte axe va duce la utilizarea incorecta a fondurilor si redeschiderea fabricilor de doctorate fara valoare stiintifica.
Propunere PSD: Regandirea criteriilor de promovare a cadrelor didactice in concordanta cu realitatea sistemului de invatamant romanesc cu mentinerea calitatii drept conditie primordiala de functionare a sistemului de invatamant
 • Actualele criterii sunt criterii care sunt general acceptate la nivel international, in acord cu standardele internationale. Ele permit selectia celor mai buni conferentiari si profesori universitari. Modificarea lor inseamna intoarcerea la dictatura mediocritatii.
 • Vulnerabilitate: intrarea in sistem a unui numar mare de oameni care nu indeplinesc calitatea minimala pentru a profesa in universitati. Intrarea in sistem a unei clientele mediocre este sursa proastei calitati a universitatilor din Romania si a tuturor problemelor de credibilitate internationala a universitatilor din Romania.
Propunere PSD: Utilizarea mai eficienta si transparenta a resurselor
 • Resursele sunt alocate, in baza Legii educatiei nationale, perfect transparent. Programele de studii sunt evaluate, iar finantarea este in functie de calitatea acestor programe de studii.
 • Vulnerabilitate: in spatele cuvintelor frumoase se va reveni la finantarea discretionara, se vor da locuri in functie de afinitati politice si nu in functie de calitate.
Propunere PSD: Sustinerea cercetarii stiintifice din domeniile cu potential de performanta;
 • Reforma cercetarii a dus exact la acest lucru. Pentru prima data in Romania, granturile au fost evaluate de comisii formate exclusiv din cercetatori de inalt nivel din exteriorul Romaniei, pentru a nu intra in logica conflictelor de interese. Pentru prima data vor veni in Romania pentru a-si derula cercetari oameni de stiinta de valoare care au profesat in mari universitati ale lumii. PSD a dovedit ca nu face diferenta intre performanta si mediocritate.
 • Vulnerabilitate: modificarea regulilor in timpul procesului de evaluare, ceea ce ar duce la grave pierderi de credibilitate.
Propunere PSD: Incurajarea prin mecanisme de finantare a abordarilor interdisciplinare cu potential de aplicare in realizarea de produse;
 • Obiectiv realizat prin definirea si derularea de programe specifice, care au beneficiat de apreciere internationala.
Propunere PSD: Sustinerea excelentei stiintifice prin finantarea adecvata, inclusiv a transferului tehnologic cu efecte in cresterea si dezvoltarea economica.
 • Obiectiv realizat prin definirea si derularea de programe specifice, care au beneficiat de apreciere internationala.
Propunere PSD: Utilizarea fondurilor structurale pentru dezvoltarea infrastructurii comune orientate pe cercetare sau tehnologie;
 • Obiectiv deja realizat. Axa de cercetare a absorbit foarte bine fonduri structurale si s-a contractat in 2011 suma de 2 miliarde de lei (500 milioane de Euro), finantandu-se 294 proiecte. Evaluarea proiectelor a fost realizata cu experti straini de inalta valoare internationala.
Propunere PSD: Canalele de finantare care sa sporeasca conectivitatea dintre universitati, institute de cercetare, agentii si companii pentru reducerea distantei de la stiinta la aplicatie;
 • Legea Educatiei Nationale si Legea Cercetarii are mecanisme prevazute exact pentru acest lucru.
Propunere PSD: Asumarea cu prioritate de catre Guvernul Romaniei a proiectului de construire a celui mai puternic laser din lume, unul din primele cinci cele mai importante proiecte de realizat din fonduri europene si sustinut de catre Consiliul Investitorilor Straini.
 • Proiect realizat deja. Totul a fost pregatit in ministeriatul Funeriu, este asteptata doar semnatura Comisiei Europene. Demararea constructiei este preconizata pentru mai-iunie 2012.
Propunere PSD: Sprijinirea revistelor stiintifice romanesti in vederea cresterii scorului relativ de influenta
 • Scorul relativ de influenta este in functie de numarul de citari ale unui articol de catre cercetatori de valoare internationala. Un guvern nu poate interveni in cresterea scorului relativ de influenta. Un astfel de punct intr-un program de guvernare denota, pentru partenerii internationali, necunoasterea profunda a ceea ce inseamna cercetare la nivel international.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului

