Sute de pensionari s-au asezat din nou la rand, luni, la sediul Tribunalului Arges din Pitesti, pentru a depune plangeri impotriva ordonantei care prevede plata contributiilor pentru asigurari sociale de sanatate. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) solicita Guvernului sa intervina urgent pentru solutionarea situatiei pensionarilor si evitarea blocarii instantelor, asta in conditiile in care numai in Arges peste 10.000 de pensionari au depus cereri la Tribunal, iar instanta a ajuns sa dea primele termene pentru finalul lui 2012, inceputul lui 2013.

Pensionari la coada la Tribunalul ArgesFoto: Mediafax
  • Ministerul Muncii anunta, vineri, ca nu exista, in prezent, niciun temei legal pentru a restitui sumele retinute pana acum din pensii si ca orice pensionar se poate adresa oricand justitiei, nu doar in aceste zile.

Sute de pensionari s-au asezat din nou la rand, luni, la sediul Tribunalului Arges din Pitesti, pentru a depune plangeri impotriva ordonantei care prevede plata contributiilor pentru asigurari sociale de sanatate, informeaza Agerpres.

Oamenii, veniti din mai multe localitati ale judetului, au inceput sa se stranga in fata cladirii Tribunalului Arges cu cateva ore inainte de inceperea programului pentru a depune cererile la registratura.

Spre deosebire de vineri, 20 aprilie, ultima zi in care s-au depus plangeri, nu s-au mai inregistrat busculade la intrarea in cladirea instantei.

Pensionarii argeseni stau zilnic la coada, de peste doua saptamani, pentru a cere in instanta restituirea sumelor retinute drept contributii pentru asigurari sociale de sanatate.

Peste 10.000 de pensionari au depus deja la registratura Tribunalului Arges plangeri impotriva OUG 107/ 2010, in baza careia li se retine din pensie 5,5% drept contributie la asigurarile sociale de sanatate. Ordonanta afecteaza persoanele care beneficiaza de pensii de peste 740 de lei.

Tribunalul Arges respinge cererile / Curtea de Apel le admite in recurs

O explicatie pentru aglomeratia de la Tribunalul din Arges a fost data, vineri, de catre presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu care arata ca la Curtea de Apel din Arges s-au dat decizii prin care s-au aprobat cererile pensionarilor, obligand statul sa restituie sumele retinute din 2011 si pana in prezent, desi la alte instante din tara astfel de cereri au fost respinse.

"La Arges, Curtea de Apel a solutionat [n.r. cererile] favorabil pensionarilor, spre deosebire de alte instante, din alte zone, care au respins cererile", a spus Parcalabu.

Reprezentantii Tribunalului Arges spun ca din cauza numarului mare de plangeri si in conditiile in care exista doar cinci complete de judecata termenele au fost fixate pentru judecare pentru septembrie-decembrie anul acesta si pentru primele trei luni ale lui 2013, informeaza Mediafax.

Magistratii Tribunalului Arges au solutionat in ultimul timp cateva astfel de plangeri, hotarand ca decizia Guvernului este legala. La recurs, judecatorii Curtii de Apel Pitesti au infirmat decizia initiala, dispunand ca trebuie impozitata doar diferenta intre 740 de lei si cuantumul total al pensiei.

Situatia pensionarilor din Arges care depun cereri in instanta pentru restituirea sumelor impozitate cu 5,5% la pensiile de peste 740 de lei nu este singulara.

Aproximativ 1.000 de pensionari s-au prezentat, vineri dimineata, la Tribunalul Bucuresti, pentru a depune actiuni in vederea restituirii contributiei de 5,5% la asigurarile de sanatate incasate in baza Ordonantei de Urgenta 107/2010, noteaza Agerpres.

UNJR: Guvernul sa intervina urgent pentru solutionarea situatiei pensionarilor si evitarea blocarii instantelor

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) solicita Guvernului sa intervina de urgenta prin adoptarea de masuri de ordin legislativ si administrativ prin care sa solutioneze situatia pensionarilor afectati de masura, declarata neconstitutionala, privind restituirea unor sume, evitand astfel cheltuielile imense care vor fi generate de aceste litigii, precum si blocarea activitatii instantelor de judecata, noteaza Agerpres.

Sursa citata precizeaza ca, in conditiile in care la acest moment instantele de judecata au de solutionat un numar foarte mare de dosare, ceea ce afecteaza celeritatea desfasurarii proceselor, un nou val de litigii ar duce la blocarea activitatii la nivelul sectiilor specializate in solutionarea litigiilor de munca.

UNJR solicita, de asemenea, Consiliului Superior al Magistraturii sa isi indeplineasca rolul de garant al independentei justitiei si sa actioneze ferm in vederea evitarii supraincarcarii pana la blocaj a instantelor de judecata.

Din ianuarie 2011 si pana in prezent, Guvernul a impozitat cu 5,5% drept contributie la sanatate toate pensiile de peste 740 de lei, taxa aplicata pensiei in integralitate. Curtea Constitutionala a decis, pe 13 martie, ca impozitul trebuie sa fie aplicat doar diferentei intre 740 de lei si cuantumul total al pensiei.

Decizia CCR are putere doar pe viitor si Ministerul Muncii a anuntat ca in termen de 45 de zile va aplica impozitele dupa noua regula, lucru ce va duce la o scadere a bugetului de sanatate cu 1 miliard de lei. In tot acest timp, zeci de mii de de pensionari, incurajati de deciziile unor instante care le-au admis cererile si de sindicate sau de catre FACIAS, se imbulzesc la instantele din tara si solicita in justitie sa le fie returnate sumele oprite pana acum din pensii.

Sumele pretinse se refera la impozitul aplicat la 740 de lei pe luna si in total, in 16 luni, ajung la peste 650 de lei de pensionar.

Ministerul Muncii spune ca nu exista, in prezent, niciun temei legal sa restituie sumele retinute pana acum si ca orice pensionar se poate adresa oricand justitiei, nu doar in aceste zile.