Pasajul Pipera, lucrare care a costat peste 32 de milioane de euro, va fi deschis circulatiei "in cateva zilei", a anuntat, marti, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. "Nu ne impiedica nimic sa dam drumul la pasaj, decat terminarea localelor (n.r. strazi care leaga pasajul de reteaua stradala)", a declarat edilul. Oprescu a mai spus ca probleme ar putea aparea la intersectia cu soseaua Nicolae Caramfil, unde cei care vin de pe pasaj si fac stanga spre oras au la dispozitie o singura banda pe sens. "Am incercat sa facem un sens giratoriu mic, dar nu a functionat. Va ramane acolo cu o prioritizare, cu trei benzi, cu o banda de stanga (n.r. de pe sos Pipera) si cu semafoare in trei timpi", a spus Oprescu.

Foto:
  • Click pe poza pentru a deschide fotogaleria

"Nu ne impiedica nimic sa dam drumul la pasaj, decat terminarea localelor. Pentru ca dupa patru luni de iarna grea cu localele desfundate, era o nebunie sa dau drumul pe pod, sa se produca conflict de circulatie la Caramfil, la coborarea de pe pod. Cei care veneau pe Barbu Vacarescu nu puteau sa faca dreapta, sa intre spre Pipera pe locala, iar cei care veneau din Floreasca era strada inchisa", a declarat, marti, primarul general Sorin Oprescu.

"Pasajul va fi gata in cateva zile", a anuntat Oprescu.

  • Vezi imagini video cu pasajul si declaratiile facute de primarul Sorin Oprescu

"Imi pare rau ca a mai durat ceva timp. Am vazut si carcotasii. A fost amanat, nu pentru ca a vrut Oprescu, ci pentru ca nu s-ar fi putut circula normal", a mai spus edilul Capitalei.

Termenul contractual de finalizare a pasajului - februarie 2012 / Autoritatile dau vina pe lucrari la utilitati

"Nu a durat atat de mult, doar un an jumatate", a precizat primarul care a mai spus ca "el trebuia finalizat in octombrie anul trecut", dar ca au fost mai multe lucrari legate de utilitati care au trenat si au intarziat lucrarea.

Termenul contractual de finalizare a pasajului era februarie 2012, insa primarul general Sorin Oprescu a anuntat de mai multe ori, anul trecut, ca pasajul va fi gata mai devreme.

Cu toate acestea, fiecare termen anuntat de catre Oprescu a fost depasit. Dupa expirarea termenului contractual (februarie 2012), Oprescu anuntase ca pasajul va fi gata si va fi dat in folosinta de Pasti, insa si acest termen a fost depasit.

Intarzierea lucrarilor a fost explicata de catre Directorul de Infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, Madalin Dumitru, care a declarat ca "o parte din lucrari au fost sistate pe perioada lucrarilor la retelele de canalizare, de apa, de gaz, de curent electric. Nu puteam sa trecem peste aceste lucrari de utilitati. O parte din retelele identificate pe teren au fost identificate si pe planurile detinatorilor de utilitati, o parte dintre retele nu au fost identificate".

Potrivit edilului Capitalei, pasajul va deservi 48.000 de autovehicule care intra in oras si alte 48.000 de masini care ies din oras zilnic prin acea zona si va ajuta, pe viitor, la preluarea traficului de pe autostrada A3 Bucuresti-Ploiesti.

Primarul Oprescu a precizat ca la intersectiile cu Barbu Vacarescu, Calea Floreasca si cu Nicolae Caramfil au fost si vor fi montate camere de supraveghere, iar intersectiile vor intra in Sistemul de Management al Traficului.

Probleme de trafic, la intersectia cu Nicolae Caramfil/ S-a renuntat la solutia cu sens giratoriu

Edilul a precizat ca cea mai mare problema de trafic, dupa deschiderea pasajului, ar putea fi la intersectia Soselei Pipera, dupa coborarea de pe pasaj, cu soseaua Nicolae Caramfil.