Propunere PSD: Finalizarea procedurilor parlamentare pentru Codul Educatiei
 • Practic acest lucru inseamna abrogarea Legii Educatiei Nationale si intoarcerea la sistemul mediocru pe care-l aveam inainte. Romania a primit multe laude la nivel international pentru reformele din domeniul educatiei si cercetarii, inclusiv felicitari din partea Comisiei Europene iar o intoarcere in trecut distruge toata credibilitatea. Pentru prima data in Romania, in baza Legii Educatiei Nationale, avem un sistem stabil, coerent si articulat, care a fost restructurat din temelii. Modificarea Legii Educatiei Nationale ar duce la haos.
Propunere PSD: Relansarea dialogului cu partenerii sociali
 • Dialogul cu partenerii sociali nu a fost niciodata intrerupt. S-a intrerupt strangerea cotizatiei catre sindicate direct de pe statul de plata al profesorilor, ceea ce a scos sindicatele de sub influenta ilegitima a politicului.
 • Vulnerabilitate: Cumpararea in scopuri politice a bunavointei sindicatelor.
Propunere PSD: Relansarea dialogului real cu organizatiile studentesti
 • Dialogul cu organizatiile studentesti neafiliate politic a dat rezultate deosebit de bune. Legea Educatiei Nationale include prevederi in avantajul studentilor. A fost adoptat Codul drepturilor si obligatiilor studentilor, care cuprinde toate masurile negociate cu studentii.
 • Vulnerabilitate: consolidarea organizatiilor studentesti "de casa" ale PSD, precum UNSR si instrumentalizarea lor politica.
Propunere PSD: Realocarea sumelor destinate obiectivelor de investitii, precum si reparatiilor capitale
 • Sumele pentru investitii nu sunt in bugetul educatiei, ci in bugetele primariilor. Singurele sume pentru investitii in bugetul educatiei sunt pentru programul de constructii de gradinite deja inceput, in locatii definite impreuna cu banca externa finantatoare pe baza criteriilor de necesitate.
 • Vulnerabilitate: inceperea pe criterii politice a unor constructii care nu vor avea finalitate si alocari de fonduri politice.
Propunere PSD: Reanalizarea obiectivelor de investitii
 • In ultimii 3 ani fondurile de investitii au fost distribuite pe baza de performanta, in urma evaluarii transparente, contrar mandatelor PSD in care banii se dadeau universitatilor conduse de simpatizanti PSD.
Propunere PSD: Recuperarea si refacerea taberelor pentru elevi si studenti
 • Taberele nefunctionale au fost descentralizate si transmise in administrare primariilor care au efectuat investitii. In consecinta, taberele despre care se face vorbire sunt acum, majoritar, functionale prin grija primariilor, pe cand 20 de ani de administrare de la nivelul ministerului le-au dus in paragina.
 • Vulnerabilitate: se doreste transmiterea taberelor pe criterii de clientelism politic catre PSD.
Propunere PSD: Reconsiderarea consiliilor consultative ale M.E.C.T.S. dupa consultarea universitatilor si a partenerilor sociali
 • Consiliile consultative ale MECTS (CNCS, CNATDCU, CNFIS, CDI) sunt numite pe o perioada de 4 ani. Ele au fost numite in 2011, cind vechile consilii au ajuns la termen. Ele sunt formate de personalitati apolitice, cu valoare stiintifica internationala dincolo de orice dubiu. In CNATDCU sunt, de exemplu, 50% oameni de stiinta romani care activeaza in mari universitati ale lumii, pe langa, de exemplu Presedintele Academiei Romane, etc... Singurele criterii au fost excelenta stiintifica si verticalitatea morala, astfel incat membrii sa nu fie sensibli la presiuni politice. Numirile nu pot fi facute la propunerea universitatilor pentru ca rolul acestor consilii este de a aloca resurse universitatilor, prin urmare daca numirile s-ar face la propunerea universitatilor ar insemna ca aceste persoane se afla in conflict de interese.
 • Vulnerabilitate: miza majora este inlocuirea excelentei cu mediocritatea pentru a putea dirija catre mediocritate resursele financiare si pentru a bloca punerea in aplicare a masurilor anti-plagiat (CNECSDTI-Etica si anti-plagiat, CNCS si CCCDI-cercetare, CNFIS-finantarea universitatilor, CNATDCU-resursa umana).
Propunere PSD: Gestionarea eficienta si transparenta a resurselor
 • Pentru prima data in 2010 si 2011, contrar guvernarilor PSD anterioare, fondurile au fost alocate exclusiv pe baza de performanta si transparent.
Propunere PSD: Continuarea proiectelor privind acesul la internet rapid intr-un numar cat mai mare de localitati prin dezvoltarea retelei RoEduNet
 • Este in derulare un proiect din fonduri europene in valoare de peste 30 de milioane de Euro pentru introducerea internetului in aproximativ 3000 de scoli".
N.Red: Elementele "cele mai grave" identificate de Daniel Funeriu in programul de guvernare al PSD pe educatie sunt marcate cu bold si subliniate, conform comunicatului.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5478 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  eh, lasati (Vineri, 4 mai 2012, 17:09)

