Episcopii romano-catolici din Romania: Anularea restituirii in natura a bunurilor nationalizate este de fapt o alta nationalizare si o continuare a practicii regimului comunist

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 18 aprilie 2012, 15:00 Actualitate | Esenţial


Episcopii romano-catolici din Romania isi exprima dezacordul fata de masurile legislative anuntate de Guvern privind restituirea bunurilor confiscate in mod abuziv de catre regimul comunist, se arata intr-un comunicat semnat de pr. Eduard Mihai Cosa, secretar general al Conferintei Episcopilor din Romania. "Restituirea bunurilor confiscate in mod abuziv este un act de dreptate si nu un privilegiu ori o concesie a Statului Roman (...) Anularea, prin lege, a restituirii in natura a bunurilor nationalizate este de fapt o alta nationalizare si o continuare a practicii regimului comunist", sustine Arhiepiscopul Mitropolit de Bucuresti, IPS Ioan Robu. Episcopiile romano-catolice din Romania au depus pana in prezent 1024 dosare de retrocedare.

IPS Ioan Robu
Foto: catholica.ro
Potrivit Arhiepiscopului Mitropolit de Bucuresti, IPS Ioan Robu, presedintele Sectiei Latine a Conferintei Episcopilor din Romania, "restituirea bunurilor confiscate in mod abuziv de regimul comunist este un act de dreptate si nu un privilegiu ori o concesie a Statului Roman, prin masurile anuntate de Guvern dovedindu-se inca o data ca actuala conducere a Statului Roman nu doreste solutionarea corecta si dreapta a problemei nationalizarilor abuzive din timpul regimului comunist, problema tergiversata de mai bine de doua decenii", noteaza Agerpres.

"Anularea, prin lege, a restituirii in natura a bunurilor nationalizate este de fapt o alta nationalizare si o continuare a practicii regimului comunist, incalcandu-se din nou dreptul de proprietate. Si cand spun aceasta, ma gandesc nu numai la Biserica Catolica, ci si la atatia romani care de mai bine de 20 de ani asteapta cu speranta sa reintre in posesia bunurilor confiscate de comunisti, iar acum se trezesc in fata unui nou jaf", considera inaltul ierarh romano-catolic.

Episcopii romano-catolici: Noua reglementare tinde sa genereze discriminari

In comunicatul Conferintei Episcopilor din Romania se precizeaza ca "Biserica Catolica a fost o victima a regimului comunist, care i-a preluat abuziv atat locasurile de cult cat si imobilele in care-si desfasura misiunea sociala: spitale, camine, centre de invatamant si educatie si altele asemenea, astfel fiindu-i impiedicata exercitarea libera a cultului cat si manifestarea sa sociala si educativa. La o astfel de impiedicare se tinde si in prezent prin noua lege".

"Noua reglementare tinde sa genereze discriminari intre persoanele carora li s-au restituit deja in natura bunurile si persoanele indreptatite la restituirea in natura a imobilelor dar carora nu le-au fost solutionate inca cererile.

Simpla imprejurare de fapt a solutionarii cu intarziere a cererilor nu justifica pe plan legislativ tratamentul discriminatoriu aplicabil persoanelor indreptatite la restituirea in natura a imobilelor, astfel cum a statuat si Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 830/2008 publicata in Monitorul Oficial nr. 559/24.07.2008", subliniaza documentul citat de agentia de presa, mentionand ca "incalcarea principiului nediscriminarii se face si prin plafonarea prin noua lege a despagubirilor la un cuantum maxim de 15% din valoarea reala a bunului".

Episcopiile romano-catolice au depus peste 1.000 de dosare de retrocedare

Potrivit comunicatului, episcopiile romano-catolice din Romania au depus pana in prezent 1024 dosare de retrocedare (Arhidieceza de Bucuresti - 26, Arhidieceza de Alba Iulia - 476, Episcopia de Iasi - 18, Episcopia de Timisoara - 168, Episcopia de Oradea - 157, Episcopia de Satu Mare - 179).