"Si acum avem probleme la Caramfil ca acolo nu poate fi largit. Am incercat sa facem un sens giratoriu mic, dar nu a functionat. Va ramane acolo cu o prioritizare, cu trei benzi, cu o banda de stanga (n.r. pe Pipera) si cu stopuri in trei timpi.

Intersectia Caramfil - Pipera

Intersectia Caramfil - Pipera

Foto: Google Earth

"S-a incercat (n.r. cu sens giratoriu), dar nu este spatiu suficient. Nu avem ce face acolo. Nu putem intra in zidul bisericii. Vom avea stopuri in trei timpi. Ne gandim si sa facem doua benzi de intrare dimineata si doua de iesire seara, alternativ in functie de trafic. Oricum, dupa deschiderea pasajului, traficul in zona va fi supravegheat 24 de ore din 24 de echipaje de politie", a declarat Oprescu.

Potrivit edilului, la intersectia Pipera cu Nicolae Caramfil se va adopta o solutie cu semafoare, schimbandu-se sistemul actual de semaforizare in doi timpi cu unul in trei timpi. Asta inseamna ca fiecare flux de masini care va intra in intersectie (dinspre Ambasada Chinei spre Nord, Dinspre Nord spre Ambasada Chinei si Aviatorilor si dinspre Pasajul Pipera) va avea un timp de verde.

Posibila masura pentru intersectia cu probleme: Doua benzi spre oras dimineata, doua benzi spre iesirea din oras seara

Directorul de Infrastructura din cadrul primariei, Madalin Dumitru, a precizat ca, daca semaforizarea intersectiei amintite nu va functiona, atunci se va incerca o solutie de trafic reversibil pe Nicolae Caramfil intre Ambasada Chinei si soseaua Pipera.

Astfel, potrivit oficialului, in functie de valorile de trafic intregistrate, pe soseaua Nicolae Caramfil, incepand de la intersectia cu Pipera si pana la Ambasada Chinei (zona in care artera are in total 3 benzi de trafic), s-ar putea circula alternativ pe cate doua benzi spre oras dimineata si o banda spre iesire, iar seara se va circula pe o banda spre oras si doua benzi pe sensul spre iesirea din oras.

Potrivit reprezentantilor primariei, odata cu realizarea pasajului, sub acesta, s-au facut si aproximativ 200 de locuri de parcare pentru locuitorii din zona.

Pasajul este dotat si cu panouri fono-absorbante amplasate in dreptul blocurilor, iar primarul general a declarat ca, dupa deschiderea pasajului, administratia va folosi "aparatura necesara de verificare" pentru a stabili daca zgomotul va fi o problema pentru locuitorii din zona.

Lucrarea consta, pe langa pasajul denivelat prin care se supratraverseaza bulevardul Barbu Vacarescu si Calea Floreasca, si in supralargirea Soselei Pipera de la una la trei benzi pe sens.

Lucrarile la pasaj si la supralargirea Soselei Pipera au inceput in luna august 2010 si aveau un termen contractual de finalizare de 18 luni, adica februarie 2012. Potrivit primarului Oprescu, pasajul a costat in total 140 de milioane de lei, cu tot cu TVA (peste 32 de milioane de euro).

Caseta de informatii - Pasajul Piperasi supralargirea soselei

Constructor: Pa & Co International (Romania) si F. Kirchhoff Strbenbau GmbH Co KG

Proiectant: Search Corporation (Romania)

Lungime: 1.600 m (Pasaj denivelat 475 m)

Latime pasaj: 34 m

Cost: 140 milioane de lei (inclusiv TVA) - peste 32 de milioane de euro

Data de incepere: August 2010

Termen de finalizare: 18 luni (februarie 2012)

Cine a angajat si cand: Primaria Bucuresti, Primar Sorin Oprescu, martie 2010

  • Supralargirea soselei Pipera, dincolo de Pasaj