Cum se desfasoara relatiile Romania-Republica Moldova, la 3 ani de la democratizarea de peste Prut? Cat de ingrijoratoare sunt manifestarile antiromanesti tot mai frecvente de la Chisinau? Ambasadorul R. Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, a discutat online cu cititorii

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Miercuri, 4 aprilie 2012, 12:16 Actualitate | Esenţial


Iurie Renita, ambasadorul R. Moldova la Bucuresti
Foto: Hotnews
De ambele maluri ale Prutului s-au auzit voci potrivit carora Romania nu a profitat suficient de democratizarea vietii politice de la Chisinau, sau ca proiectele discutate intarzie sa fie transpuse in practica. Intre timp, in R. Moldova apar tot mai des manifestari antiromanesti, partidele de stanga propagand antiromanismul. Despre aceste teme, ambasadorul moldovean Iurie Renita a  discutat online

Intalnirea s-a incheiat

Nota Redactiei:

    * Cele mai bune intrebari vor fi preluate inntr-un interviu realizat de Anne-Marie Blajan.
    * Intalnirea online face parte dintr-o serie dedicata marcarii a 3 ani de la protestele tinerilor de la Chisinau care au dus la indepartarea comunistilor de la putere.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Vasilica

  Domnule Ambasador, ce ati descoperit in ambasada, in notele diplomatilor comunisti din Bucuresti, cand ati preluat postul?
  Cat de usor sau greu v-a fost sa restabiliti niste relatii normale cu autoritatile de la Bucuresti?

  Va multumesc

  • Iurie Renita

   Activitatea diplomatica prevede o multitudine de actiuni, dar indiferent de cele facute, urmeaza sa respectam si sa ne incadram in limitele stabilite si prevederile diplomatice.
   As spune mai simplu, sa ne conformam exigentelor diplomatice. deci acestea sunt criteriile principale de activitate ale unei misiuni diplomatice.
   Vizavi de intrebarea dvs., trebuie sa constat cu regret ca, pe alocuri, au fost si alte activitati care concordau mai putin cu cele diplomatice. Acestea tin insa de domeniul trecutului. Venirea mea la Ambasada si desemnarea mea in functie au constituit ocazia de a ne reangaja pe un fagas al normalitati, inclusiv si al celei diplomatice.

 • Întrebarea nr. 2 dan

  Buna ziua, care sunt planurile imediate ale guvernului de la Chisinau acum, dupa ce preseditnele a fost ales?

  Credeti ca UE va accelera discutiile si negocierile pe documentele aflate in lucru, acordul de liber schimb, acordul de asociere, liberalizarea vizelor, acum ca situatia politica pare stabila la Chisinau?

  multumesc

  • Iurie Renita

   Profit de ocazie sa constat cu multa satisfactie faptul alegerii presedintelui R. Moldova. Alegerea sa constituie indubitabil un argument al consolidarii dimensiunii noastre proeuropene. devreme ce domnul presediinte Timofti si-a asumat programul de activitate al Aliantei pentru Integrare Europeana.
   de aici rezulta o extindere si aprofundare a relatiei Chisinau-Bruxelles pe toate palierele.
   Actualmente am desfasurat cea de-a 10-a runda de negocieri cu UE pe Acordul de asociere. Concomitent, am discutat despre zona economica libera, inclusiv liberalizarea regimului de vize. deci suntem intr-o etapa avansata in discutiile si negocierile cu UE. In acest context, alegerea presedintelui confera mai multa consistenta, dar si continuitate actiunilor anterioare, dar si celor de prespectiva. Deci, prin prezenta presedintelui, cu mai multa certitudine si incredere pasim spre Uniunea Europeana.

 • Întrebarea nr. 3 simona

  Excelenta, ce forta de revenire la putere au comunistii? Am vazut un sondaj care ii arata conducand in preferintele electoratului, la diferenta mare fata de partidul premirului Filat.

  Alianta de la putere e foarte fragila. Exista riscul ruperii ei in urmatorii doi ani?

