Episcopii romano-catolici din Romania isi exprima dezacordul fata de masurile legislative anuntate de Guvern privind restituirea bunurilor confiscate in mod abuziv de catre regimul comunist, se arata intr-un comunicat semnat de pr. Eduard Mihai Cosa, secretar general al Conferintei Episcopilor din Romania. "Restituirea bunurilor confiscate in mod abuziv este un act de dreptate si nu un privilegiu ori o concesie a Statului Roman (...) Anularea, prin lege, a restituirii in natura a bunurilor nationalizate este de fapt o alta nationalizare si o continuare a practicii regimului comunist", sustine Arhiepiscopul Mitropolit de Bucuresti, IPS Ioan Robu. Episcopiile romano-catolice din Romania au depus pana in prezent 1024 dosare de retrocedare.

IP Ioan Robu

IPS Ioan Robu

Foto: catholica.ro

Potrivit Arhiepiscopului Mitropolit de Bucuresti, IPS Ioan Robu, presedintele Sectiei Latine a Conferintei Episcopilor din Romania, "restituirea bunurilor confiscate in mod abuziv de regimul comunist este un act de dreptate si nu un privilegiu ori o concesie a Statului Roman, prin masurile anuntate de Guvern dovedindu-se inca o data ca actuala conducere a Statului Roman nu doreste solutionarea corecta si dreapta a problemei nationalizarilor abuzive din timpul regimului comunist, problema tergiversata de mai bine de doua decenii", noteaza Agerpres.

"Anularea, prin lege, a restituirii in natura a bunurilor nationalizate este de fapt o alta nationalizare si o continuare a practicii regimului comunist, incalcandu-se din nou dreptul de proprietate. Si cand spun aceasta, ma gandesc nu numai la Biserica Catolica, ci si la atatia romani care de mai bine de 20 de ani asteapta cu speranta sa reintre in posesia bunurilor confiscate de comunisti, iar acum se trezesc in fata unui nou jaf", considera inaltul ierarh romano-catolic.

Episcopii romano-catolici: Noua reglementare tinde sa genereze discriminari

In comunicatul Conferintei Episcopilor din Romania se precizeaza ca "Biserica Catolica a fost o victima a regimului comunist, care i-a preluat abuziv atat locasurile de cult cat si imobilele in care-si desfasura misiunea sociala: spitale, camine, centre de invatamant si educatie si altele asemenea, astfel fiindu-i impiedicata exercitarea libera a cultului cat si manifestarea sa sociala si educativa. La o astfel de impiedicare se tinde si in prezent prin noua lege".

"Noua reglementare tinde sa genereze discriminari intre persoanele carora li s-au restituit deja in natura bunurile si persoanele indreptatite la restituirea in natura a imobilelor dar carora nu le-au fost solutionate inca cererile.

Simpla imprejurare de fapt a solutionarii cu intarziere a cererilor nu justifica pe plan legislativ tratamentul discriminatoriu aplicabil persoanelor indreptatite la restituirea in natura a imobilelor, astfel cum a statuat si Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 830/2008 publicata in Monitorul Oficial nr. 559/24.07.2008", subliniaza documentul citat de agentia de presa, mentionand ca "incalcarea principiului nediscriminarii se face si prin plafonarea prin noua lege a despagubirilor la un cuantum maxim de 15% din valoarea reala a bunului".

Episcopiile romano-catolice au depus peste 1.000 de dosare de retrocedare

Potrivit comunicatului, episcopiile romano-catolice din Romania au depus pana in prezent 1024 dosare de retrocedare (Arhidieceza de Bucuresti - 26, Arhidieceza de Alba Iulia - 476, Episcopia de Iasi - 18, Episcopia de Timisoara - 168, Episcopia de Oradea - 157, Episcopia de Satu Mare - 179).

"Chiar daca am socoti - in mod absurd - ca aceste imobile revendicate de diecezele romano-catolice ar valora fiecare un milion de euro, tot am fi departe de cele peste 8 miliarde de euro pe care ministrul Finantelor Publice, domnul Bogdan Dragoi, a declarat, zilele trecute, ca le pretinde Biserica Romano-Catolica in dosarele de retrocedare", afirma secretar general al Conferintei, caracterizand declaratiile publice referitoare la cererile Bisericii Romano-Catolice drept "o incercare de deturnare a atentiei opiniei publice de la adevarata problema in procesul de retrocedare a bunurilor confiscate de regimul comunist".

Guvernul a anuntat in urma cu o saptamana ca, potrivit unui nou proiect de lege, proprietarii de imobile deposedati in mod abuziv in perioada comunista vor primi o despagubire egala cu maximum 15% din valoarea reala a bunului respectiv.

UDMR a propus in sedinta de coalitie sa fie mentinuta restituirea in natura a imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist, iar ministrul Justitiei a primit sarcina sa analizeze aceasta solutie juridica, a anuntat vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely.

Propunerea UDMR vine in contextul in care Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor, a precizat ca mai mult de jumatate din platile prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar reveni cultului romano-catolic.

Datele preliminare ale recensamantului din 2011 arata ca aproximativ trei sferturi din comunitatea maghiara din Romania este de religie romano-catolica, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate INS.

La finalul saptamanii trecute, Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor, a declarat pentru Mediafax ca plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

Bogdan Dragoi

Bogdan Dragoi

Foto: HotNews.ro

"Am gasit solutia cu 15% din valoarea imobilelor pentru ca statul nu-si permite mai mult de atat", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi. In ceea ce priveste eliminarea restituirii in natura, Dragoi a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.

Proiectul de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari: plafon de 15%, esalonari pe 10-12 ani

Amintim ca Dorina Danielescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a anuntat miercuri, 11 aprilie, calanseaza in dezbatere publica un proiect de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari la 15% din valoarea imobilelor, suma urmand sa fie platita esalonat, in mod egal, pe o perioada de 10-12 ani. "Atat isi permite statul", a adaugat presedintele ANRP, precizand ca pentru despagubiri Guvernul va aloca anual 531 milioane de lei.

Danielescu a mai afirmat ca pentru depunerea dosarelor de despagubire va fi stabilit un termen de decadere de 60 zile care va putea fi prelungit doar o singura data, cu maximum 30 zile.

Proiectul a fost discutat intr-o prima lectura in sedinta Guvernului de saptamana trecuta, din 11 aprilie. El elimina masura reparatorie a restituirii in natura a imobilelor confiscate, precum si aceea a compensarii cu alte bunuri si servicii, singura modalitate de despagubire constand in despagubirea potrivit acestui act normativ. "In prezent este un mecanism nefunctional. Practic, prin aceasta varianta a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefunctional sa devina unul functional", a precizat Danielescu.

Citeste mai jos cateva articole esentiale pentru a intelege importanta fenomenului retrocedarii si magnitudinea abuzurilor din sistem: