Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi adusa sambata in Romania, la sarbatoarea Invierii Domnului

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 10 aprilie 2012, 12:22 Actualitate | Esenţial


Delegatia Patriarhiei Romane condusa de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Varsanufie Prahoveanul, va aduce Lumina Sfanta sambata de la biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, cu un avion special, relateaza Agerpres.

Lumina Sfanta va fi oferita la slujba de Inviere (orele 24,00) de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, clerului si credinciosilor prezenti la Catedrala patriarhala.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucurestilor si alte eparhii ale Patriarhiei Romane sunt invitate sa trimita delegati la Aeroportul International 'Henri Coanda' in seara zilei de 14 aprilie 2012, in jurul orelor 18,30, pentru a primi Lumina Sfanta de la Ierusalim si a o oferi preotilor si credinciosilor.

De la Aeroportul International 'Henri Coanda', avionul special va duce Lumina Sfanta la Suceava, Cluj-Napoca, Satu Mare si pentru clerul si credinciosii din nordul tarii. Reprezentantii eparhiilor Patriarhiei Romane din nordul tarii sunt asteptati la aeroporturile din Suceava (in jurul orelor 19,30), Cluj-Napoca (in jurul orelor 20,30) si Satu Mare (in jurul orelor 21,30).

Lumina Sfanta este considerata un miracol al Ortodoxiei, care se intampla in fiecare an de Pasti la Ierusalim, cand, in timpul Vecerniei Mari din Sambata Mare, intre orele 12,30-14,30, deasupra Sfantului Mormant se aprinde un foc ce se pogoara din cer, manifestandu-se diferit in fiecare an si care in primele minute nu frige.

Lumina este adusa credinciosilor de Patriarhul Ierusalimului. Diodorus, fost Patriarh al Ierusalimului intre anii 1981 si 2000, marturisea ca, de obicei, minunea se intampla imediat dupa ce termina de spus rugaciunile.

Lucrurile se petrec dupa un 'scenariu' indelung verificat. Sfantul Mormant este inspectat inca din Vinerea Mare, imediat dupa prohod. Cei care fac aceasta verificare - pentru a nu exista nici o banuiala de inscenare - sunt politisti civili care nu sunt crestini. De obicei, acestia sunt trei: un arab, un turc si un reprezentant al Statului Israel.

Rolul lor este de a inspecta incaperea Sfantului Mormant pentru a nu exista vreo sursa de foc. De asemenea, ii controleaza corporal pe cei care vor patrunde acolo in momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, usa se sigileaza iar la intrare raman doar gardienii.

Dupa desfasurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, imbracat doar cu un stihar alb, cu epitrahil si brau, se indreapta spre Sfantul Mormant. La intrare, Patriarhul este controlat de politisti in prezenta martorilor care apartin tuturor confesiunilor - romano-catolici, ortodocsi, armeni.

Patriarhul desigileaza intrarea in Mormant si patrunde in prima incapere, in 'Capela Ingerului', insotit - conform traditiei - numai de un arab de religie islamica. Mai departe, Patriarhul intra singur in incaperea propriu-zisa a Mormantului si ingenuncheaza in fata lespedei.

Dupa rugaciune, cei prezenti in biserica au adesea prilejul sa observe o lumina precum un fulger care vine prin cupola aflata deasupra Capelei Sfantului Mormant. Pelerinii compara aceasta lumina cu un glob care se imprastie in mici bucati. Aceasta lumina ajunge pana la lespedea Sfantului Mormant, aprinzand astfel vata presarata deasupra.

Rolul Patriarhului este de a lua in maini aceasta vata aprinsa, a o aseza in doua cupe de aur si a se intoarce in Capela Ingerului. Ulterior, Patriarhul aprinde doua manunchiuri de cate 33 de lumanari fiecare, apoi iese si imparte lumina credinciosilor. Potrivit marturiilor credinciosilor, cei prezenti nu se ard cu aceasta lumina.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1473 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  nedumerire (Marţi, 10 aprilie 2012, 13:00)

  doru [anonim]

  da' lyumina sfanta acatolicilor, cine a adus-o? Sau ea se aprinde doar pentru ortodocsi, cei mai drepti intru credinta crestina?
  • +3 (3 voturi)    
   Lumina e doar un simbol (Marţi, 10 aprilie 2012, 14:25)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui doru

   Sunt mii de biserici ortodoxe in lume, pe fusuri orare diferite si, "minune", lumina se aprinde in toate altarele la ora locala 24.00...