  Va multumesc

  • Iurie Renita

   N-as putea sa ma pronunt pe marginea sondajelor, ele fiind mai degraba la latitudinea anlistilor politici si a expertilor pe domeniu. In ce ma priveste, va asigur ca dimensiunea proeuropeana in RM este una determinanta, majora, chiar daca in unele cazuri procentajul este unul mai redus vizavi de perioada de 1-2 ani in urma. Procesele politice interne au influentat oarecum starea de spirit a majoritatii populatiei din RM, dar in niciun caz nu a diminuat considerabil optiunea proeuropeana. Daca doriti este si firesc sa mai oscileze optiunile in functie de situatia politica, externa, de conjunctura interna si internationala, dar reiterez, nu a afectat de o maniera care ar trebui sa ne ingrijorezse in procesul de itnegrare europeana.
   Concludente sunt argumentele evocate in intrebarile de mai sus, si ma refer la cele 10 runde de negocieri cu UE, la acordul privind zona economica si regimul vizelor.

   Va asigur ca AIE este suficient de puternica si isi realizeaza obiectivele stabilite.

 • Întrebarea nr. 4 Florin

  Excelenţă, aş dori să întreb cum este implicată ambasada în facilitarea contactelor la nivel instituţional între cele două ţări, pentru materializarea proiectelor care ar putea fi finanţate în cadrul asistenţei nerambursabile oferită de România.

  Vă mulţumesc

  • Iurie Renita

   In ce ne priveste, misiunea noastra diplomatica de la Bucuresti a fost implicata in modul cel mai concret si mi-as permite sa zic chiar de o maniera eficienta vizavi de realizarea unor obiective comune, stabilite in agenda colaborarii bilaterale. Si aici ma refer in primul rand la sedinta comuna a celor doua guverne de la Iasi, din 3 martie.
   Dincolo de simbolica multidimensionala pe care o comporta sedinta in chestiune, ea a avut o abordare extrem de concreta si axata pe necesitati si realitati. Si aici ma refer la cele 8 documente care au fost semnate in cadrul acestei sedinte. Mesajul principal al celor doi prim ministrii, dl. Filat si dl. Ungureanu, a fost cat se paote de concludent. proiecte concrete si realizarea lor - acesta este obiectivul major al momentului pe care il parcurgem. Ma refer in primul rand la gazoductul Iasi-ungheni si la racoradrea retelelor electrice romanesti si ale UE. Actualmente, sunt obiectivele cele mai importante si realizarea lor constituie o autentica declaratie de independenta energetica a RM.
   de asemenea ua fost semnate acorduri ce vizeaza cele mai diverse domenii: protectie si securitate sociala, sport, tineret, colaborarea dintre Ministere dezvoltarii regionale si constructiilor de la Bucuresti si Chisinau. Ministerele de resort din cele doua capitale sunt coordonatorii principali ai implementarii acordului bilateral vizavi de cele 100 de milioane acordate de Ro Republicii Moldova.
   Iata cateva argbumente concludente care demonstreaza ca exista o colaborare eficienta, dar fi foarte pragmatica intre Bucuresti si Chisinau, intre institutia diplomatica a R. Moldova la Bucuresti si institutiile similare din Romania.

 • Întrebarea nr. 5 ovidiu.

  1) Citisem intr-un articol recent unde premierul Vlad Filat si-a aratat nemultumirea fata de afirmatiile omologului dv. , ambasadorul Romaniei in RM dl. Marius Lazurca - (citez din memorie) "sugestii si prioritati ale guvernului RM, dintr-o perspectiva romaneasca " - care au fost percepute ca un atac la suveranitatea statului independent RM. Ca sa-i raspund indirect dlui Filat: care ar fi SUGESTIILE pe care dv. le-ati face catre guvernul Romaniei, evident din perpectiva relatiilor Ro-RM?

  2) Cum este perceput la Chisinau dezinteresul general din Ro la criza profunda identitara in care se afla societatea moldoveneasca (si ma refer la mass-media romaneasca, la lipsa totala a subiectului din dezbaterile publice din Ro)?
  Este evident ca nici macar manifestarile antiromanesti nu suscita interesul romanilor din dreapta Prutului.

  • Iurie Renita

   Vizavi de aparente, am sa va raspund foarte succint: mandatul meu de la Bucuresti depaseste solicitarile dvs. La inceputul interviului am facut referire la domeniul legal in baza caruia activeaza o misiune diplomatica.

