Vicepresedintele Agentiei Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Eugen Georgescu, a fost retinut miercuri, pentru 24 de ore, de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ, in dosarul exploziilor de la Sighetu Marmatiei, informeaza Ministerul Public. Procurorii PICCJ au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Eugen Georgescu.

Eugen GeorgescuFoto: ANRE

Potrivit comunicatului de presa al MP, Eugen Georgescu a fost retinut pe o perioada de 24 de ore, incepand cu 25 aprilie 2012, ora 19.00, pana la 26 aprilie 2012, ora 19.00.

Din probatoriul administrat in cauza pana in acest moment al urmaririi penale a rezultat ca, in calitate de director general al ANRE, respectiv sef al Departamentului control si protectia consumatorilor, in perioada 2007 - mai 2009, avand atributii de serviciu constand in organizarea, coordonarea si verificarea rapoartelor privind controalele efectuate de catre agentii institutiei din teritoriu, si-a indeplinit cu stiinta in mod necorespunzator atributiile de serviciu, sustin procurorii.

Procurorii au constatat ca Eugen Georgescu nu a luat masurile prevazute de lege si propuse de agentii constatatori, referitoare la suspendarea licentelor si autorizatiilor eliberate firmei de gaze SC Berg Sistem Gaz SA, cu toate ca subordonatii sai au efectuat controale la firma si l-au informat cu privire la neregulile grave constatate (in cursul lunii noiembrie 2007 si in cursul anului 2008).

Potrivit probelor, in iunie 2008 Eugen Georgescu a cerut subordonatului sau, agentul constatator P. A. sa modifice raportul de inspectie, in sensul eliminarii masurilor referitoare la suspendarea licentelor si autorizatiilor eliberate pentru SC Berg Sistem Gaz SA.

"Indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu trecute in fisa postului numitului GEORGESCU EUGEN, a creat conditiile favorizante pentru continuarea activitatii de proiectare, executie si distributie a gazului metan de catre inculpata SC BERG SISTEM GAZ SA, in municipiul Sighetu-Marmatiei, cu toate ca aceasta firma nu indeplinea mai multe conditii minime necesare derularii acestui tip de activitate, avand drept efect mediat, producerea celor doua explozii in data de 19 februarie 2012, in municipiul Sighetu-Marmatiei, explozii care au avut drept urmare moartea unei persoane si vatamarea unui numar de 20 persoane (din care 12 persoane sunt internate si in acest moment, prezentand arsuri in grade diferite de gravitate) si de asemenea, a fost distrus imobilul mai sus aratat, printre consecinte fiind si oprirea furnizarii energiei electrice si a gazului metan pe cele doua strazi, aspect de natura sa blocheze activitatea mai multor institutii publice", se arata in comunicatul de presa.

Vicepresedintele ANRE, anchetat si in cazul Romgaz - InterAgro

Eugen Georgescu, actual vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) este anchetat si in cazul Romgaz - InterAgro fiind pus sub invinuire de catre procurorii DIICOT pentru subminare a economiei nationale.

Eugen Georgescu este unul dintre oamenii de baza ai ANRE, detinand functii de conducere in aceasta institutie mai multi ani la rand. De altfel, in iunie 2009, in calitate de presedinte al ANRE, a fost unul dintre semnatarii Ordonantei de Urgenta 54 privind acordarea unor facilitati la achizitionarea gazelor.

Datorita acestei ordonante din 2009 care a fost consolidata ulterior prin Legea nr. 332/2009, InterAgro a beneficiat de anumite facilitati la achizitionarea gazelor. Practic, producatorii din industria chimica, dar si unele companii din domeniul energetic, au primit din iunie 2009 pana pe 31 octombrie 2010 gaze naturale doar din productia interna, ceea ce inseamna costuri mult mai mici fata de factura la gaz platita de populatie si semnificativ mai mici fata de orice alt consumator eligibil din Romania.

Exploziile de la Sighetu Marmatiei

Amintim ca 21 de persoane au fost ranite, 17 dintre acestea grav, pe data de 19 februarie, in urma a doua explozii ce au zguduit un club din centrul municipiului Sighetu Marmatiei. Prima explozie a avut loc sambata noapte, in jurul orei 1:00, facand sapte victime, iar o a doua s-a produs duminica dimineata, in jurul orei 10:00, cand alte zece persoane - membri ai echipelor de interventie sosite la fata locului - au suferit arsuri grave. Una dintre victime, reprezentant al firmei de gaze, a murit pe data de 2 martie, la Spitalul de Arsi din Capitala.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, in luna martie, punerea in miscare a actiunii penale fata de societatea SC Berg Sistem Gaz SA, firma care a instalat reteaua de distributie a gazului natural in orasul Sighetu-Marmatiei.

Pana acum, in dosarul exploziei din Sighetul Marmatiei au mai fost retinute doua persoane. Vasile Faur, directorul executiv al firmei de gaze, a fost arestat la inceputul lunii martie pentru 29 de zile pentru uciderea din culpa a unei persoane si vatamarea corporala din culpa a 14 persoane. De asemenea, Gheorghe Rasvan Enache, fost administrator al Berg Sistem Gaz, a fost arestat preventiv de procurorii Parchetului de pe langa ICCJ sub acuzatiile de ucidere din culpa, vatamare corporala, fals, instigare la flas si abuz. Acest a fost eliberat din arest preventiv de Curtea de Apel Bucuresti pe data de 13 aprilie 2011, informeaza Mediafax.