UPDATE Guvernul a desecretizat contractele cu Chevron. Acordurile au fost publicate pe site-ul Agentiei pentru Resurse Minerale. Vezi ce redevente trebuie sa plateasca Chevron

de R.M., Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 26 aprilie 2012, 10:23 Actualitate | Esenţial


Guvernul a primit acordul companiei Chevron de declasificare a contractelor de concesionare a unor perimetre petroliere din Dobrogea, a declarat joi, la Varsovia, premierul Mihai-Razvan Ungureanu, citat de agentia Agerpres.

Potrivit acestuia, contractele urmeaza sa fie facute publice in cursul zilei de joi pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), insa acestea nu vor contine anumite clauze comerciale pe care compania a dorit sa le mentina confidentiale.

UPDATE Contractele desecretizate pentru perimetrele Adamclisi, Costinesti si Vama Veche au fost postate pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Resurse Minerale

Potrivit primului ministru, contractele nu vor contine anumite clauze comerciale pe care compania a dorit sa le mentina confidentiale.

Guvernul a aprobat in 20 martie trei acorduri petroliere de concesiune de explorare-dezvoltare-exploatare in trei perimetre din Dobrogea (regiunea de sud-est) pentru compania Chevron Romania, hotararile pentru aprobarea acordurilor fiind publicate in Monitorul Oficial din 28 martie.

Cele trei acorduri intre Chevron si Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale se refera la perimetrele EX 18-Vama Veche, EX-19 Adamclisi si EX-17 Costinesti.

 • Perimetrul Adamclisi se intinde pe o suprafata de 909,2 kilometri patrati.
 • Perimetrul Costinesti se intinde pe o suprafata de 901,71 kilometri patrati
 • Perimetrul Vama Veche se intinde pe o suprafata de 889,54 kilometri patrati

Aceleasi redevente ca si in cazul gazelor conventionale

Redeventele petroliere pe care titularul (Chevron, in cazul de fata) trebuie sa le plateasca sunt cele stabilite in momentul de fata in Legea Petrolului. Redeventa la gaze naturale este intre 3,5% si 13% in functie de marimea zacamantului, iar la petrol este intre 3,5% si 13,5% in functie de marimea zacamantului. Redeventa se plateste trimestrial, cu scadenta la data de 25 a primei luni a trimestrului urmator.

 • Intr-un interviu acordat recent HotNews, presedintele ANRM, Alexandru Patruti, a declarat ca "asa cum este legislatia romana in acest moment, nivelul de redeventa este acelasi ca si pentru gazele conventionale". Insa, este dreptul fiecarui stat de a modifica nivelul de redeventa avand in vedere ca toate resursele minerale sunt proprietatea statului, a mai spus Patruti. Acesta a precizat in cadrul interviului, ca legislatia va fi imbunatatita si completata la nivelul UE. "Sefii de guverne si de state membre au decis ca aceste gaze neconventionale pot fi o alternativa la securitatea energetica a Europei si ele trebuiesc studiate. In acelasi timp, etapa urmatoare a fost discutia privind trecerea in revista a legislatiei in domeniul mediului in UE, legislatie care este adoptata integral in Romania. In urma acestei analize, daca se impun reglementari suplimentare este ceea ce face un grup de lucru la care Romania este parte. Si evident ca aceste discutii se porta intre specialisti din tote tarile Uniunii Europene si se tine cont de experienta acumulata in Statele Unite deoarece aici exploatarea s-a realizat cu rezultate remarcabile, circa 30% din productia nationala de gaze a SUA fiind din gazele neconventionale".
 • Guvernul trebuie sa modifice, conform acordului cu FMI, nivelul actual al redeventelor petroliere. Insa, ramane de vazut daca acordurile petroliere in vigoare se vor supune unor eventuale modificari.
Durata acordului