   Vizavi de a doua intrebare, as vrea sa mentionez faptul ca pe parcursul anilor de cand ma aflu aici la Bucuresti am solicitat de mai multe ori presei din Romania sa abordeze cu dexteritate si cunostinte in cauza aspectele sensibile care mai persista in R. Moldova, inclusiv cel identitar. Zic ca este unul sensibil in urma mai multor circumstante istorice, politice si de alta natura. Si apreciez foarte mult atunci cand abordarea acestui subiect este facuta cu competenta si nu doar superficial.
   N-as risca sa dau indicatii presei, nu tine nici de mandatul meu, dar nici de modul meu de a activa, de vreme ce din domeniul respectiv am ajuns si in activitatea diplomatica. Va asigur de tot respectul meu fata de presa, indiferent de coloratura ei sau de partea carui actor politic se situeaza. Este extrem de important sa respecti un principiu de aur al presei: obiectivitatea si prezentarea adevarului.

 • Întrebarea nr. 6 ovidiu.

  1) In vederea anuntatului recensamant al populatiei care va avea loc in anul 2014 moldovenii sunt incurajati sa se declare de etnie romana. Ce efect pe termen mediu poate avea o crestere exponentiala (posibila) al etnicilor romani din RM?

  2) Ambasadorul Rusiei in Moldova anunta iminenta sosire al reprezentantului Rusiei pentru problema Transnistreana, mult blamatul dl.Rogozin.
  Este de asteptat ca timidele reluari ale negocierilor intre Chisinau si Tiraspol (de curand s-a reluat traficul feroviar de marfuri, iar "presedintele" Şevciuk vorbeste despre posibile reluari ale legaturilor telefonice in luna mai) sa fie inghetate sau mai rau...sa sufere un regres?

  • Iurie Renita

   1. Atunci cand abordam subiecte sensibile trebuie s-o facem cu multa competenta. Am mentionat anterior si sa oferim posibilitate tuturor cetatenilor sa-si exprime liber afilierea etnica. Prezenta oricaror impedimente nu face decat sa denatureze adevarata situatie etnica din R. Moldova. Deci e la latitudinea fiecarui cetatean sa se autoidentifice si sa aprticipe la recensamant.

   2. Vizavi de reprezentantul Fed Ruse recent desemnat pentru RM si regiunea ei transnitreana, as dori sa imi exprim speranta ca misiunea lui consta in identificarea unei solutii durabile a asa-numitei probleme transnistrene, exclusiv in contextul respectarii neconditionate a integritatii teritoriale a RM. cred ca e prea devreme sa imi spun parerea vizavi de activitatea lui, faptele ce vor urma vor fi cele mai bune argumente. dar iasari imi exprim speranta si doresc foarte mult ca ea sa cadreze perfect cu rigorile dreptului itnernational si cu respectarea reciproca a intereselor ambelor state.

 • Întrebarea nr. 7 razvan

  1. Romania cu ajutorul fondurilor si sprijinul de la UE si SUA sa poata construi conducta de gaze naturale, reteaua de energie electrica, pod peste Prut si cale ferata cu ecartament ingust care ar ajuta Republica Moldova.
  2. Romania sa ofere in continuare cetatenia romana atat la moldovenii dar si la rusi, ucrainieni, gagauzii din Republica Moldova care solicita cetatenia.
  VA MULTUMESC.

  • Iurie Renita

   1. Raspunsul meu il vedeti mai sus, deja ne-am referit la aceste chestiuni.
   2. redobandirea cetateniei romane decurge conform actelor normative ale statului roman. cetatenii din RM care cad sub incidenta acestor prevederi legale beneficiaza de posibilitatea redobandirii cetateniei indiferent de apartenenta lor etnica, religioasa sau politica.

 • Întrebarea nr. 8 Valentin

  De ce autoritatile de la Chisinau nu ofera posibilitatea obtinerii cetateniei moldovenesti pentru cetatenii romani, ca o forma de reciprocitate fata de Bucuresti?

  • Iurie Renita

   Toate persoanele care se adreseaza pentru dobandirea cetateniei moldovenesti o pot face conform prevederilor legii cu privire la cetatenie din RM. Nu exista nicio restrictie pentru cetatenii oricarei tari.

