Presedintele Traian Basescu a anuntat, miercuri, ca l-a informat pe presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca Romania intentioneaza ca, de la mijlocul anului, sa aplice o revenire a salariilor bugetarilor. Seful statului a precizat de asemenea ca in luna septembrie se va lua o decizie cu privire la aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

"Am avut discutii consistente legate de problemele care framanta acum in mod deosebit Europa, unul dintre principalele subiecte fiind legat de relansarea economica a UE, in general, si am facut o scurta prezentare a masurilor pe care noi intentionam sa le luam in continuare, legat de obiectivul de a avea un an cu crestere economica. Cu acest prilej, l-am informat pe domnul presedinte ca intentionam ca de la mijlocul anului sa revenim la salariile de dinainte de reducerea acestora cu 25%, pentru a incerca sa stimulam consumul. Nu mai putin adevarat, ca si pentru a ne respecta o obligatie asumata public, aceea de a avea o reducere temporara a salariilor," a spus Basescu la Palatul Cotroceni, citat de Agerpres, intr-o declaratie comuna cu presedintele Consiliului European, aflat in vizita la Bucuresti.

Seful statului a precizat ca revenirea salariala va fi facuta atat pentru a incerca sa se stimuleze consumul, cat si pentru a respecta o "obligatie" - aceea ca reducerea salariala va fi temporara.

Basescu a declarat de asemenea ca ii multumeste presedintelui Consiliului European pentru "sprijinul pe care ni l-a dat pentru fixarea lunii septembrie 2012 ca luna in care sa se ia o decizie cu privire la intrarea Romaniei in spatiul Schengen."

Referindu-se la aceasta tema, Van Rompuy a declarat la randul sau: "Am indemnat Consiliul sa ia o decizie cu privire la aderarea Romaniei in septembrie. Salut faptul ca tara dumneavoastra ia initiative pentru cresterea increderii intre timp. De exemplu, in domeniul controlului frontierelor si cooperarii Politiei. Acest lucru va asigura faptul ca Romania va deveni un punct de intrare sigur in zona Schengen".

Alte declaratii:

Traian Basescu

  • In discutii, am abordat consistent si subiectul urmatorului cadru financiar al UE, bugetul 2014-2020, insistand asupra faptului ca Romania are nevoie de mentinerea sau chiar de cresterea fondurilor de coeziune.
  • Un alt subiect a fost legat de punctul de vedere al Romaniei ca trebuie mentinuta coeziunea in interiorul UE, coeziune care uneori a parut a fi afectata, legat de zona euro si zona non-euro, 17 sau 27 (de state - n.r.), iar opinia noastra este ca UE are 27 de membri, chiar daca unii nu sunt membri ai zonei euro.
  • Nu lipsit de interes a fost si subiectul legat de evolutiile catre formatiuni radicale in interiorul UE si am subliniat ca exista un risc pe care trebuie sa-l prevenim, acela de a nu da acces la putere formatiunilor extremiste, fie ca ele sunt in vechea Europa sau in Europa mai noua, membru al UE.

Herman Van Rompuy

  • Valorificarea fondurilor Uniunii Europene este de o importanta cruciala. Avem nevoie de mai mult progres pentru a putea obtine si procesa fondurile care sunt destinate pentru tara, in bugetul Uniunii Europene, dupa progresul care s-a inregistrat deja. Parlamentul European tocmai a convenit asupra unui nou instrument care va ajuta Romania in continuare. Banca Europeana de Investitii se va implica si desigur Europa poate sa faca asta. Depasirea punctelor slabe va necesita mai multa activitate, mai ales in ce priveste eficienta Guvernului si reforma intreprinderilor de stat.
  • Presedintele Basescu mi-a prezentat masurile pe care Romania le-a luat in ultimii ani pentru a depasi criza, decizii dificile pentru a readuce increderea pietelor, pentru a consolida bugetul si pentru a implementa reforme structurale. Aceste decizii au produs rezultate. Dupa o recesiune dura s-a revenit la o crestere care ne asteptam sa continue in acest an si in anul urmator. FMI se asteapta la o crestere de 1,5% in 2012 si chiar mai mult in 2013 - 2016, pana la 3,5% sau chiar 4%.
  • Vreau sa incurajez noul guvern si premierul sau in continuarea eforturilor lor. Ele sunt indispensabile, aceste eforturi, pentru viitorul Romaniei si pentru poporul roman
  • Ne intalnim astazi exact la sapte ani dupa ce Romania si Bulgaria si cele 25 de state membre au semnat intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Pot sa va felicit pentru cei cinci ani in calitate de membri. Toti anii de pregatire au schimbat Romania intr-un stadiu in care este greu sa recunoastem stadiul initial.
  • Nu ne putem imagina astazi o Uniune Europeana fara Romania