 • Durata acordului petrolier este de 30 de ani contractuali, incluzand perioada de explorare, cu posibilitatea de prelungire pana la 15 ani.
 • Perioada de explorare va fi de 6 ani contractuali de la intrarea in vigoare a acordului. Titularul va avea dreptul sa extinda perioada de explorare cu o perioada aditionala de cel mult 4 ani, fara a putea depasi insa 10 ani contractuali, cu conditita de a-si fi indeplinit obligatiile prevazute in acord pentru perioada de explorare. In vederea obtinerii extinderii este necesara asumarea unui program suplimentar de lucrari.
 • In cazul nerealizarii programelor de lucrari, acordul inceteaza.
 • Partea din perimetru, in care, in urma lucrarilor efectuate in perioada de xplorare nu s-au pus in evidenta zacaminte comerciale, se pune la dispozitia ANRM, libera de orice sarcini sau obligatii, la data incheierii perioadei de explorare. Titularul va notifica ANRM cu privire la descrierea si marimea partii din perimetru care urmeaza sa fie puse la dispozitia agentiei.
Renuntarea la acest acord poate interveni oricand pe perioada derularii acestuia, prin renuntarea voluntara a titularului cu indeplinirea unor conditii: 
 • pune la dispozitia agentiei toata documentatia privind activitatea desfasurata pana la data notificarii renuntarii
 • pune la dispozitia agentiei suma reprezentand contravaloarea lucrarilor prevazute in programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier si al celor de dezvoltare si exploatare, scadente la data notificarii renuntarii, si neexecutate din motive imputabile titularului. Suma rezultate ajunge la bugetul statului
 • pune la dispozitia agentiei documentul de atestare a expecutiei lucrarilor de refacere a mediului deteriorat ca urmare a operatiunilor petroliere
 • pune la dispozitia agentiei suma reprezentand contravaloarea lucrarilor de abandonare neexecutate, aferente operatiunilor petroliere desfasurate pana la momentul renuntarii si programului de monitorizare a factorilor de mediu post-inchidere, prevazute in planul de abandonare. Suma rezultata ajunge la bugetul statului.
Acordul inceteaza prin expirarea duratei pentru care a fost acordat, prin renuntarea de catre titular, prin rezilierea de catre agentie conform prevederilor din Legea petrolului sau la cerreea titularului in cazul in care apar evenimente care constituie cauze de forta majora.

Agentia poate suspenda concesiunea cand titluarul acordului, in urma unei sanctionari sau notificari, daca dupa 60 de zile de la primirea acesteia se afla in urmatoarele situatii:
 • nu respecta hotararea unei instante judecatoresi privind litigiile aparute in executarea operatiunilor petroliere
 • este supus procedurii reorganizarii judiciare sau falimentului
 • pericliteaza posibilitatea explotarii viitoare a zacamantului, incalca normele privind protectia si exploatarea in siguranta a zacamintelor
 • aduce grave incalcari privind sanatatea, siguranta si securitatea muncii sau provoaca daune de mediu cu risc major asupra populatiei si mediului
Agentia poate rezilia concesiunea cand constata ca titularul
 • nu-si indeplineste, din vina proprie, obligatiile asumate cu privire la termenul de incepere a operatiunilor petroliere
 • continua sistarea operatiunilor petroliere pe o perioada mai mare de 60 de zile, fara acordul autoritatii competente
 • nu respecta prevederile studiilor tehnic-economice de exploatare
 • executa operatiuni petroliere fata autorizatiile prevazute de lege sau daca i s-a retras autorizatia de mediu sau de protectia muncii
 • furnizeaza agentiei date si informatii false cu privire la operatiunile petroliere
 • nu achita in termen de 6 luni de la data scadenta redeventa petroliera
 • Nu respecta o clauza prevazuta in acordul petrolier
 • nu realizeaza volumul minim de lucrari prevazute in acordul petrolier
Titularul va incepe operatiunile petroliere in termen de 90 de zile de la primirea de la ANRM a autorizarii scrise de incepere a lucrarilor

In termen de 15 zile de la data autorizarii ANRM va permite titularului folosirea tuturor datelor geologice si geofizice de explorare

La sfarsitul primei faze de lucrari care este obligatorie, titularul are dreptul sa renunte la concesiune fara sa mai treaca la faza a doua a operatiunilor petroliere, aceasta fiind optionala.

