Definiţiile unor termeni ca "iubire", "homosexualitate" şi "sodomie" au fost modificate în DEX pentru a se asigura neutralitatea dicţionarului şi a nu "da note", a declarat pentru Mediafax Monica Busuioc, cercetătoare la Academia Română.

Un nou tiraj al DEX a fost tiparit in februarie anul acesta, cu o serie de modificari, in urma unor sesizari de la o serie de asociatii, inaintate Academiei Romane de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, a declarat Monica Busuioc, sefa Sectiei de Lexicologie si Lexicografie a Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti" al Academiei Romane, care coordoneaza editarea unor publicatii ca Dictionarul Explicativ al Limbii romane (DEX) si Dictionarul Tezaur.

Alaturi de sesizari ale unor asociatii care reprezinta comunitatea roma si comunitatea evreiasca privind termeni ca "tigan" si "jidan", Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a mai inaintat Academiei solicitari ale Asociatiei Accept cu privire la definirea unor termeni din aria sexualitatii.

Cuvantul "iubire" era definit in DEX ca "sentiment de dragoste fata de o persoana de sex opus", aceasta precizare "de sex opus" fiind inlaturata in noul tiraj.

Termenul "homosexual", in explicatia caruia erau folosite cuvinte ca "inclinatie patologica" sau "anormala", este explicat acum drept "persoana care manifesta atractie fata de persoane de acelasi sex". Totodata, la "heterosexualitate" nu mai este facuta precizarea "personalitate normala".

Din aceeasi arie, cuvantul "sodomie", care definea o "relatie sexuala anormala", este acum explicat drept "practicarea coitului anal", conform Dictionarului medical.

Termenul "exhibitionism" nu mai denumeste o "perversitate sexuala", ci o "deviatie a comportamentului sexual".

"DEX-ul trebuie sa fie neutru, nu trebuie sa dea note", a declarat Monica Busuioc.

Cea mai recenta editie a Dictionarului Explicativ al Limbii Romane a fost scoasa in 1996, cu un nou tiraj in 2009 si acesta din urma, din 2012.