"Chiar daca am socoti - in mod absurd - ca aceste imobile revendicate de diecezele romano-catolice ar valora fiecare un milion de euro, tot am fi departe de cele peste 8 miliarde de euro pe care ministrul Finantelor Publice, domnul Bogdan Dragoi, a declarat, zilele trecute, ca le pretinde Biserica Romano-Catolica in dosarele de retrocedare", afirma secretar general al Conferintei, caracterizand declaratiile publice referitoare la cererile Bisericii Romano-Catolice drept "o incercare de deturnare a atentiei opiniei publice de la adevarata problema in procesul de retrocedare a bunurilor confiscate de regimul comunist".

Guvernul a anuntat in urma cu o saptamana ca, potrivit unui nou proiect de lege, proprietarii de imobile deposedati in mod abuziv in perioada comunista vor primi o despagubire egala cu maximum 15% din valoarea reala a bunului respectiv.


UDMR a propus in sedinta de coalitie sa fie mentinuta restituirea in natura a imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist, iar ministrul Justitiei a primit sarcina sa analizeze aceasta solutie juridica, a anuntat vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely.

Propunerea UDMR vine in contextul in care Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor, a precizat ca mai mult de jumatate din platile prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar reveni cultului romano-catolic.

Datele preliminare ale recensamantului din 2011 arata ca aproximativ trei sferturi din comunitatea maghiara din Romania este de religie romano-catolica, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate INS.

La finalul saptamanii trecute, Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor, a declarat pentru Mediafax ca plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

Bogdan Dragoi
Foto: HotNews.ro
"Am gasit solutia cu 15% din valoarea imobilelor pentru ca statul nu-si permite mai mult de atat", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi. In ceea ce priveste eliminarea restituirii in natura, Dragoi a aratat ca prin mentinerea acestei forme de despagubire s-ar fi creat un tratament discriminatoriu, intrucat persoanele care puteau recupera imobilele in natura erau despagubite integral, in timp ce pentru despagubirile in bani s-a propus limitarea la 15% din valoare.


Proiectul de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari: plafon de 15%, esalonari pe 10-12 ani

Amintim ca Dorina Danielescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a anuntat miercuri, 11 aprilie, ca lanseaza in dezbatere publica un proiect de lege care prevede limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari la 15% din valoarea imobilelor, suma urmand sa fie platita esalonat, in mod egal, pe o perioada de 10-12 ani. "Atat isi permite statul", a adaugat presedintele ANRP, precizand ca pentru despagubiri Guvernul va aloca anual 531 milioane de lei.

Danielescu a mai afirmat ca pentru depunerea dosarelor de despagubire va fi stabilit un termen de decadere de 60 zile care va putea fi prelungit doar o singura data, cu maximum 30 zile.

Proiectul a fost discutat intr-o prima lectura in sedinta Guvernului de saptamana trecuta, din 11 aprilie. El elimina masura reparatorie a restituirii in natura a imobilelor confiscate, precum si aceea a compensarii cu alte bunuri si servicii, singura modalitate de despagubire constand in despagubirea potrivit acestui act normativ. "In prezent este un mecanism nefunctional. Practic, prin aceasta varianta a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefunctional sa devina unul functional", a precizat Danielescu.

Citeste mai jos cateva articole esentiale pentru a intelege importanta fenomenului retrocedarii si magnitudinea abuzurilor din sistem:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1833 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  Daca BOR ar fi o biserica crestina... (Miercuri, 18 aprilie 2012, 15:21)

  Alui [anonim]

  ...ar retroceda din proprie initiativa bunurile si cladirile luate cu japca de la catolici si greco-catolici. Oare cum se impaca "pastrarea" respectivelor bunuri cu poruncile "Să nu furi!" si "Să nu doreşti casa aproapelui tău; să nu doreşti ... nimic din câte are aproapele tău!"?
  Oare ce ar raspunde patriarhul la intrebarea asta?
  • -2 (4 voturi)    
   simplu (Miercuri, 18 aprilie 2012, 15:50)

   ady [anonim] i-a raspuns lui Alui

   in sitatia respectiva Biserica a trbuit sa colaboreze cu Securitatea iar la mom actual poruncile nu se aplica pt cazuri speciale..casa domnului e casa domnului pana la urma
   • +2 (4 voturi)    
    Tare:) (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:08)

    Alui [anonim] i-a raspuns lui ady

    "poruncile nu se aplica pt cazuri speciale" :)) Nota 10! :)