   Eu zic sa ne multumim cu simbolul si sa incercam sa fim pur si simplu mai buni la suflet, fara a mai crede in povestile de adormit copii la care achieseaza si oamenii mari (vezi "urmarirea" de catre comandamentul NORAD a lui Mos Craciun in timp ce imparte daruri in toata lumea).
   • +1 (1 vot)    
    Comertul sustine simbolurile (Marţi, 10 aprilie 2012, 15:36)

    cir [anonim] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    Am urmarit impreuna cu copiii pe harta de la comandamentul NORAD traseul lui Mos Craciun. Si ca in fiecare seara de Craciun copiii au spus colinde, am impodobit bradul iar dupa ora 12 darurile au aparut sub brad. Copii cunosc semnificatia Craciunului (nasterea lui Mesia), insa orice sarbatoare trebuie sa aiba o parte comerciala ca sa supravietuiasca. La Craciun e "Mos Craciun", la Paste este "iepurasul" la fel cum pentru credinciosii religiosi exista magazinele de icoane si evenimentele (povesti de adormit copii) cu icoane facatoare de minuni si moaste pline de har sfant.
 • 0 (4 voturi)    
  interesant este ca... (Marţi, 10 aprilie 2012, 13:22)

  adrian [anonim]

  ... lumina nu apare decat de pastele ortdox; nu cred ca a aparut vreodata de pastele catolic (cu exceptia anilor cand sarbatoarea a coincis)
  Prea inaltii prelati ar putea evental filma evenimetul aprinderii (doar suntem in sec. XXI, nu?) - astfel avand dovada incontestabila a infaptuirii minunii.
 • -1 (5 voturi)    
  Sursa: Wikipendia (Marţi, 10 aprilie 2012, 13:25)

  cobo [anonim]

  Scepticii pun la îndoială validitatea Luminii Sfinte, făcând observația că pelerinii în general rezistă focului pe aceleași durate foarte scurte de timp care ar fi de așteptat pentru orice foc.

  În 1238, Papa Grigore al IX-lea a denunțat Lumina Sfânta ca fiind o fraudă.

  Scepticul Igor Dobrokhotov din Rusia a analizat pe larg dovezile pentru presupusa minune pe situl său, inclusiv sursele antice și fotografiile și filmările contemporane.[1] El a reprodus de asemenea și „îmbăierea în flăcări”[2] și a descoperit contradicții în povestea „coloanei despicate de trăsnet”.[3]

  Dobrokhotov și alți critici, inclusiv cercetătorul ortodox rus Nikolai Uspenski[4], dr. Aleksandr Musin de la Sorbona[5] și unii ortodocși de rit vechi [6] citează extrase din jurnalele Episcopului Porfirie (Uspenski) (1804-1885) [7] care arată că preoțimea din Ierusalim știa că Lumina Sfântă e frauduloasă.

  Porfirie era un arhimandrit ortodox rus și un om de știință trimis în misiune oficială de cercetare bisericească la Ierusalim și în alte locuri (Egipt, Muntele Athos).[8] În timpul șederii în Ierusalim a fondat misiunea rusească de acolo.[9] Mai târziu, după reîntoarcerea în Imperiul Rus, a fost făcut episcop în dioceza Kievului.[10]

  Porfirie și-a înregistrat impresiile în jurnalele lui, publicate ca Kniga bytija moego (Cartea ființei mele) în 9 volume din 1894 până în 1901.[11] În primul volum, Porfirie scrie: „Un ierodiacon care a intrat în altarul Mormântului atunci când, după cum crede toată lumea, focul sfânt coboară, a văzut oripilat că focul este aprins de la o simplă lampă de icoană care nu se stinge niciodată, și astfel focul sfânt nu este o minune. El însuși mi-a spus despre asta azi” (Kniga bytija moego, vol. 1 (anii 1841-1844), p. 671[12]). Nu se spune cum s-ar putea ca această flacără perpetuă să fie păstrată aprinsă.