  Rezon [utilizator]

  Las' ca depaseste dna Corina toate vulnerabilitatile, aplicand tot ce a invatat la Standiford Elementary School din Modesto, California.
  • -20 (32 voturi)    
   funeriule, (Vineri, 4 mai 2012, 18:35)

   jorea [utilizator] i-a raspuns lui Rezon

   stai linistit.
   toti parintii copiilor de sase ani iti vor NUMAI binele.
   si tie si imbecilului din guvernul mru care ti-a aplicat legea.
   manca-te-ar tata de european !
   • +1 (17 voturi)    
    dormi linistit la TV nu te deranja pt copii. (Vineri, 4 mai 2012, 19:50)

    mariusxmarius [utilizator] i-a raspuns lui jorea

    Eu cred ca SIGUR vor doar binele copiilor, nu sunt comozi si neinformati despre ce inseamna educatie !
    • 0 (8 voturi)    
     da, da, (Sâmbătă, 5 mai 2012, 0:08)

     jorea [utilizator] i-a raspuns lui mariusxmarius

     binele.
     hehe ...
     si noi ii vrem lui tot asa.
   • +9 (11 voturi)    
    Fii linistit (Vineri, 4 mai 2012, 21:54)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui jorea

    Vor pune USlasi lucrurile la locul lor asa cum au fost si pe vremea cind erau ei la guvernare. Vor restabilili "democratia" privilegiatilor atit de draga lor.
  • -8 (22 voturi)    
   sa numaram impreuna cu matematicianul funeriu! (Vineri, 4 mai 2012, 18:45)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Rezon

   Analiza fostului ministru Daniel Funeriu asupra programului PSD pe Educatie: Pentru pastrarea credibilitatii, programul ar trebui sa contina 5 cuvinte: aplicarea imediata a Legii Educatiei Nationale
   • 0 (2 voturi)    
    Sa numaram impreuna cu matematicianul Mazeta (Sâmbătă, 5 mai 2012, 9:26)

    Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Pentru dumnealui urmatoarele inseamna 5. Banuiesc ca ai invatat de la antene sa numeri.
  • +3 (7 voturi)    
   pt hotnews.ro (Vineri, 4 mai 2012, 19:19)

   mariusxmarius [utilizator] i-a raspuns lui Rezon

   Verificati ce criterii de promovare (articole, punctaj) pt Corinei Dumitrescu !
   Conform legii in vigoare, unde se incadreaza ?
   Poate de asta e numita unde este acum, ca sa schimbe criteriile de promovare(prof. & conducator de doctorat) si nu oricum, ci cu convingere !
 • +12 (14 voturi)    
  in alta ordine de idei, e trist (Vineri, 4 mai 2012, 17:20)

  Rezon [utilizator]

  Traim intre doua dictaturi. De-abia scaparam de dictatura basista si incepu dictatura mediocritatii.