 • Întrebarea nr. 9 mary_

  1. Ce considerati util sa fie facut, fie in Moldova fie de catre RO, pentru a schimba sentimentul anti- romanesti aflat in crestere?

  2.Care este perceptia Moldovei legata de UE si daca cetatenii isi doresc real aderarea la aceasta uniune - interesant de stiut daca exista un sondaj relativ recent referitor la procentul celor care isi doresc acest lucru-

  3. Care sunt asteptarile Moldovei in relatiile cu RO? Ce a fost bun si mai putin bun in trecutul relativ recent al acestor relatii.

  Multumesc.

  • Iurie Renita

   1. sa perseveram mult mai consistent in procesul de itnegrare europeana. Europenizarea RM este un deziderat major care va elimina si abordarile de alta natura, inclusiv cele la care ati facut referire, deoarece valorile europene prevaleaza net asupra celor fobiste de diverse naturi.

   2. Am raspuns deja anterior, dar reiterez - majoritatea absoluta a populatiei RM opteaza pentru integrarea europeana, chiar daca in anumite perioade mai oscileaza procentajul, nesemnificativ, oricum majoritara este aceasta optiune.

   3. M-am referit deja, dar revin cu multa satisfactie si contat ca relatiile noastre bilaterale sunt excelente, iar sedinta comuna a celor doua guverne, de la Iasi, este cel mai bun argument. deci urmeaza sa valorificam si sa perseveram pe domeniile prioritare stabilite de catre cele doua tari.

 • Întrebarea nr. 10 DAN

  Este posibila unirea Romaniei cu Basarabia intr-un viitor indepartat?
  Multumesc

  • Iurie Renita

   Noi suntem deja uniti prin istorie, cultura, limba si prin multe actiuni comune. deci realizarea obiectivelor concrete stabilite bilateral in procesul de integrare europeana este adevarata unire a eforturilor si actiunilor noastre comune. Referitor la viitor, urmeaza sa decida generatiile viitoare. Noi avem misiunea noastra istorica de a reveni in Europa, iar pentru atingerea acestui obiectiv strategic Romaniei ii revine un rol extrem de important..*.


1959 vizualizari

 • ambasada de la Bucuresti (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:35)

  Vasilica [anonim]

  Domnule Ambasador, ce ati descoperit in ambasada, in notele diplomatilor comunisti din Bucuresti, cand ati preluat postul?
  Cat de usor sau greu v-a fost sa restabiliti niste relatii normale cu autoritatile de la Bucuresti?

  Va multumesc
  • r (Joi, 5 aprilie 2012, 12:02)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasilica

   Activitatea diplomatica prevede o multitudine de actiuni, dar indiferent de cele facute, urmeaza sa respectam si sa ne incadram in limitele stabilite si prevederile diplomatice.
   As spune mai simplu, sa ne conformam exigentelor diplomatice. deci acestea sunt criteriile principale de activitate ale unei misiuni diplomatice.
   Vizavi de intrebarea dvs., trebuie sa constat cu regret ca, pe alocuri, au fost si alte activitati care concordau mai putin cu cele diplomatice. Acestea tin insa de domeniul trecutului. Venirea mea la Ambasada si desemnarea mea in functie au constituit ocazia de a ne reangaja pe un fagas al normalitati, inclusiv si al celei diplomatice.
 • dupa alegerea presedintelui (Miercuri, 4 aprilie 2012, 14:47)

  dan [anonim]

  Buna ziua, care sunt planurile imediate ale guvernului de la Chisinau acum, dupa ce preseditnele a fost ales?

