Ministerul Sanatatii: Nimeni nu poate interzice unei femei sa faca avort
Precizarile reprezentantului ministerului vin dupa ce deputatii Sulfina Barbu si Marius Dugulescu au initiat un proiect de lege pentru infiintarea functionarea si organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina.
Potrivit initiatorilor, Romania se confrunta cu o acuta lipsa de informare si educatie asupra consecintelor avortului, aceasta fiind si una dintre cauzele pentru care Romania are o rata foarte mare a avorturilor, respectiv 520 la 1.000 de nascuti vii si 115.000 de intreruperi de sarcina in 2009, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, se arata expunerea de motive a proiectului legislativ.
Consilierea pentru criza de sarcina poate fi facuta de medic, psiholog sau asistent social, se mai arata in proiect.
Practic, potrivit proiectului, medicul care a depistat sarcina este obligat sa informeze femeia ca nu poate face avort fara dovada unui certificat de consiliere emis in cabinetul de consiliere pentru criza de sarcina, prevede aceeasi propunere legislativa. Consilierea se va realiza prin cel putin o sedinta, in functie de vointa gravidei. De asemenea, gravida poate avea o perioada de gandire de cinci zile in care sa reflecteze la sfaturile primite de la medic, psiholog sau asistentul social din centrul de consiliere.
Medicul ginecolog nu poate efectua intreruperea voluntara a sarcinii fara dovada certificatului de consiliere, decat in cazul in care "continuarea sarcinii pune viata gravidei in pericol grav, iminent si care nu poate fi inlaturat altfel", se arata in proiectul deputatilor PDL.
Proiectul este contestat de peste 20 de organizatii neguvernamentale, care au solicitat Executivului sa respinga propunerea legislativa privind infiintarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina, care, in opinia reprezentantilor societatii civile, isi propune "manipularea deciziilor personale ale pacientelor".
Proiectul de lege conditioneaza accesul femeilor la serviciile medicale de intrerupere voluntara a sarcinii de participarea la sedinte de consiliere si isi propune, in mod evident, manipularea deciziilor persoanele ale pacientelor, considera reprezentantii ONG-urilor.
Statisticile Ministerului Sanatatii arata ca rata avorturilor a inregistrat o crestere semnificativa intre 1970 si 1980, a scazut in 1989, pentru ca in 1990 sa fie inregistrat un maxim al intreruperilor de sarcina.
Astfel, in 1970 au fost 684,7 avorturi la mia de nascuti vii, in 1980 - 1.035,6, in 1989 - 522,5, iar in 1990 - 3152,6. Ulterior, rata avorturilor a scazut de la an la an (1995 - 2124,9; 1997 - 1465,3; 1998 - 1141,1), tot peste o mie de avorturi la o mia de nascuti vii inregistrandu-se pana in 2003 inclusiv. Din 2004, numarul cazurilor de avort a scazut sub o mie la 1.000 de nascuti vii. Astfel, in 2004, rata avorturilor a fost de 883,4, in 2006 - 684,5, in 2007 - 639,1, in 2008 - 576,4; in 2009 - 522,6, iar in 2010 - 480,3.
Aceleasi statistici ale Ministerului Sanatatii indica faptul ca, in intervalul 1970- 2011, peste 13.000 de femei au decedat prin avort si risc obstetrical direct. Cele mai multe decese materne prin avort au fost inregistrate in perioadele 1970-1979, cu 5.271 de cazuri la mia de nascuti vii, si 1980-1990, cu 5.838 de decese la o mia de nascuti vii.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
fereasca D-zeu cand armatele de trantori vor asimila ideologii!
Scriitorii aduc plusvaloare? Dar pictorii? Poate ar trebui pusi sa faca ceva constructiv, sa toarne bitum, ca si asa nu avem drumuri bune, nu?
Sfatul meu e sa ramai la adusul de plusvaloare, nu te mai obosi sa cugeti, nu te prinde.