    "casa domnului e casa domnului pana la urma "
    Casa Domnului-casa Domnului, dar cine sunt
    "ocupantii" ei de drept?
    Parca scrie in Biblie de Unul care i-a scos in suturi afara din "casa Domnului" pe unii "ocupanti".;)
  • -1 (9 voturi)    
   Daca BGC ar fi biserica crestina (Miercuri, 18 aprilie 2012, 16:01)

   Haibin [anonim] i-a raspuns lui Alui

   Inainte sa restitui ceva trebuie sa ne intrebam cum a dobendit acel bun biserica greco-catolica.
   Boierii , regii cum au dobandit bunurile tarii? Oare nu prin subjugarea poporului ? Nu prin subjugarea taranului roman?
   Cine crede ca sa facut o nedreptate sa isi cedeze toata averea cui crede de cuviinta.
   • +2 (8 voturi)    
    Pai vezi mai jos "putina istorie" (Miercuri, 18 aprilie 2012, 16:31)

    Alui [anonim] i-a raspuns lui Haibin

    Cum au dobandit regii si boierii bunurile respective?
    Simplu, in general prin taxe(regii), cumparare, mostenire sau improprietarire (boierii). Nu le-au furat de la nimeni.
    Fiind vorba de biserici catolice si greco-catolice, e foarte probabil ca "taranul roman" ortodox n-a contribuit cu nimic la ele. Bisericile respective n-au fost construite in general de boieri si regi(faceau doar catedrale), ci de enoriasi, adica taranii/mestesugarii/negustorii unguri, sasi,(si romani in cazul greco-catolicilor) etc, locului care le frecventau.
    Chestia cu subjugatul nu tine, taranii romani aveau bisericile lor(ortodoxe) daca era cazul. Nu mai pune botul la propaganda comunista ca un fraier!
    • -2 (4 voturi)    
     Ce vremuri (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:18)

     c_o_d [utilizator] i-a raspuns lui Alui

     democratice si idilice erau in feudalism in pricipatul Transilvaniei :)) Auzi ce frumos, "taranul roman" nu platea decat impozite si taxe "drepte" pentru bunastarea lui si a natiei romane :))))) Treziti-va bah ca va ia ungurii si izmenele de pe voi bolovanilor
     • +2 (4 voturi)    
      Cred ca taranii romani din Tr. o duceau mai bine (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:30)

      Alui [anonim] i-a raspuns lui c_o_d

      ca taranii din Moldova si Tara Romaneasca.
      Vezi cand s-au rasculat ultima data taranii in Transilvania(parca 1784- Horia, Closca si Crisan)) si cand s-au rasculat ultima data in tarile romane(1907)!
   • +3 (3 voturi)    
    hahaha ! (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:51)

    rica venturiano [anonim] i-a raspuns lui Haibin

    sper ca'l mai ai, si'l pastrezi cu sfintenie !

    la carnetul ala rosu, la ala ma refer.
    ai fost premiant la istoria dupa roller si la socialismul stiintific !
  • 0 (8 voturi)    
   Esti in eroare (Miercuri, 18 aprilie 2012, 16:44)

   Pepi [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Imobilele care au fost nationalizate nu s-au dus la patriarhie, stai tu linistit.
   Multe din cladiri sunt acum spitale, scoli, biblioteci, cladiri administrative - n-au nimic de-a face cu BOR.
   Bisericile greco-catolice (nu romano-catolice) nu au fost "nationalizate", ci au fost transformate in biserici ortodoxe - practic au fost scoase din proprietatea Vaticanului si date noilor infiintate parohii ortodoxe - deci nu patriarhiei ci comunitatii locale, enoriasilor.
   • 0 (6 voturi)    
    Serios?!!! (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:12)

    Alui [anonim] i-a raspuns lui Pepi

    Deci bisericile ortodoxe nu apartin patriarhiei? pe cand cele (greco-) catolice apartin Vaticanului?!!! Interesant!:)
    Ma faci sa rad cu asemenea argumente:).
 • +2 (2 voturi)    
  SOLUTIA IMOBILELOR NATIONALIZATE (Miercuri, 18 aprilie 2012, 15:27)

  Stefan Ivan [anonim]

