​Stirea despre dezvelirea statuii imparatului Traian in fata Muzeului National de Istorie a Romaniei a generat un val de comentarii ironice din partea cititorilor HotNews.ro. "Mai rar poti vedea asemenea porcarie. Lupoaica sta intepenita intr-un rigor mortis in bratele imparatului cu expresie de betiv tocmai alcoolizat care s-a dezbracat si sta cu cucu' ostentativ expus publicului", scrie unul dintre cititorii HotNews.ro. Pe de alta parte, exista si turisti straini care sustin ca este vorba despre o opera de arta care ar trebui acceptata asa cum este ea, insa care ar trebui sa fie insotita de o placa explicativa.

  • Cum ati intitula statuia care il infatiseaza pe imparatul Traian tinand in brate Lupoaica Romei?
  • Vezi in articol un video cu impresiile trecatorilor

Comentarii ale turistilor:

Turista din strainatate: Eu cred ca e frumoasa. E o lucrare de arta. Nu cred ca putem sa gandim limitat atunci cand vorbim de arta, fie ca e vorba de o sculptura sau un tablou frumos. As accepta ca o astfel de statuie sa fie expusa in orasul meu. Eu sunt din Canada, din Columbia britanica.

Cred ca ne legam de unele lucruri in particular, dar ar trebui sa vedem lucrurile in ansamblu. Vorbim despre un nud sau despre istorie? Ar trebui sa aiba niste explicatii in engleza sau in mai multe limbi.

Alta turista din strainatate: Avand in vedere ca e in fata Muzeului de istorie, daca o vezi, vrei sa intri inauntru sa afli restul povestii. Multa lume se va opri si se va uita la ea. Iti atrage atentia.

Trecator roman: E o lucrare destul de slaba. Sa pui un imparat de talia lui Traian in nud... trebuia sa-l puna in toga imperiala. Locul e bun, trebuia facut pentru ca e vorba de geneza noastra. In rest, pe langa nuditate, lucrarea este reusita, figura imparatului este bine realizata.

Trecatoare romanca: Mi se pare misto pentru ca socheaza.

Alta trecatoare romanca: De la bust in sus este ok

Turist strain: Nu stiu ce sa spun. E putin abstracta. Cred ca as accepta o astfel de statuie in orasul meu. Nu cred ca nuditatea este o problema in arta.

Trecator roman: Mi se pare nefericita realizarea. Cel putin osmoza aia intre lupul lui Zamolxes si lupoaica romana este...

Cateva dintre comentariile generate de stirea: Sorin Oprescu a dezvelit statuia imparatului Traian, amplasata pe treptele exterioare ale Muzeului National de Istorie

Adrian Grosu

Mai rar poti vedea asemenea porcarie. Lupoaica sta intepenita intr-un rigor mortis in bratele imparatului cu expresie de betiv tocmai alcoolizat care s-a dezbracat si sta cu cucu' ostentativ expus publicului. Va dati seama ce imagine poate crea in mintea unor copii de cativa ani care vor vedea hidoasa statuie pentru prima oara. Daca as trai in Bucuresti m-as da peste cap sa vad mizeria asta de statuie disparuta de acolo.

Statuia lui Traian in fata MNIR

Statuia lui Traian in fata MNIR

Foto: Hotnews

bombanescu

Statuia are multe elemente inedite, cum ar fi motivul catelei recalcitrante, indispusa la atingerea mecanica si fara sentiment a stapanului. El priveste aiurea, ea turbeaza, la propriu, de furie nestiind daca e vorba de o alta catzea la care el priveste. Se pare ca nici fularul de ultima moda pe care si l-a cumparat recent, nici nurii ei altadata atat de atractivi nu mai au efect. Superbbb! Ma intreb totusi daca nu era mai de efect sa fi pus o oaie cu blanita.

d

Nu organele lui Traian sunt problema, ci faptul ca par doua statui diferite care intamplator au ajuns impreuna. Catzeaua aia tine picioarele ca si cum ar sta pe pamant, nu in brate la Traian. Este nenaturala pozitia. Orice caine pe care il iei in brate nu sta asa tzeapan. Nu e destul sa iei 2 simboluri, sa le pui unul langa altul si sa ai o opera de arta. Trebuie sa adaptezi, altfel e grotesc.

Statuia lui Traian, din spate

Statuia lui Traian, din spate

Foto: Hotnews

moucha

Statuia in sine este a unui Traian de la ADP, care a primit sarcina de a tine in brate o catelusa maidaneza cu pui (dupa uger), care are proprietatea de a prelucra salam. Facem precizarea ca respectiva catelusa este bolnava, fiind intubata si primind hrana sub forma unui salam gros, pe care ea il transforma in carnaciori subtiri ce ii ies pe la spate.

