Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a solicitat ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului Camerei Deputatilor necesar inceperii urmaririi penale fata de Laszlo Borbely, ministrul Mediului si deputat UDMR, suspectat de trafic de influenta si fals in declaratii.

"In conformitate cu dispozitiile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 republicata, privind responsabilitatea ministeriala, precum si ale Deciziilor Curtii Constitutionale nr. 665/2007 si 270/2008, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sesizat prin referatul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea, a solicitat ministrului Justitiei sa declanseze procedurile pentru obtinerea cererii necesare urmaririi penale fata de Borbely Laszlo, deputat in Parlamentul Romaniei si ministrul Mediului si Padurilor sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta (2 fapte) si fals in declaratii in forma continuata", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Parchetul General.

Procurorii DNA au sesizat miercuri procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a solicita Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii necesare urmarii penale fata de Laszlo Borbely, deputat si ministru al Mediului, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si infractiunea de fals in declaratiile de avere.

Traseul cererii DNA este urmatorul: de la procurorul general este trimisa ministrului justitiei, care o trimite conducerii Camerei Deputatilor, de unde ajunge la Comisia juridica a Camerei care intocmeste un raport care este prezentat in plenul Camerei; in final deputatii vor vota daca avizeaza sau nu cererea procurorilor.

In cazul deputatului Boldea, pentru care s-a cerut un aviz de ridicare a imunitatii, procedurile au durat 24 de ore. In cazul deputatului Dan Pasat, acestea au durat in jur de 4 luni, iar in cazul Ridzi, Camera Deputatilor a avut nevoie de peste 8 luni pentru a aviza cererea procurorilor.