  Aici nu-i vorba de o anumita biserica, cult sau persoane. Acest proiect de lege este o prostie si nu se poate aplica, pentru ca i-ar imparti pe cei indreptatiti in aceasi cauza a IMOBILELOR NATIONALIZATE, in doua grupe: 1.-privilegiatii - cei carora Statul Roman le-a retrocedat si/sau despagubit baneste indegral si neplafonat, imobilele SI 2.-discriminatii - acei indreptatiti in aceasi cauza carora Statul Roman NU LE-A RETROCEDAT SI/SAU DESPAGUBIT BANESTE INTEGRAL, imobilele NATIONALIZATE. Asa este scris si in CONSTITUTIA ROMANIEI, Titlul II: Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale, Capitolul I : Dispozitii comune, Art.16: Egalitatea in drepturi (alin.1) CEtatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. (alin.2) Nimeni nu este mai presus de lege. Daca aceasta lege abuziva ar fi, prin absurd aplicata, atunci care ar mai fi diferenta dintre Ion Iliescu si Traian Basescu sau intre R.M.Ungureanu si A. Nastase. Nici Legea 112 a lui Iliescu NU a rezistat, pentru ca a fost un abuz.
 • 0 (6 voturi)    
  aha (Miercuri, 18 aprilie 2012, 15:33)

  Analfabet [anonim]

  Deci aici era de fapt buba...nu cetateanul simplu... Era inaltele fete bisericesti care aveau de suferit. Toate daniile fostilor boieri sperau sa le primeasca inapoi.
  • +1 (3 voturi)    
   ? (Miercuri, 18 aprilie 2012, 15:50)

   raz [anonim] i-a raspuns lui Analfabet

   nu exista cetatean simplu. asta-i un termen cretinoid.

   exista PROPRIETAR si STAT HOTZ. atat.
  • +2 (6 voturi)    
   Putina istorie (Miercuri, 18 aprilie 2012, 16:03)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui Analfabet

   In Moldova si Tara Romaneasca mai toti boierii erau de origine greaca(din Fanar). De aceea terenurile si daniile au fost donate nu manastirilor bisericii ortodoxe din tarile romane, ci manastirilor bisericii ortodoxe grecesti(muntele Atos iti spune ceva?). Cuza a nationalizat bunurile respective, iar acum BOR le cere inapoi, desi nu i-au apartinut niciodata.
   In Transilvania nu e vorba de restituit terenuri, ci a cladirilor construite de catolici si greco-catolici. Azi chiar daca majoritatea populatiei din localitatile respective e ortodoxa, asta nu motiveaza "retinerea" bunurile respective de catre BOR. Bisericile apartin nu enoriasilor(desi in cazul asta nu enoriasii ortodocsi de azi le-au construit, ci stramosii lor) ci bisericii pentru care au fost construite. De exemplu, o biserica ortodoxa construita azi de enoriasi(si stat) apartine BOR, nu enoriasilor(sau statului). Daca toti enoriasii se convertesc la alta credinta, nu pot revendica biserica construita de ei. Tot asa, BOR nu poate revendica bisericile respective pe motiv ca enoriasii si-au schimbat credinta trecand la BOR. Mai mult, "pastrarea" bisericilor respective, obtinute imoral, prin abuz, intra in conflict cu principiile de baza ale crestinismului, vezi porunca 10. Daca BOR insista sa "pastreze" un bun luat cu forta=furat, atunci nu e biserica crestina. Punct.
 • +4 (4 voturi)    
  Legea 221/2009 (Miercuri, 18 aprilie 2012, 15:35)

  cip. [anonim]

  ... regim comunist care doi bani nu a dat pe fostii detinuti politici. A se vedea Legea 221/2009 si celelalte porcarii care au urmat dupa aceasta lege. Totul este de fatada indiferent cine este la Putere. Deoarece Puterea este tot cea de dinainte de 1989 , dar mai ,, colorata ''.
 • 0 (6 voturi)    
  abuz in serviciu (Miercuri, 18 aprilie 2012, 15:55)

  dana [anonim]

  imediat ce pdl va cadea, asociatiile fostilor proprietari ar trebui sa se mobilizeze si sa depuna plangeri penale, pentru abuz in serviciu impotriva intereselor private, prin care sa solicite pedepsirea tuturor celor care au lucrat la elaborarea si avizarea unui proiect legislativ vadit neconstitutional
  Cum poate justifica statul un astfel de furt, cum isi poate anula singur datoriile fata de proprii cetateni si sa pretinda in schimb ca acestia sa isi achite impozitele, obligatiile civice? E incredibila lipsa totala de respect a acestui partid fata de etica, morala, drept, fata de proprii cetateni
  • 0 (0 voturi)    
   sunt de acord (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:25)

