Senatul a adoptat astazi, 23 aprilie, un proiect de lege care modifica Legea Educatiei Nationale si faciliteaza desfiintarea universitatilor private, precum si trecerea patrimoniului universitatilor in mainile fondatorilor. Actul normativ este initiat de Petru Filip si Catalin Croitoru (PDL). Proiectul prevede ca, in cazul desfiintarii universitatilor private, patrimoniul acestora le revine fondatorilor si reintroduce o structura de conducere, si anume Biroul Senatului Universitar.

Acesta a primit 68 de voturi "pentru", 7 "impotriva" si 21 de abtineri. Amintim ca senatorul PDL Petru Filip si-a anuntat astazi intentia de a parasi PDL, precizand ca "nu este vorba nici de oportunitate, nici de traseism, este o decizie personala". "Am de gand sa fac acest pas, nu stiu cand o sa il fac, maine, poimaine [...] Deocamdata ma mai gandesc", a declarat Petru Filip. Potrivit surselor HotNews.ro, reprezentantii USL i-ar fi promis lui Filip ca vor vota proiectul de modificare a Legii educatiei, initiat de acesta si colegul sau Catalin Croitoru.

Senatorul Petru Filip este profesor universitar la Universitatea particulara Dimitrie Cantemir din Bucuresti, iar deputatul Catalin Croitoru este lector universitar la aceeasi universitate particulara.

Principalele modificari aduse Legii Educatiei Nationale:

  • Taxele de la universitatile private vor putea fi stabilite si de catre Senatul universitar. In Legea Educatiei Nationale se prevede ca taxele sunt stabilite doar de catre consiliul de administratie
  • O universitate va putea fi infiintata si de o singura persoana si in mainile acesteia se va intoarce intreg patrimoniul universitatii, atat cel initial cat si cel dobandit ulterior infiintarii, in cazul in care universitatea particulara se desfiinteaza, dizolva sau lichideaza. Mai mult, desfintarea universitatilor particulare se va putea face si la propunerea acestui unic fondator 
  • Spre deosebire, LEN prevede ca institutiile de invatamant superior particulare sunt fondate de o fundatie, asociatie sau de persoane juridice de drept privat, dar nu de o singura persoana. De asemenea, LEN prevede ca "desfiintarea universitatilor particulare se va face cu protectia intereselor studentilor", articol care dispare prin Legea celor doi parlamentari PDL
  • Introduce structura de conducere numita Biroul senatului universitar
  • Prevede ca structurile si functiile de conducere ale universitatilor particulare, atributiile, durata mandatelor, precum si alte considerente legate de statutul acestora sunt stabilite de Carta universitara, cu avizul conform al fondatorilor si aprobate de senatul universitar. Deciziile definitive in acest sens apartin fondatorilor.
  • Incompatibilitatile din universitatile particulare nu mai sunt reglementate prin lege, ci prin Carta universitara
  • Prevede ca Senatul universitar poate aproba prelungirea activitatii didactice si de cercetare, in calitate de titular in invatamant si cercetare, dupa implinirea varstei de pensionare, pe baza unei metodologii stabilita de senatul universitar. Perioada de valabilitate a unei aprobari este de un an universitar. Numarul total al personalului cu o astfel de aprobare nu poate depasi 2% din numarul total al posturilor didactice si de cercetare, se arata in proiect.