  Porfirie relatează mai târziu o poveste spusă lui de către un mitropolit din Ierusalim. Conform acesteia, când Pașa Ibrahim al Egiptului a fost acolo a dorit să veri
 • -2 (4 voturi)    
  Wikipendia (Marţi, 10 aprilie 2012, 13:26)

  cobo [anonim]

  să verifice autenticitatea minunii, deci le-a spus slujitorilor patriarhului să-l lase înăuntru în altar în timpul ritualului. Dacă minunea era autentică, el urma să doneze o sumă mare de bani, dar dacă era o fraudă urma să confiște toți banii dați de pelerini și să dezvăluie frauda în toate ziarele europene.

  Delegații - mitropolitul Misaеl al Petrei, mitropolitul Daniel al Nazaretului și Episcopul Dionisie al Filadelfiei - s-au întâlnit să discute propunerea. Misael a admis atunci că aprinde focul de la o lampă de icoană care stă ascunsă în spatele icoanei de marmură a Învierii lui Hristos, înapoia patului mortuar. Astfel, ei au decis să-l implore pe Ibrahim să nu se amestece în treburile religioase și să nu dezvăluie secretele riturilor creștine, pentru că Împăratul Rus Nicolae ar fi foarte nefericit dacă s-ar întâmpla așa ceva. Pașa Ibrahim a decis atunci să nu insiste asupra chestiunii. Dar din acel moment clerul Mormântului a încetat să creadă în coborârea miraculoasă a Luminii Sfinte.

  Porfirie continuă: „... mitropolitul a adăugat că numai de la Dumnezeu însuși așteaptă ei încetarea minciunii (noastre) pioase. După putință, el va calma oamenii care acum cred în minunea focului din Duminica Sfântă. Dar nu putem nici măcar să începem această revoluție în gândire. Am fi dezbinați chiar lângă altarul Mormântului.

  L-am informat pe patriarhul Athanasius, care trăia atunci în Constantinopol, despre șantajul lui Ibrahim Pașa, dar în scrisoarea noastră către el am scris 'focul sacru' în loc de 'lumina sfântă'. Surprins de această schimbare, binecuvântatul părinte ne-a întrebat: 'De ce numiți Lumina Sfântă altfel?' I-am spus adevărul, dar am adăugat că focul, aprins pe Mormântul Domnului de la lampa ascunsă, este, la urma urmei, un foc sacru, de vreme ce vine dintr-un loc sacru.” (Kniga bytija moego, vol. 3, pp. 299-301
 • +1 (3 voturi)    
  Superba minune! (Marţi, 10 aprilie 2012, 13:32)

  AnticoruptieinRomania [utilizator]

  Doamne ajuta!!!
  • -1 (3 voturi)    
   Daca Lumina va fi adusa de flutur sau pinalti,.... (Marţi, 10 aprilie 2012, 14:06)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

   Portocaliii tai manjesc tot ce ating, inclusiv cele sfinte. Nu m-ar mira ca si in ziua de Paste sa fie intrerupta slujba de inviere de catre vre-un preot pupin.... pentru a cuvanta tot felul de fluturi portocalii cum s-a intamplat la Putna.
   Voi nu aveti nici un fel de credinta, doar profitati de slabiciunile multor slujitori ai bisericii, inclusiv cele ale Patriarhului.
 • -1 (3 voturi)    
  mai mai... (Marţi, 10 aprilie 2012, 13:42)

  unul [anonim]

  ...oare asa sa fie?
 • +1 (3 voturi)    
  si Flutur? Unde e Flutur? (Marţi, 10 aprilie 2012, 14:02)

  cosminrs [utilizator]

  Nu e Flutur marele aducator de lumina>?
  Hai cu Flutur va rog ca imi place asa de mult penibilul situatiei...
 • +2 (2 voturi)    
  Fiţi credinciosi si nu necredinciosi. (Marţi, 10 aprilie 2012, 15:09)

  Ionuţ [anonim]

  ... si de ar invia cineva din morti si le-ar spune tot nu vor crede.

  Cea mai mare minune a ortodoxiei, ca şi intoarcerea râului Iordan la Sfanta slujbă de Bobotează.
  Doamne ajută!
 • -2 (2 voturi)    
  sfanta lumina (Marţi, 10 aprilie 2012, 17:03)

  Gogu [anonim]

  la noi o aprinde popa in altar de la sfanta bricheta


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by