Romania si SUA vor crea un grup tehnic de lucru pentru solutionarea problemei reprezentate de rata mare de respingere a solicitarilor de vize depuse de cetatenii romani, a anuntat miercuri, la Bruxelles, ministrul de Externe Cristian Diaconescu, in urma unei intalniri cu omologul sau american, Hillary Clinton.

Intalnirea celor doi a avut loc in marja reuniunii ministeriale a NATO, ultima reuniune la nivel de ministri de Externe si ai Apararii pregatitoare a Summitul NATO din 20-21 mai, de la Chicago.

Ministrul Diaconescu a spus ca in discutiile cu omologul sau american a abordat subiectul privind programul Visa Waiver, "pentru a ameliora unele probleme".

Este pentru prima oara, a spus ministrul, cand partea americana este de acord sa lucreze cu partea romana "pentru solutii adecvate si mai rapide".

"In conditiile in care se va produce o schimbare in legislatie la Washington, speram ca si chestiunea respingerii vizelor sa fie reglementata si sa putem beneficia de libera circulatie in spatiul american", a spus ministrul de Externe.

Discutiile romano-americane de la Bruxelles s-au concentrat in mod evident si pe scutul antiracheta. Cei doi ministri au remarcat cooperarea foarte buna a delegatiilor romana si americana la NATO pentru ca, in documentele de la Washington, in referirile la conceptul de aparare si descurajare sa fie mentionat clar rolul scutului antiracheta, alaturi de sistemele conventionale si nucleare.

Aceasta mentiune a fost promovata de SUA alaturi de Romania si Polonia, cele doua tari europene fiind de altfel, alaturi de Turcia, nucleul dur al sistemului de aparare antiracheta din Europa din acest moment.