Titularul se angajeaza, cu un minim angajament de explorare, sa suporte cheltuielile considerate necesare pentru indeplinirea programului minimal de explorare. Titularul se angajeaza sa cheltuiasca anual anumite sume in functie de faza de lucrari in care se afla (explorare sau exploatare). Sumele necheltuite in timpul fiecarui an contractual se reporteaza. Sumele sunt confidentiale si nu sunt facute publice.

 • Prima faza presupune o perioada de executie de 48 de luni de la data intrarii in vigoare a acordului. In primii doi ani, sunt necesare achizitia seismica 2D, pe 300 km, studiul geochimic al carotelor, iar in urmatorii doi ani, trebuie sapata o sonda de 3.500 m si o sonda de 2.500.
 • A doua faza care este optionala dureaza intre 2 si 4 ani in functie de varianta. Prima varianta presupunde saparea unei sonde noi la 3.500 m, a doua varianta inseamna saparea a doua sonde noi la 3.500 m, iar a treia varianta sapatarea a 8 sonde noi la 3.500 m.
Tom Holst, director de tara pentru Romania al Chevron, declara, la inceputul lunii aprilie, ca decizia de secretizare a acordurilor statului cu Chevron pentru perimetrele din Dobrogea a apartinut guvernului roman.

'Chevron are o licenta de explorare in zona Barlad si (...) Guvernul ne-a oferit trei licente de explorare in regiunea Dobrogea. Decizia de secretizare a acordurilor pentru perimetrele din Dobrogea a apartinut guvernului roman, a fost decizia ANRM, nu noi am cerut acest lucru. Noi respectam legea din Romania si decizia ANRM', a afirmat oficialul Chevron.

Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) din Romania a dat aviz pentru aceste acorduri petroliere, intrucat cuprind obligatii ce vizeaza protectia mediului, aspecte prevazute in Nota de Fundamentare a Hotararii de Guvern, potrivit unui comunicat al MMP din 30 martie.

MMP precizeaza ca, in cadrul acestor acorduri, sunt stabilite conditii pentru respectarea legislatiei privind protectia mediului si gospodaririi apelor pe care Chevron Romania Holding B.V. trebuie sa le respecte. De asemenea, sunt prevazute masuri de reducere a impactului asupra mediului, de remediere a daunelor in cazul producerii acestora, precum si obligatii pentru refacerea mediului dupa finalizarea exploatarii.

Acordurile prevad o faza initiala de explorare, care cuprinde o etapa obligatorie in care trebuie efectuate prospectiuni seismice si analize geochimice. Pentru efectuarea de prospectiuni nu este necesara obtinerea unui acord de mediu, cu parcurgerea procedurii de evaluare a impactului.

In functie de rezultatul prospectiunilor, se poate face explorarea pentru a vedea daca exista resurse exploatabile economic. Pentru realizarea explorarii, este necesar acordul din partea autoritatilor de mediu.

Dupa etapa de explorare, in cazul in care vor fi identificate resurse exploatabile economic, se va trece la fazele de dezvoltare si exploatare. Pentru a putea trece la faza de exploatare, este necesar acord de mediu, care este emis dupa derularea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, luand in considerare directivele europene relevante in domeniu printre care Directiva privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (IPPC), Directiva privind controlul asupra riscului de accidente majore care implica substante periculoase (SEVESO), Directiva privind evaluarea si gestionarea calitatii aerului, Directiva cadru privind apa, Directiva privind epurarea apelor uzate urbane, Directiva privind deseurilor periculoase, Regulamentul privind inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice (REACH).

Dupa aprobarea acestor acorduri petroliere, Chevron Romania Holding BV trebuie sa realizeze mai intai prospectiunile seismice, apoi explorarea pentru a vedea daca exista resurse exploatabile economic si in final, poate trece la etapa de exploatare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5926 vizualizari

 • +11 (19 voturi)    
  PSD-ul a desecretizat contractul Petrom? (Joi, 26 aprilie 2012, 10:50)

  CalinM [utilizator]