  Pentru asta au murit Claudiu Craciun si Victor Alistar la Revolutie?!?
  • +5 (7 voturi)    
   Mediocrii sunt majoritari! (Vineri, 4 mai 2012, 19:45)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Rezon

   Daca vor o diploma fac legi ca s-o obtina fiindca au majoritatea. Pe de alta parte doar un mediocru se simte amenintat de diploma altui mediocru.
 • +21 (23 voturi)    
  Domnule Funeriu (Vineri, 4 mai 2012, 17:22)

  DesaToto [utilizator]

  Sunteti foarte multi capabili din fostul guvern Boc, respectiv Ungureanu. Insa, Romania e pe drumul de a se transforma in "ROMANIA S.A. made by Grivco", pt. ca un Felix Voiculescu, un Adrian Nastase, un Victor Viorel Ponta au stiut sa manipuleze, iar PDL n-a avut timp de a face bazaconii ca USL (garnitura a 2 a a PCR), e timpul de acum pana la alegeri, toti cei din PDL sa fiti extraordinar de activi, ca sa contraveniti jigodiilor din PSD, PC si PNL cu argumente si cu multa munca. Eu, nu vreau ca din XI 2012, sa mai existe un Ponta, un Antonescu, sau un "ala micu" care o sa-i faca interesele lui Voiculescu... Romania NU trebuie sa fie Romania S.A. a lui Felix, a lui Adrian Nastase. Succes si spor la treaba! ACTIONATI va rog!
 • +18 (24 voturi)    
  dle ministru (Vineri, 4 mai 2012, 17:25)

  nicksone [utilizator]

  tineti aproape, nu mor caii cand vor cainii!
  veti reveni, sper ca nu prea tarziu... am vazut prin dvs un moment de normalitate si respect pt invatamant.
 • -14 (24 voturi)    
  Alt nenorocit care a distrus tara (Vineri, 4 mai 2012, 17:35)

  alexei28 [utilizator]

  Trebuia sa dea si Funeriu o declaratie, ce sa contina..si alte boschetareli aruncate public...dar ai aplicat vreodata ceva? ai furat la fel de mult la cei de la PSD...
  • +15 (15 voturi)    
   trrrrrrr, trezirea ! (Vineri, 4 mai 2012, 19:47)

   mariusxmarius [utilizator] i-a raspuns lui alexei28

   vai de caput tau ! esti cu cuplat la antene
 • +23 (29 voturi)    
  Exemplu excelent despre cum se face opozitie (Vineri, 4 mai 2012, 17:37)

  TB [utilizator]

  Felicitari dlui Funeriu, asa trebuie sa arate discursul unei opozitii corecte. Argumentat, la obiect, bazat pe documente scrise. Nu isterii in direct la tv.
 • -14 (18 voturi)    
  Bre Funeriu, da-o in goanga ei de treaba! (Vineri, 4 mai 2012, 17:48)

  PoneiulTroian [utilizator]

  acum poti sa te relaxezi, nu mai ai cu cine sa te certi... ia fa tu un partid mic, de garsoniera, cu MRU si Monica Macovei, (si cam atat) , si sa vezi ce va votam noi la urmatoarele alegeri... nu, pe bune!
 • -3 (17 voturi)    
  un singur nume: Cătălin Baba (Vineri, 4 mai 2012, 17:59)

  alike [utilizator]

  în nici trei luni, a făcut pentru învăţământul românesc mai mult decât d-l Funeriu în 2 ani de zile.

  interzicerea folosirii mediilor din liceu drept criteriu de admitere la facultăţi a fost primul pas spre desfiinţarea admiterilor pe dosare. dacă d-l Baba ar fi rămas ministru, învăţământul ar fi avut o şansă.

  d-l Funeriu este foarte prompt în a puncta dezastrul pe care îl va aduce, neîndoielnic, USL (să nu uităm că marii călăi ai educaţiei româneşti au fost Marga şi Andronescu - fix cei avuţi în vedere, la un moment dat, de d-l Ponta...). dar mandatul d-lui Funeriu a fost plin de bâlbe, ipocrizie şi măsuri de faţadă, în timp ce reforma NECESARĂ a învăţământului a fost stopată printr-o lege greoaie şi cu foarte multe neajunsuri şi paşi înapoi.