   c_o_d [utilizator] i-a raspuns lui dana

   dar daca nu sunt bani din diverse motive (furaciuni de guvernare de 22 de ani in mod organizat), suntem noi obligati sa scoatem din buzunar ca contribuabili 16 mld euro?? Legea incearca sa esaloneze despagubirile. Sa le plafoneze nu e corect, dar sincer din cate am auzit nu suntem singurii in UE care au apelat la metoda asta.
 • +2 (4 voturi)    
  solutii ar exista, respect si onoare nu exista (Miercuri, 18 aprilie 2012, 15:59)

  mihai [anonim]

  De ce guvernul asta de toata jena nu se preface macar ca respecta drepturile oamenilor si datoriile statului? De ce nu se ofera macar posibilitatea compensarii, cu valoarea despagubirilor, prin scutire de la plata impozitelor, transmisibile succesorilor. Practic, are statul sa iti dea despagubiri 10000, esti scutit de la plata oricaror impozite si taxe pana la compensarea sumei acestora cu cea a despagubirii, acest drept fiind transmisibil succesorilor. plafonarea despagubirilor este complet inechitabila, atat prin diferentierea intre cei care au primit despagubiri si cei ce vor fi afectati cat si pt ca nu se justifica, legal si moral. Ar fi doar un abuz al puterii, similar cu cel al comunistilor, o diferenta de 15% fiind hilara dupa ce statul a mai si folosit bunurile 65 de ani...
 • +3 (5 voturi)    
  Romania si-a tras-o singura (Miercuri, 18 aprilie 2012, 16:14)

  VULPCRIS [anonim]

  Romania si-a tras-o singura atunci cand a adoptat legea retrocedarilor in natura !
  Cehia, Ungaria, Polonia,... NU au retrocedat in nestiinta imobile , eventual au acordat reparatii financiare cu un anumit plafon maximal.
  Retrocedarile in natura vor conduce la preluarea fizica a unei bune portiuni din teritoriu dar si la saracirea Romaniei.
  • +2 (2 voturi)    
   inexact (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:00)

   gigi b [anonim] i-a raspuns lui VULPCRIS

   Cehia a facut de la inceput restituire integrala. Au re-creat in acest fel clasa de mijloc si au evitat problemele noastre. Asta ar fi diferenta intre Havel si Iliescu. De unde se vede si faptul ca Dumnezeu nu ia intotdeuna pe cine ar trebui.
   • +1 (1 vot)    
    In cazul nostru nu Dumnezeu (l-)ar lua;) (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:21)

    Alui [anonim] i-a raspuns lui gigi b

    Si eu astept vestea(Doamne iarta-ma!) :)!
  • +2 (2 voturi)    
   cele mai bune portiuni din teritoriu.... (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:46)

   oboreanu [anonim] i-a raspuns lui VULPCRIS

   nu mai sunt ale mosierilor sau ale proprietarilor de drept.

   ele sunt ale lui niculae, porumboiu, poenaru, taritza, tritza fanitza, dinescul poetul, dragnea, oprisan, niculescu si multi alti mosieri noi, la vremuri noi !
 • +2 (6 voturi)    
  STATUSUL CATOLIC (Miercuri, 18 aprilie 2012, 16:15)

  LEC [anonim]

  Entitate fantoma, nerecunoscuta nici de Vatican , dupa primul razboi mondial , a fost legalizat de catre o instanta din Miercurea Ciuc....
  In mare parte , tot ce solicita romano-catolicii ,
  sunt bunuri ( imobile , terenuri, paduri , ape) care, au apartinut initial iezuitilor , iar dupa confiscarea lor de catre imparateasa MARIA TEREZA, au fost transformate intr-o fundatie perpetua , spre a fi utilizate de catre toti supusii , inclusiv romani.
  Numai ca , cu timpul , prin manevre asupra cartilor funciare , fundatia a incetat sa mai existe , pt ca proprietatile au fost, inca odata, repet , prin abuz preluate de cei ce le revendica azi.