  Hai Ponta de pe fata contractul prin care Adrian Nastase a dat aproape degeaba Petromul austriecilor si din cauza caruia platim benzina 7 ron.
  • -4 (16 voturi)    
   Intrebare (Joi, 26 aprilie 2012, 11:14)

   aalex981 [utilizator] i-a raspuns lui CalinM

   Ce a desecretizat prietene? Vezi tu undeva scris sumele alocate?????
  • -3 (7 voturi)    
   S.O.S. Dobrogea (Joi, 26 aprilie 2012, 13:15)

   dimitrov [anonim] i-a raspuns lui CalinM

   Judeţul Constanţa are o populaţie de 756.053 locuitori şi suprafaţă de 7.071 km², se află pe locul 5 după populaţie şi pe locul 7 după suprafaţă între judeţele României.
   Aflăm acum că:
   •Perimetrul Adamclisi = suprafata 909,2 km²
   •Perimetrul Costinesti = suprafata de 901,71 km²
   •Perimetrul Vama Veche = suprafata de 889,54 km²
   -----------
   Total la dispoziţia Chevron = 2.700 km², adică 38% din judeţul Constanţa!

   Tragedia este că poluând IREVERSIBIL 38% din judeţ, Chevron va condamna practic la extincţie lentă TOATĂ POPULAŢIA DE 756 MII LOCUITORI A JUDETULUI!

   Singura speranţă pentru dobrogeni ar fi ca BULGARII din DURANKULAK, satul aflat la 5 km sud de Vama Veche, să se ridice la luptă dârză, să protesteze bărbăteşte, să picheteze ministerul lor de externe de la Sofia pentru ca măcar BULGARIA SA FACA CEVA SA OPREASCA ACEASTA CRIMA PREMEDITATA!
 • +10 (14 voturi)    
  Pe cand Rosia Montana? (Joi, 26 aprilie 2012, 10:57)

  Alex [anonim]

  Contractul pentru licenta de exploatare de la Rosia Montana a ramas secret in ciuda tuturor promisiunilor.
 • +5 (7 voturi)    
  site ANRM (Joi, 26 aprilie 2012, 10:59)

  Miruna Ralea [anonim]

  anexele de secretizate au fost postate pe site-ul ANRM, insa link-urile sunt inactive - ca de altfel aproape toate sectiunile de pe acest site.
 • +5 (7 voturi)    
  Voteaza usl :))) (Joi, 26 aprilie 2012, 11:04)

  kansas [anonim]

  Acum ei ''nu pot'', dar daca vin la putere, sigur - sigur o sa te satisfaca cu varf si indesat :)))

  (voteaza usl... sau pdl...una pe fata, una pe dos...impletim comunismul-socialdemocrat si liberal ;)
 • 0 (6 voturi)    
  asta e desecretizare?!? (Joi, 26 aprilie 2012, 11:12)

  CMX [anonim]

  Atat timp cat nu vedem nici un pret, nu vedem cine este acest Chevron Romania Holdings B.V., nu prea putem spune ca e desecretizare.

  Asa cred ca poate fi desecretizat absolut orice contract!

  Oricum, am senzatia ca acele elemente aplicate peste text ascund ochiului informatiile, dar daca hackerim putin fisierul, apar.

  Deci astia nici sa secretizeze pana la urma nu sunt in stare. Trebuie intrat cu un editor de PDF-uri si cred ca se poate vedea textul original. Eu am incercat cu unul dar s-a impotmolit. Sigur exista unul care sa faca treaba buna.
  • +1 (1 vot)    
   Secrete nesecrete (Joi, 26 aprilie 2012, 12:37)

   Peciorin [anonim] i-a raspuns lui CMX

   http://freemypdf.com/, apoi deschide-l cu illustrator sau cu inkscape (gratuit) si sterge chenarele. Chevron Romania are sediul in Olanda iar directorul este fostul director Chevron Africa.
 • 0 (8 voturi)    
  desecretizat sau ...praf in ochi? (Joi, 26 aprilie 2012, 11:22)

  un constantean [anonim]

  De ce pagina 18 a fiecarui acord este scanata altfel decat restul ? Cumva a fost schimbata si scanata separat ? Daca e asa, ce contine cu adevarat pagina 18, care intamplator cuprinde obligatii ale Chevron........?
  • +4 (4 voturi)    
   ... (Joi, 26 aprilie 2012, 12:20)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui un constantean