  cred că ar fi mult mai interesant un interviu cu fostul ministru Baba. am putea vedea lămuriri despre obstacolele pe care le întâlneşte cel care vrea să reformeze şi, poate, un răspuns la întrebarea: de ce a fost nevoie de peste 2 ani de zile şi de o schimbare de ministru pentru ca cea mai importantă măsură pentru salvarea educaţiei să fie luată?
 • +25 (29 voturi)    
  Bacalaureatul (Vineri, 4 mai 2012, 17:59)

  Iorest [utilizator]

  "Propunere PSD: Gestionarea in conditii optime a examenelor nationale." "D. Funeriu: Optim pentru cine? Pentru fabricile de diplome? Un examen nu poate sa fie decat exigent si fara fraude. PSD NU se angajeaza explicit sa organizeze bacalaureatul fara fraude."

  Magistral!
 • +16 (16 voturi)    
  universitar (Vineri, 4 mai 2012, 18:08)

  voinic [utilizator]

  Criteriile de avansare ale lui Funeriu nu trebuie "adaptate la realitățile românești", ci România trebuie să se integreze în circuitul științific mondial. Punctajele necesare care par mari la noi, sunt rizibile la orice școală bună sau institut de cercetare din occident. I>=4, P>=2, C>=5 - pentru a deveni profesor nu sunt bune nici măcar de assistant professor, sau junior researcher în alte părți.
  Darcă ar fi ținute aceste criterii, peste câțiva ani vor fi destui cei care să le satisfacă și vor trebui apoi crescute încetișor ca să ne aliniem la calitatea personalului din occident. Nu că vom reusi sa ne aducem înapoi oamenii cu poziții, salarii, recunoaștere acolo...
  • +11 (13 voturi)    
   criterii (Vineri, 4 mai 2012, 19:07)

   mariusxmarius [utilizator] i-a raspuns lui voinic

   pentru incompetenti aceste criterii dor fooaarte tare!
   sunt o gramada de 'dinozauri' care nu le indeplinesc iar argumentele lor forte sunt: " sunt profesor de 20 de ani ... predau de 30 de ani ..." daaar, nu zic nimic de faptul ca nu au scris ceva semnificativ stiintific in acei ani, ca predau acelasi curs de cand se stiu profesori, ca practic in multe facultati din europa nu ar putea doar candidati la intrare !!!
   Ei bine, acesti ilustri incompetenti fac presiuni mari sa se schimbe ceva, sa poata si ei roade un os !
   E la mintea cocosului ce vor sa schimbe, asteapta doar sa poata, iar acum cu cucoana Woody la conducere totul e posibil !

   Verificati ce criterii respecta Marga si cucoana Woody poate aveti surprize iar atunci cum le poti cere sa fie de acord cu criteriile actuale de promovare
 • -5 (11 voturi)    
  violenta in scoli TREBUIA controlata... (Vineri, 4 mai 2012, 18:23)

  alike [utilizator]

  de o analiza lucida si de curajul de a spune lucrurilor pe nume a avut nevoie invatamantul timp de peste 2 ani de zile, cat d-l Funeriu promitea ca va reforma sistemul. o "analiza" acum e tardiva si inutila...

  spune d-l Funeriu: "Eliminarea violentei din scoli
  Program national demarat deja. E bine sa fie continuat."

  si totusi, violenta din scoli nu se poate "elimina" doar prin programe DUPA ce raul cel mare a fost deja comis si incurajat.

  desi a fost ministru 2 ani de zile, d-l Funeriu nu s-a invrednicit sa introduca niste parghii eficiente de cotnrol al disciplinei in scoli: imposibilitatea exmatricularii disciplinare, invatamantul asigurat 10 ani 'no matter what', invatamantul "integrat" fara sa fie asigurate conditii minimale de invatamant integrat (colective de 30-35 de elevi cu cate 10 copii cu tulburari de comportament sau de atentie, cu copii proveniti din medii familiale problematice etc. - sa-i pui pe toti in tarcuri de cate 30 de exemplare NU REZOLVA NICIO PROBLEMA si nu se numeste "integrare"; dimpotriva).
  bursele SOCIALE acordate pe criteriul mediilor si absentelor :D - alta crima la adresa invatamantului, perpetuata, insa, de d-l Funeriu...