  Tastati pe google STATUSUL CATOLIC" si va veti lumina ; Statul Roman este un idiot , ca accepta asemenea revendicari
 • -1 (3 voturi)    
  Episcopii romano-catolici: Noua reglementare tinde (Miercuri, 18 aprilie 2012, 16:30)

  cititor [anonim]

  Foarte corect.
  Adică cum numai mănăstirile ortodoxe, in special cele din Moldova, să primescă mii de hectare de pădure pe care să le transforme in Mercedesuri, hoteluri, case de odihnă si alte afacerei bănoase pentru ei însuși și noi Greco-Catolicii, nu? poate avem și noi nevoie de un post TV si de câte și mai câte, he he voi credeți că credința se ține așa numiai cu rugăciuni și posturi, nu e chiar așa, noi cei care vă păstorim avem mult mai mari nevoi ca și mai costisitoare decât o lumânare și o prescură.
  Dar super bogata Biserică Catolică când va plăti toate mănăstirile și bisericile din Ardeal dărâmate cu tunurile de renumitul general distrugător de ortodoxie Bucow. Dacă tot vorbim de datorii.
 • +1 (3 voturi)    
  desavarsirea operei guvernului dej/groza (Miercuri, 18 aprilie 2012, 16:32)

  panfil flecaru [anonim]

  asta este exact ce fac astia.
  desavarsesc furaciunea !
  desfiinteaza definitiv fostii proprietari, in favoarea ciocoilor noi.
  a mosierilor lui ilici si base.

  le doresc sa castige dd, sa faca o nationalizare a noilor proprietari, imbogatiti prin spolierea "avutului poporului".

  comunismul traieste prin utecisti.

  jos iliescu, basescu, ungureanu, ponta, anteneski !
 • 0 (4 voturi)    
  MRU si-a aratat adevarata fata (Miercuri, 18 aprilie 2012, 16:44)

  claudia [anonim]

  Nu stiu ce se va alege de acest proiect. MRU insa s-a descalificat, si-a lepadat masca si seamana tot mai mult cu mentorul lui. Degeaba te pretinzi occidental, cu studii pe afara, modern, cand adopti scarba marinarului fata de cetatean, drepturi fundamentale, echitate si justitie. Macar pe comunisti ii mana stalin din spate pe pdlisti doar tupeul. Tovarase pm, vei ramne in istorie ca un satrap. Cine va votat ca sa ii furati proprietatea? cine v-a votat sa ii taiati salariile. sper sa platiti aceste fapt, batjocura si sfidarea celor care au fost surghiuniti din casele lor, care au asteptat jumatate de veac o reparatie din partea tarii lor pe care au slujit-o. Doamne, de ce nu am ramas sub unguri, sub oricine cu un pic de respect pentru lege...
  • -1 (1 vot)    
   Ce unguri (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:36)

   c_o_d [utilizator] i-a raspuns lui claudia

   ai vazut tu ca au slujit Romania? Traiesti sub pamant sau pe alta planeta? Eu nu zic mai multe despre lucrarea actuala a cetatenilor unguri pentru bunastarea statului roman. Pentru cei ce au ochi sa vada vad. Treaba asta face parte tot din aceeasi lucrare de mare anvergura intinsa pe mai multi ani.
 • +1 (3 voturi)    
  Secularizarea averilor manastiresti si ale biseric (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:05)

  aniod [utilizator]

  Daca aceste biserici ar fi ceea ce se pretind, ar imparti cu saracii ceea ce au. Bogate cum sunt, nu vor ajunge nici pe langa imparatia cerului, sunt de mult drumuri paralele.
  Asteptam cu nerabdare ca bisericile, ortodoxa si catolica sa-si imparta crestineste averile cu cei ce nu au.
  • 0 (2 voturi)    
   sa fim realisti (Miercuri, 18 aprilie 2012, 19:39)

   crestin [anonim] i-a raspuns lui aniod

   Ignoranta ignorantilor. Mai informeaza-te. Daca cineva a facut opere sociale la nivel mondial este Biserica Catolica. Ia uita-te si informeaza-te sa vezi cate milioane de oameni se beneficiaza de ajutoarele impartite de Biserica Catolica. Mai intreaba si BOR cate ajutoare a primit in toti acest ani de la Biserica Catolica din Occident. Pana si Caritas Romania a facut mai multe opere de binefacere in Romania, si 80% din cei beneficiati nu sunt catolici in comparatie cu operele de binefacere facute de alte culte. In momentul cand spunem ceva sa avem si baze pentru a justifica cele spuse, daca nu taci ca imbolnavesti si pe altii cu mizeriile tale.
   • +1 (1 vot)    
    Hoti directi (Miercuri, 18 aprilie 2012, 20:33)