   Bine punctat... Au alta "culoare". S-a stricat scannerul, nu mai avea cerneala neagra :)) Sunt si singurele pe care nu sunt semnaturile intregi.
 • -2 (8 voturi)    
  frenezia economica (Joi, 26 aprilie 2012, 11:34)

  Mazeta [utilizator]

  FMI da cu pumnul in masa, presedintele da din chelie, premierul semneaza.
  • 0 (2 voturi)    
   Hop si tu (Joi, 26 aprilie 2012, 13:00)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ma gandeam ca trebuie sa apari sa zici ceva de presedinte si poate ceva de bautura... sincer m-ai surprins ca te-ai luat de chelie de data asta.
 • +4 (4 voturi)    
  ___ (Joi, 26 aprilie 2012, 11:58)

  adrian [anonim]

  Am deschis unul din contracte. Redeventa cuprinsa intre 3,5 si 13,5%, halal profit ...
  • 0 (2 voturi)    
   asa sunt legile... (Joi, 26 aprilie 2012, 12:18)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui adrian

   ... date de parlamentarii nostrii cei intzeleptzi.
   Ar trebui sa ne facem griji de fiecare data cand se mai gaseste cate o punga de petrol sau gaz natural, pentru ca sigur va urma o scumpire.
   La noi ca la nimeni!
 • +3 (5 voturi)    
  IN CHEVRON WE TRUST? (Joi, 26 aprilie 2012, 12:07)

  stefy [anonim]

  Dragilor,
  Uitati-va daca aveti asa incredere in corporatiile americane si tehnologia lor de foraj cum au reactionat societatea civila americana si opinia publica din SUA cand TransCanada inca din 2008 girata de un deputat american democrat din echipa lui Clinton a vrut sa dezvolte un oleoduct de bitum(pacura pe romaneste) o conducta cu risc de distrugere a mediului si nu uitati conducta trebuia sa traverseze statul canadian Alberta si sa ajunga pina in Texas(SUA) aproape 3000 mile de parcurs. Cetatenii americani au protestat imediat amintindu-si si de dezastrul ecologic din Golful Mexic de la spartura oleoductului BP(British Petroleum). Pentru mai multe detalii vedeti sectia Economia americana din Revista Britanica The Economist la inceput de octombrie 2011.
 • +3 (5 voturi)    
  Aceste documente sunt manipulate! (Joi, 26 aprilie 2012, 12:12)

  Marius.Voicu [utilizator]

  A. Pagina 18 provine dintr-un alt document si inlocuita in documentele publicate. De exemplu, in "Acord Chevron pentru explorare - exploatare in perimetrul Adamclisi..." pagina 18 provine din "SECRET DE SERVICIU Exp 1/3", restul paginilor din "SECRET DE SERVICIU Exp 3/3".

  B. Pagina 18 este printata /scanata cu alt echipament tehnic fata de restul documentului.

  C. As pune pariu ca pagina 18 a fost inlocuita la o data ulterioara. Distanta dintre paragrafe a fost redusa, probabil pentru a introduce mai mult text decat in pagina originala.

  D. Atat cat se vede din semnaturi, ma duce cu gandul la ideea ca ele sunt diferite.

  E. Acoperirea datelor "confidentiale" a fost facuta de mantuiala; in 30 secunde le-am putut elimina cu scule opensourse.

  PS. Sper ca modificarile astea pe documente nu au fost facute de "serviciile profesioniste".
 • +2 (2 voturi)    
  chiar ca e praf in ochi............ (Joi, 26 aprilie 2012, 12:24)

  dodo [anonim]

  cu un simplu utilitar se pate sterge passwordul pe care l-au pus baietii la fisierele astea pdf, si se poate vedea ce e ascuns in spatele blankului......adica nimic interesant......
 • +2 (2 voturi)    
  Semnați petiția pentru petrolul țării (Joi, 26 aprilie 2012, 12:31)

  Alex Căutiș [anonim]

  Alăturați-vă demersului nostru. Detalii aici:


  http://www.kmkz.ro/investigatii-2/ancheta/srangem-semnaturi-pentru-anularea-privatizarii-petrom/
 • +3 (3 voturi)    
  Clauzele comerciale. (Joi, 26 aprilie 2012, 12:38)

  HP [utilizator]

  Iata ce se ascunde sub dreptunghiurile gri :) - intre ghilimele este dezvaluit continutul.

