Agentia Nationala de Integritate are in lucru o sesizare cu privire la situatia Corinei Dumitrescu, urmand sa se pronunte asupra compatibilitatii functiei de membru in Consiliul Superior al Magistraturii cu cea de rector al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. ANI a fost sesizata in acest caz anul trecut de Consiliul Superior al Magistraturii. Intre timp, Corina Dumitrescu a fost propusa de Victor Ponta sa ocupe functia de ministru al Educatiei.

Corina DumitrescuFoto: Agerpres

Victor Ponta, premierul desemnat, a declarat in urma cu o zi ca "doamna Dumitrescu, daca va fi luni desemnata ministru, marti va demisiona din functia de rector si de membru al CSM. Nu e incompatibila inainte, e incompatibila dupa ce va fi ministru". De mentionat ca suspendarea din una dintre functii nu atrage eliminarea incompatibilitatilor.

Cazul Corina Dumitrescu si cazul de incompatibilitate membru CSM - rector

Pe 15 decembrie 2010, Victor Alistar si Corina Dumitrescu a fost alesi membri in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea societatii civile, in urma votului din plenul Senatului. Corina Adriana Dumitrescu a fost propusa la CSM de Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Bucuresti - Facultatea de Stiinte Juridice, al carei rector este. In ianuarie 2011, una dintre cele doua functii de membru al CSM din partea societatii civile s-a vacantat, ca urmare a declararii neconstitutionale a numirii in aceasta functie a lui Victor Alistar, sustinut de Tansparency International Romania.

Dupa mai multe amanari ale validarii Corinei Dumitrescu, senatorii au decis in martie 2011 ca aceasta sa aiba loc la pachet cu cel de-al doilea reprezentant al societatii civile, in locul lasat liber de invalidarea numirii lui Victor Alistar.

Desi validarea in cazul sau era doar o formalitate, procedura s-a amanat succesiv din ianuarie si pana in luna iunie a anului trecut.

Pe 10 februarie 2011 a intrat, insa, in vigoare Legea Educatiei Nationale care spune ca rectorul Corina Adriana Dumitrescu trebuie sa aleaga intre locul din CSM si functia de rector al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", pentru a nu intra in stare de incompatibilitate.

Statutul membrilor Consiliului spune ca "Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar", iar noua Lege a Educatiei spune la Art. 215, alin. (3) ca "Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului".

Sesizarea CSM: ANI sa se pronunte in cazul Corina Dumitrescu

Pe 25 iulie 2011, presedintele de atunci al Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a solicitat Agentiei Nationale de Integritate sa se pronunte asupra cazului Corina Dumitrescu.

"Doamna Corina Dumitrescu, membru CSM, a solicitat Plenului CSM sa se pronunte cu privire la starea de compatibilitate a exercitarii demnitatii publice de membru al CSM din partea societatii civile cu calitatea domniei sale de rector al Universitatii Crestine 'Dimitrie Cantemir'. Reglementarile legale cu privire la acest tip de incompatibilitate confera Agentiei Nationale de Integritate competenta de a clarifica transant situatia de presupusa stare de incompatibilitate in care s-ar afla doamna Corina Dumitrescu", se arata in solicitarea presedintelui Consiliului.

"Pentru a respecta principiile ce stau la baza exercitarii integre a demnitatii publice si functiei publice pe care doamna Corina Dumitrescu le indeplineste cumulat, la data de 25.07.2011, Presedintele CSM, judecator Horatius Dumbrava a solicitat Agentiei Nationale de Integritate luarea masurilor legale ce se impun in aceasta situatie", noteaza CSM.

Descarca de aici comunicatul CSM

Citeste si: