Arheologi care fac sapaturi pentru reabilitarea si reamenajarea curtii Bisericii Negre din Brasov au descoperit peste 50 de morminte cu oseminte care dateaza atat din Evul Mediu, cat si din epoca moderna. Arheologul Daniela Marcu Istrate, coordonator stiintific al santierului de la Biserica Neagra, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca de la inceputul lucrarilor, din 3 aprilie si pana in prezent, au fost descoperite aproximativ 50 de morminte cu oseminte care dateaza, probabil, din jurul anilor 1600 - 1700, insa este posibil ca in straturile inferioare ale cimitirului sa fie gasite oseminte care dateaza din anii 1200.

Arheologul a spus ca se stia ca exista un cimitir in zona Bisericii Negre, pentru ca in jurul oricarei biserici medievale a existat un cimitir, deoarece incepand din secolul al XI-lea s-a stabilit in lumea crestina ca cimitirele trebuie sa fie amplasate in imediata apropiere a bisericilor.

"S-au gasit in jur de 50 de morminte in pozitie anatomica, dar nu intregi, ele s-au deranjat unele pe altele deoarece in Evul Mediu si chiar in epoca moderna mormintele nu erau semnalizate, nu aveau cruci, monumente ca in ziua de astazi. Pur si simplu decedatul se punea in mormant si nu se mai cunostea locul. Din cauza aceasta ele se tot suprapun si pe putine le gasim intregi", a spus Daniela Marcu Istrate.

Deocamdata nu se stie exact de cand dateaza cimitirul, deoarece se fac lucrari la straturile superioare.

"Logic, cele mai vechi morminte ar trebui sa fie din jurul anului 1200, cand banuim ca a fost colonizata aceasta parte a Transilvaniei si daca s-a fundat pe aceste locuri o biserica, atunci tot aici trebuie sa fie si primul cimitir. Noi suntem la straturile de sus, datand din jurul anilor 1600 - 1700. Inca nu avem date ca sa putem face o incadrare cronologica mai exacta", a mai spus arheologul.

Inainte de inceperea lucrarilor propriu-zise de amenajare a Curtii Honterus, este necesara cercetarea arheologica pentru a putea fi evaluat situl.

De asemenea, pe langa aceste morminte au fost gasite si ruine ale unor cladiri.

Lucrarile de reabilitare si amenajare a Curtii Johannes Honterus (curtea Bisericii Negre) au inceput in 3 aprilie, in cadrul unui proiect derulat de Fundatia "Salvati centrul istoric al Brasovului", ai carei membri sunt Primaria Brasov si Biserica Evanghelica C.A. din Romania-Parohia Brasov.

Lucrarile de reabilitare se vor desfasura in mai multe etape si sunt programate a se finaliza in toamna acestui an. Etapizarea lucrarilor consta in desfasurarea studiilor arheologice, inlocuirea retelelor, executia straturilor de suport si, la final, executia pavimentului. In principal este prevazuta inlocuirea pavimentului existent cu unul nou, din pietris fin si piatra de nisip, si reabilitarea unor elemente de pavaj si rigole.

Pavimentul nou va semana cu cel existent, pastrandu-se astfel caracterul aparte al locului. De asemenea, este prevazuta amplasarea unor obiecte de mobilier urban si reabilitarea iluminatului public, care se va incadra in acest ansamblu arhitectural.