    aniod [utilizator] i-a raspuns lui crestin

    Ne vorbim la per tu?
    Daca veni vorba, tocmai ca sunt informat stiu ca preoti catolici (din Italia )isi manipuleaza (forteaza) enoriasii fara copii sa lase totul bisericii.
    Este adevarat ca au programe de ajutorare. Insa PUTEREA este ceea ce ii intereseaza, posibilitatea de a influenta mersul lucrurilor, iar a acest lucru il pot realiza tocmai avand mari averi.
    De ce va deranjeaza ca vorbesc, este un forum unde oamenii isi pot spune parerea, indiferent care este ea.
    BOR face prostii cat cuprinde cu CAtedrala Mantuirii Neamului- ce-i trebuie chelului - tichie de margaritar- O RUSINE
 • +3 (5 voturi)    
  GUVERNUL MINTE !!! (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:11)

  Laszlo [anonim]

  iata dovada clara a manipularii mediatice din partea guvernului:

  >>>>>citez guvernul care spune " mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile" pai la un simplu calcul pe 40 de judete arata ca ar avea 2200 bunuri PE JUDET.

  >>>>>azi au vorbit cei de la episcopia romano-catolica care au numart simplu 1024 bunuri

  Guvernul minte cu o cifra de 80 de ori mai mare decat realitatea.

  Sa continuam sa credem guvernul ?
 • +1 (1 vot)    
  i'auziti ce zice cartulia lui base (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:41)

  panfil flecaru [anonim]

  ARTICOLUL 44
  (1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
  (2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.

  (3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.

  (4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.
  ................

  s'o revizuim !
  sa se schimbe in puntele esentiale, sa zica clar:
  tot ce'a fost al lor, este acum al nostru !

  aleluia !
 • +2 (2 voturi)    
  Ne intoarcem in feudalism! (Miercuri, 18 aprilie 2012, 17:54)

  Nicolae [anonim]

  Din pacate societatea noastra se intoarce in feudalism. Spitalele, scolile se inchid, civilizatia dispare din tara pentru ca guvernantii vor sa fure cit mai mult. Din pacate s-a retrocedat in foarte multe cazuri pe spagi date judecatorilor iar adevaratii proprietari nici pina azi nu au primit despagubiri in natura sau in echivalent. Numai regele si-a primit castelele Peles, Pelisor, Savarsin + 12.000 hectare teren pe valea Prahovei. Bisericile au primit cu toptanul zeci de mii de hectare de paduri de zici ca preotii stau cu drujba in padure in loc sa fie in biserica. Ar fi interesant de aflat ce taxe platesc acesti proprietari. Sigur platesc apa de ploaie pentru castelele si zecile de mii de hectare de padure pe care o defriseaza cu tupeu. Ajungem usor-usor in feudalism unde numai boierii si biserica aveau proprietati imense iar taranii erau sclavi. Tiganii iau in centrul Timisoarei imobile cu japca iar justitia/politia tace pentru ca si-au luat spagile de rigoare. Nu mai exista justitie si guvernul isi bate joc de oameni pentru ca toleram sa fim tratati ca sclavii.
 • -1 (3 voturi)    
  NU RETROCEDARII,.. (Miercuri, 18 aprilie 2012, 18:03)

  noe [anonim]

