Presedintele Traian Basescu afirma ca va demisiona "in timp util" din functie astfel incat alegerile legislative din noiembrie 2012 sa se desfasoare simultan cu alegerile prezidentiale, daca USL accepta trei conditii.

Cele trei conditii sunt:

  • 1. Participarea parlamentarilor partidului dumneavoastra la procesul de revizuire a Constitutiei pentru punerea acesteia in acord cu rezultatul referendumului din noiembrie 2009 (parlament unicameral, 300 parlamentari);
  • 2. Revizuirea ar trebui sa includa si reducerea mandatului Presedintelui Romaniei la 4 ani astfel incat alegerile parlamentare si prezidentiale sa se desfasoare simultan;
  • 3. Lucrarile pentru adoptarea legii de revizuire a Constitutiei ar trebui sa se desfasoare astfel incat legea de revizuire a Constitutiei sa fie supusa referendumului cu ocazia alegerilor locale.

Conditiile sunt formulate intr-o scrisoare transmisa de presedintele Basescu liderilor USL Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin, si postata pe site-ul presedintiei.

In aceasta scrisoare, Traian Basescu reaminteste, avand in vedere ca sambata, 7 aprilie 2012, "se desfasoara Congresul Extraordinar al partidului pe care il conduceti", ca prin Referendumul din noiembrie 2009 electoratul a votat pentru Parlament Unicameral si maxim 300 de membri ai Parlamentului.

"Acest subiect cu propuneri adecvate l-am ridicat si in cadrul consultarilor care au avut loc la Palatul Cotroceni in data de 6 februarie 2012. Din pacate, propunerea mea cu privire la revizuirea Constitutiei pentru implementarea rezultatului referendumului din noiembrie 2009 a ramas pana astazi fara un raspuns oficial din partea partidului dumneavoastra", scrie seful statului.

"Avand in vedere credinta mea ca organele colective de conducere ale partidelor sunt cele care trebuie antrenate in deciziile importante pentru tara, va adresez rugamintea respectoasa de a supune Congresului Extraordinar al partidului pe care il conduceti" cele trei propuneri mai sus formulate.

"In cazul in care veti accepta revizuirea Constitutiei asa cum ea a fost ceruta prin referendumul din noiembrie 2009, dar si propunerea mea de reducere a mandatului presedintelui la 4 ani, va garantez ca in timp util voi demisiona din functia de presedinte al Romaniei, astfel incat alegerile legislative din noiembrie 2012 sa se desfasoare simultan cu alegerile prezidentiale", spune Traian Basescu.

Seful statului noteaza ca "o astfel de abordare este in masura a da oamenilor politici ocazia sa respecte inscrisul constitutional de la art. 2 din Constitutia Romaniei care precizeaza dreptul de exercitare a suveranitatii nationale a poporului roman prin referendum".

"In acelasi timp, apreciez ca revenirea la mandatul de 4 ani pentru Presedintele Romaniei este necesara in perspectiva consolidarii deplinei democratii", se arata in incheierea scrisorii.

Traian Basescu a mai anuntat o data, in 2007, ca va demisiona "in cinci minute" daca Parlamentul il suspenda din functie, dar ulterior a spus ca nu mai demisioneaza, invocand faptul ca o demisie ar fi prelungit criza politica din acel moment.

"O demisie ar fi accentuat criza politica pana in iulie -august. Consider ca un gest de fair-play din partea mea nu ar fi primit un raspuns similar. Am luat decizia ca cea mai buna solutie in momentul de fata este participarea mea la referendum", spunea atunci Traian Basescu.