  COSTINESTI, ADAMCLISI, VAMA VECHE (datele sunt egale, inclusiv costurile din Anexa). Ultimul document nu contine date secretizate - Ordinul de desecrizare.

  Antentul ascuns de pe fiecare pagina, header : "SECRET DE SERVICIU Exp.3/3"

  Secretul de pe pagina 4: ...companie "legal constituita si functionand in baza legilor din OLANDA, cu sediul in Naritaweg 165, Telestone 8, 1043 BW Amsterdam, inregistrata cu nr. 34303918, in Registrul Companiilor din Amsterdam, reprezentata legal prin Richard Philip Cohagan, in calitate de Administrator;".

  Secretul de pe pagina 22: ...durata Fazei I "35 000$" si daca se trece la Faza a II-a optionala "35 000$ pe an".

  Secretul de pe pagina 28: ..."Naritaweg 165, Telestone 8, 1043 BW Amsterdam, In atentia: D-lui Richard Philip Conagan"

  Secretul de pe pagina 29: "Imputernicit Montgomerie Christie Steele" si semnatura acesteia

  Secretele de pe pagina 31 (anexa "1"):

  FAZA I: PROGRAM OBLIGTORIU
  - achizitie seismica 2D, 300 km: 4.500.000
  - studiu geochimic al carotelor: 500.000
  - TT&T si perfectionare profesionala pentru 2 ani: 70.000
  - saparea unei sonde de 3500m: 9.000.000
  - saparea unei sonde de 2500m: 7.000.000
  - TT&T si perfectionare profesionala pentru 2 ani: 70.000
  Total costuri FAZA I obligatorie: 21.140.000

  Varianta I FAZA II-a: PROGRAM OPTIONAL
  - saparea unei sonde noi la 3500m: 18.000.000
  - TT&T si perfectionare profesionala: 70.000
  Total costuri varianta I FAZA II-optionala: 18.070.000

  Varianta II FAZA II-a: PROGRAM OPTIONAL
  - saparea a doua sonde noi la 3500m: 36.000.000
  - TT&T si perfectionare profesionala: 105.000
  Total costuri varianta I FAZA II-optionala: 36.105.000

  Varianta III FAZA II-a: PROGRAM OPTIONAL
  - saparea a opt sonde noi la 3500m: 100.000.000
  - TT&T si perfectionare profesionala: 140.000
  Total costuri varianta I FAZA II-optionala: 100.140.000
  • 0 (0 voturi)    
   wtf (Joi, 26 aprilie 2012, 13:08)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Olanda? pai parca Basescu declarase razboi Olandei....
 • 0 (0 voturi)    
  periat contractul ! (Joi, 26 aprilie 2012, 13:23)

  wow [anonim]

  ascunsa clauza !
  mester carmaciul !
  saraca tara bogata !
 • -1 (3 voturi)    
  Moarte Listei Negre a angajatilor (Joi, 26 aprilie 2012, 13:58)

  Steaua Rosie [anonim]

  Tu esti de acord cu marsavia numita lista neagra a angajatilor?

  http://capitalismpepaine.wordpress.com/2012/04/25/a-aparut-lista-neagra-a-angajatilor-hr-blacklist/

  Nu crezi ca este un abuz al patronilor? Nu crezi ca s-a ajuns prea departe cu aceste aberatii de dreapta si ca e cazul sa punem piciorul in prag?
 • 0 (0 voturi)    
  NU (Joi, 26 aprilie 2012, 20:30)

  arcan [anonim]

  ce e de facut oameni buni?!
  in strada au iesit bietii oameni,dar restu dc stati si va plangeti in case? dc am iesit atat de putini? de ce? de ce? de ce?.... va intrebati DE CE romania merge atat de prost?! din cauza populatiei ca nu se rascoala,nu traim bine dar ne place asa!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by