  LEGEA NATIONALIZARII ESTE LEGE CA TOATE LEGILE SI S-A APLICAT L-A ACEA DATA Nimeni nu este mai presus de lege ca sa o nege acum Ce a fost a fost aplicat atunciFiecare individ ce nu a putut justifica averea a ramas in posesie atat cat revenea de drept la acea data daca s-a retocedat ceva e bine ca azi sa se aplice legea ilicitului care este in vigoare in toate statele lumii si la fel individul sa ramana numai cu cat poate justifica din munca cinstita Nimic nu a fost si nu este abuziv ci nu si-au justificat provenienta averii [au supt seva lucratorilor ,care este cel mai mare pacat sa nu platesti corect lucratorul]Asa sa se interpreteze legea si nu ca le-a luat cineva abuziv ceva Vedem la TV ca ungurii vor sa fie scolarizati pe spatele bugetarilor tarii dar sa nu invete si nici sa profeseze in romania Chiar ne credeti de tamaie .. Pute tot ce va iese din gura de aceea stam si la distanta ,..Sa nu se retrocedeze nici in natura si nici valoric deoarece asa a fost legea atunci Azi in unele state au nationalizat zacamintele si la noi ca la nimenea vor sa ii platim ca ne -au jupuit de vii[Am fost domni si domni vom fii dar pana la un punct Avem reprezentanti alesi si ii rugam sa faca ochii cat cepele ,urechile palnie si sa nu lase la voia intamplarii ce este mostenire TRACO_DACA Vedem ca bisericile se vaita ca nu au loc de cladirile apropiate Va rugam sa mergeti in vest si sa vedeti ca toate cladirile sunt ughesuite si peretii se interpatrund frumos si nu se mai musca Ce fel de sefi credinciosi sunt cei neortodocsi???[ipsRobu,..]Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti[ei dau cu cornulAm vreA CA FIECARE JUDET SA AIBA POPULATIE DE ETNII IN ASA FEL INCAT ROMANII SA NU FIE MINORITARI IN TARA lUMEA ESTE ASA DE MICA SI MISLOACE DE TRANSPORT SE GASESC PESTE TOT
 • +1 (1 vot)    
  extraordinar_gest (Miercuri, 18 aprilie 2012, 18:09)

  eurofil [anonim]

  Sînt ateu. Sînt pro-laicism, libertarian, pro-secularizare marilor domenii clericale. Niciodată nu am agreat maniera Bisericii Catolice de a se impune pe scena politică a lumii. Si totusi, ţin să-mi mărturisesc admiraţia pentru gestul nemaipomenit al domnului Robu. Domnule, sînteţi, in acest moment, singurul reprezentant public de seamă al societăţii civile care vă manifestaţi protestul antiguvernamental viguros, rostind răspicat Adevărul despre tentativa de naţionalizare întreprinsă de acest guvern cu o pronunţată propensiune neocomunistă. Vă mulţumesc şi vă felicit! Vă mulţumesc că sînteţi alături de români in aceste vremuri de restrişte ce se prăvălesc peste noi, năucindu-ne!
 • 0 (0 voturi)    
  NATIONALIZAREA (Miercuri, 18 aprilie 2012, 18:12)

  geo [anonim]

  mare prostie si cu dubla cetatenie justifica aici o avere dar grosul il au in tara de suflt nu in cea in care jefuieste cand se aplica ilicitul pe baza cnp -ului din toate statele se vede ce avere are pers fizica ,juridica pe care nu o poate justifica atunci se nationalizeaza ce nu se poate justifica [ce a jefuit ,luat cu japca acesti hoti ai lumii]
 • +2 (2 voturi)    
  neintelegere (Miercuri, 18 aprilie 2012, 18:54)

  eu100 [utilizator]

  Citind aceste comentarii iti vine sa te crucesti. Dreptul la proprietate inseamna ca e e al tau, este al tau. Punct. Atat. Si daca cineva ti-a furat acea proprietate, este un act ilegal.

  Nu conteaza daca e vecinul nesuferit caruia i s-a furat masina, sau unchiul Tase la care iti petreci duminicile. N-ar elegatura cu cati ani are, ce freza are, si ce culoare a ochilor are cineva - ce-i al sau, este al sau. Unora li s-a furat mult, fiindca au cladit mult, altora mai putin. Nu are nici o oimportanta. Ceea ce este al tau, trebuie sa primesti inapoi.

  DREPTUL LA PROPRIETATE. Expresia este suficient de clara. Ceea ce e inspaimantator este cati din populatia Romaniei par a nu intelege acest lucru, dar mai deloc.

  "Ce-i al tau, e-al meu, ce-i al meu, e numai al meu."
  • 0 (0 voturi)    
   Aveti perfecta dreptate (Miercuri, 18 aprilie 2012, 21:27)

   aniod [utilizator] i-a raspuns lui eu100

   Doar ca cei carora li s-a furat masina, in acest caz, pretind ca doar sufletul conteaza.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by