  am convingerea ca, daca in locul d-lui Funeriu ar fi fost d-l Baba - cel care a avut CURAJUL sa dea o lovitura admiterilor pe dosare si fabricilor de bani (de stat sau particulare) - sistemul romanesc de educatie ar fi inceput, din nou, sa functioneze normal.

  din pacate, am pierdut inca un tren. iata-ne, din nou, in mlastina intereselor politice.
 • +8 (10 voturi)    
  propuneri? obiective? (Vineri, 4 mai 2012, 19:51)

  d.radu [utilizator]

  Eu n-am decit o intrebare: Cum? Cum va veti achita de "gestionarea optima a examenelor" sau " utilizarea mai eficienta a resurselor"? Un obiectiv serios nu se formuleaza in termeni atit de generali - Ce inseamna mai exact "eliminarea violentei in scoli"? Cum anume o eliminati?
 • -4 (10 voturi)    
  Daniel gandeste... (Vineri, 4 mai 2012, 19:57)

  liv03 [utilizator]

  Uau!!!!!
  Funeriu gandeste, analizeaza ... Super tare!
  Ma intreb de ce naiba nu a putut gandi si cand era ministru. Cand a distrus toate proiectele europene, cand nu avea nici o analiza coerenta pe altceva decat mediul universitar. Cand isi faceau de cap in spatele lui toti acolitii...
  Bravo Daniele, asa incepi sa inveti. sa speram ca data viitoare daca vei primi o functie de decizie sa stii sa analizezi si sa te inconjori cu oameni priceputi si nu de teapa celor care iti stateau in jur.
 • -4 (8 voturi)    
  Un ministru perfect. Mai mult ca perfect. (Vineri, 4 mai 2012, 22:51)

  bogdan71 [utilizator]

  Ne iertati, domnule Funeriu, pe noi mujicii care avem pretentia ca si al doilea copil sa fie in aceeasi scoala cu primul si nu avem nici macar 500 de euro spaga sa ne luam o amarata de viza de flotant... sau avem tupeul sa nu-i declaram handicapatzi... sau sa mergem la avocat sa dam divortz de nevasta, asa de sanchi' numai pentru binele lu' ala micu'... Ne iertati, nu va meritam, nu v-am intzeles, asa e, nu la dvs. si nici la vreunul din membrii partidului dvs. portocaliu nu ajungeau banii aia pe vize de flotant... e campanie si probabil va e si dvs. greu. Noi am fost corectzi, idiot de corectzi, ne-am luat zile din concediu si din viatza sa stam la liceu' ala, Caragiale, sa ne inscriem copiii la clasa aia zero, sau pregatitoare, creatzia dumneavoastra si a alorlaltzi cinspe' mii da specialisti in educatzie, sa va dea Dumnezeu ce ne-a dat si noua.
 • -2 (6 voturi)    
  Un ministru perfect. Mai mult ca perfect. (Vineri, 4 mai 2012, 23:43)

  bogdan71 [utilizator]

  Ne iertati, domnule Funeriu, pe noi mujicii care avem pretentia ca si al doilea copil sa fie in aceeasi scoala cu primul si nu avem nici macar
  500 de euro spaga sa ne luam o amarata de viza de flotant... sau avem tupeul sa nu-i declaram handicapatzi... sau sa mergem la avocat sa dam divortz de nevasta, asa de sanchi' numai pentru binele lu' ala micu'... Ne iertati, nu va meritam, nu v-am intzeles, asa e, nu la dvs. si nici la vreunul din membrii partidului dvs. portocaliu nu ajungeau banii aia pe vize de flotant... e campanie si probabil va e si dvs. greu. Noi am fost corectzi, idiot de corectzi, ne-am luat zile din concediu si din viatza sa stam la liceu' ala, Caragiale, sa ne inscriem copiii la clasa aia zero, sau pregatitoare, creatzia dumneavoastra si a alorlaltzi cinspe' mii da specialisti in educatzie, sa va dea Dumnezeu ce ne-a dat si noua.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by