Urmand rationamentul tau sunt si mineri care aduc plusvaloare, la fel ca cei care nu aduc, rezultand ca 'Tot minerul e poeti' sau 'Omu-i ca tamplarul, traieste cat traieste si dupa aia moare'
Zicala cu tamplarul e licenta ta poetica de non-valoare.
Poate ar fi bine sa te apuci de Forex. Vei face un bine societatii. Nu.
Prioritara trebuie sa fie intotdeauna calitatea vietii oamenilor complet formati, adica a adultilor care i-au dat viata.
Prioritara trebuie sa fie intotdeauna cantitatea rahatilor complet formati, adica a resturilor din care a provenit.
P.S. E firesc ca un hot sa considere ca ceea ce a furat i se cuvenea de drept si ca un criminal sa considere ca cel ucis nu merita de fapt sa traiasca. Nu inteleg insa perversitatea de a-i indemna si pe altii sa fure si sa ucida in numele acestei "normalitati" .
N-as vrea sa fiu in locul tau, manunchi de celule uscate dupa scarpinat.
Prioritar trebuie sa fie intotdeauna iubirea, iar iubirea de copiii este ingereasca. Dumnezeu sa iti lumineze sufletul.
Poate ar trebui sa va intrebati mamele cum era atunci cand le era interzis sa faca avort, cate femei au murit sau erau sa moara.
Femeile trebuie consiliate inainte de a avorta, nu e ca si cum si-ar scoate o masea, dar nici nu poti forta pe cineva sa duca la capat o sarcina.
O prietena de familie a murit sangerand pe o masa in caminul medicinii pt ca un student a facut intreruperea de sarcina, a gresit, i-a provocat o hemoragie, s-a speriat si a fugit.
Da, va invit pe toti astia cu biblia si Marx in brate sa inchideti fleanca! Pe bune! Habar nu aveti despre ce vorbit ... da-ti din gura ca e trendy sa fii pro-choice dar habar nu aveti ce inseamana asta.
In plus, la sfarsitul articolului sunt niste probleme cu statisticile prezentate: "Cele mai multe decese materne prin avort au fost inregistrate in perioadele 1970-1979, cu 5.271 de cazuri la mia de nascuti vii, si 1980-1990, cu 5.838 de decese la o mia de nascuti vii." Sa inteleg ca au murit 5271 de mame la fiecare 1000 de nascuti?!? Sau cum sa interpretez fraza? Poate au vrut sa spune 5,27 de cazuri la mia de nascuti.
Oricum, au fost si inca mai sunt infricosator de multe avorturi/crime!
daca ati vedea cum arata pliantele ONG-urilor contra avort, ati intelege de ce nu foloseste la nimic consilierea pt "criza"de sarcina
daca o femeie are o sarcina nedorita, inseamna ca mijloacele de contraceptie nu au functionat adecvat, daca au existat ... si important e sa nu mai ajunga in viitor in aceeasi situatie
si nu-mi explic de ce unii medici (un medic ar trebui sa fie un om evoluat, nu?, mana unui medic trebuie sa aduca viata, si nu moartea) fac avorturi.
Vade retro, satana.
Mai bine 3 avorturi decat un copil abandonat, mai bine 5 avorturi decat 3 tineri someri.
Ganditi-va putin la ce sustineti. Va faceti stapani pana si pantecele unor femei. Cu ce drept? Si o spun ca decretel. Decat sa aud vreodata din gura parintelui meu ca m-am nascut dintr-o greseala, mai bine nu ma nasteam.
Ce ne facem cu femeile care au facut peste 3-4-5 avorturi doar pentru ca Gigi avea chef?! Aici, da, e nevoie mare de consiliere pentru contraceptie.
Problema avortului nu se pune doar pentru femeia adulta/matura/ maritata, cred eu. Pana la urma e o treaba de decizie individuala si evident, de educatie.
Pe de alta parte, cine are deja 1-2 copii, nu cred ca doreste copii fara numar, doar pentru ca femeia este fertila. Alocatia pentru cresterea unui copil in Romania in primii ani de viata, poate fi o suma derizorie.
Alta intrebare: ce statistici exista in Romania pentru familiile monoparentale?