Eu unul consider statuia perfect reprezentativa pentru Bucuresti:

1. Intubarea catelusei presupune o interventie chirurgicala de precizie - simbol al primarului general care este chirurg.

2. Nu conteaza ca e imparat, e in pielea goala. Tara noastra aur poarta, noi cersim din poarta in poarta.

3. Carnaciorii subtiri produsi de catelusa ii gasesti la tot pasul.

4. Ugerasele catelusei - simbol ca are pui. Cati nu stim nici noi, nici primaria, simbol al inmultirii necontrolate a cainilor comunitari.

5. Zambetul de pe fata lui Traian - multumirea de a trai in Bucuresti.

Nu imi ramane decat sa felicit primaria pentru initiativa. Apropo: cat a costat? Nu de alta, dar in timpul liber cred ca multi dintre noi am fi putut crea ceva mai bun.

Statuia lui Traian, admirata de trecatoare

Statuia lui Traian, admirata de trecatoare

Foto: Hotnews

ginel oboreanu

(…)

io, privind, mai gasesc doua insemnatati: ca de la traian am ramas in curu' gol, lucru intamplat si sub acest traian, iar maidanezii au fost un dar al imparatului, pe care, noi, urmasii romei, ar trebui sa-i tinem la loc sfant, cum este vaca pe gange.

lucru de care, de altfel, se ocupa actualul alcade al bucurestilor pe dumbovitza.

propun un grup statuar, tot de nuzi, in care sa apara parintii nostri amandoi, incordati in facerea natiunii. grup ce, musai, sa fie pus in fata palatului ceau...aaaa, al parlamentului.

mens sana in corpore nudo!

Statuia lui Traian, placuta cu numele

Statuia lui Traian, placuta cu numele

Foto: Hotnews

Andrei

Statuia e neterminata. Urmeaza sa-l instaleze pe Decebal in spate.

Porumbelul Pacii

...apoi si mai in spate, in ordine... Scorillo, Duras-Durpaneus si Burebista

Ansamblul statuar ar putea sa se numeasca atunci ”Fetele de la Capalna”

Huitzilopochtli

Daca-mi permiteti as propune pentru lucrarea de arta titlul: "Maidanez ranit cu fular"

NL

Bah, oameni buni, ala n-are chiloti pe el, dar maidanezului i-au pus fular la git??? Pai e frig sau nu e?

Manneken Pis

Oare va fi racordat la o conducta de apa?

sixu

Cateaua e la promotie. Nu incape in brate? Nu face parte din conceptul initial? Nici o problema: o punem putin in dreapta si prindem cu sirma.

E adevarat ca un ciine tinut in brate nu arata asa si mai atirna pe margini, dar un ciine de bronz e mai rigid.

moucha

Nu e Traian. Este unul din centurionii sai: Bigus Dickus. (…)

Marius Delaepicentru

Aflam astfel ca simbolul Romanei este Maidanezul cu protectie din partea a doua clanuri mafiote.

I

:)) cred ca m-am uitat de 10 ori la poza si nu-mi vine sa cred. Propunere nume: "Bigus Dickus si cainele care leviteaza"

marcel

Nu credeam ca poate exista un monument mai grotesc decat cel al lui Avram Iancu din Cluj. Acum am vazut ca da. E o performanta sa reunesti simbolurile etnogenezei romanesti intr-o reprezentare ce infatiseaza un ins care fuge cu cainele bolnav la veterinar.

Stefan

(…)

E un maidanez, v-am zis eu ca o sa se faca un monument al maidanezului sacru!

briggs

daca o lasa acolo, peste 100 de ani zona se va numi "la cateaua zburatoare" sau la "cucu si catelu'" sau la "cainele si cucul gol".

probabil stiti ca exista vechi zone in bucuresti numite "cutitul de argint", "geamuri multe", etc.

Citeste aici comentariile integrale ale cititorilor HotNews.ro la stirea Sorin Oprescu a dezvelit statuia imparatului Traian, amplasata pe treptele exterioare ale Muzeului National de Istorie. Directorul Muzeului: Nu va sta mult acolo

NOTA: Statuia a fost comandata de Primaria Capitalei si a fost realizata de sculptorul Vasile Gorduz. Opera are o inaltime de 2,15 metri si o masa totala a lucrarii de aproximativ 500 de kilograme. Costul lucrarii a fost de 200.000 de lei. Amplasarea acesteia pe Calea Victoriei face parte dintr-o operatiune ampla de amenajare a spatiilor publice, din cadrul programului "Calea Victoriei-traseu cultural", informeaza municipalitatea.

  • Cum ati intitula statuia care il infatiseaza pe imparatul Traian tinand in brate Lupoaica Romei?
  • HotNews.ro va invita sa trimiteti propuneri prin formularul de comentarii de la finalul articolului