  Credeti ca UE va accelera discutiile si negocierile pe documentele aflate in lucru, acordul de liber schimb, acordul de asociere, liberalizarea vizelor, acum ca situatia politica pare stabila la Chisinau?

  multumesc
  • r (Joi, 5 aprilie 2012, 12:05)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Profit de ocazie sa constat cu multa satisfactie faptul alegerii presedintelui R. Moldova. Alegerea sa constituie indubitabil un argument al consolidarii dimensiunii noastre proeuropene. devreme ce domnul presediinte Timofti si-a asumat programul de activitate al Aliantei pentru Integrare Europeana.
   de aici rezulta o extindere si aprofundare a relatiei Chisinau-Bruxelles pe toate palierele.
   Actualmente am desfasurat cea de-a 10-a runda de negocieri cu UE pe Acordul de asociere. Concomitent, am discutat despre zona economica libera, inclusiv liberalizarea regimului de vize. deci suntem intr-o etapa avansata in discutiile si negocierile cu UE. In acest context, alegerea presedintelui confera mai multa consistenta, dar si continuitate actiunilor anterioare, dar si celor de prespectiva. Deci, prin prezenta presedintelui, cu mai multa certitudine si incredere pasim spre Uniunea Europeana.
 • comunistii (Miercuri, 4 aprilie 2012, 15:11)

  simona [anonim]

  Excelenta, ce forta de revenire la putere au comunistii? Am vazut un sondaj care ii arata conducand in preferintele electoratului, la diferenta mare fata de partidul premirului Filat.

  Alianta de la putere e foarte fragila. Exista riscul ruperii ei in urmatorii doi ani?

  Va multumesc
  • r (Joi, 5 aprilie 2012, 12:08)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui simona

   N-as putea sa ma pronunt pe marginea sondajelor, ele fiind mai degraba la latitudinea anlistilor politici si a expertilor pe domeniu. In ce ma priveste, va asigur ca dimensiunea proeuropeana in RM este una determinanta, majora, chiar daca in unele cazuri procentajul este unul mai redus vizavi de perioada de 1-2 ani in urma. Procesele politice interne au influentat oarecum starea de spirit a majoritatii populatiei din RM, dar in niciun caz nu a diminuat considerabil optiunea proeuropeana. Daca doriti este si firesc sa mai oscileze optiunile in functie de situatia politica, externa, de conjunctura interna si internationala, dar reiterez, nu a afectat de o maniera care ar trebui sa ne ingrijorezse in procesul de itnegrare europeana.
   Concludente sunt argumentele evocate in intrebarile de mai sus, si ma refer la cele 10 runde de negocieri cu UE, la acordul privind zona economica si regimul vizelor.

   Va asigur ca AIE este suficient de puternica si isi realizeaza obiectivele stabilite.
 • Contact instituţional (Miercuri, 4 aprilie 2012, 16:06)

  Florin [anonim]

  Excelenţă, aş dori să întreb cum este implicată ambasada în facilitarea contactelor la nivel instituţional între cele două ţări, pentru materializarea proiectelor care ar putea fi finanţate în cadrul asistenţei nerambursabile oferită de România.

  Vă mulţumesc
  • r (Joi, 5 aprilie 2012, 12:15)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   In ce ne priveste, misiunea noastra diplomatica de la Bucuresti a fost implicata in modul cel mai concret si mi-as permite sa zic chiar de o maniera eficienta vizavi de realizarea unor obiective comune, stabilite in agenda colaborarii bilaterale. Si aici ma refer in primul rand la sedinta comuna a celor doua guverne de la Iasi, din 3 martie.
   Dincolo de simbolica multidimensionala pe care o comporta sedinta in chestiune, ea a avut o abordare extrem de concreta si axata pe necesitati si realitati. Si aici ma refer la cele 8 documente care au fost semnate in cadrul acestei sedinte. Mesajul principal al celor doi prim ministrii, dl. Filat si dl. Ungureanu, a fost cat se paote de concludent. proiecte concrete si realizarea lor - acesta este obiectivul major al momentului pe care il parcurgem. Ma refer in primul rand la gazoductul Iasi-ungheni si la racoradrea retelelor electrice romanesti si ale UE. Actualmente, sunt obiectivele cele mai importante si realizarea lor constituie o autentica declaratie de independenta energetica a RM.
   de asemenea ua fost semnate acorduri ce vizeaza cele mai diverse domenii: protectie si securitate sociala, sport, tineret, colaborarea dintre Ministere dezvoltarii regionale si constructiilor de la Bucuresti si Chisinau. Ministerele de resort din cele doua capitale sunt coordonatorii principali ai implementarii acordului bilateral vizavi de cele 100 de milioane acordate de Ro Republicii Moldova.
   Iata cateva argbumente concludente care demonstreaza ca exista o colaborare eficienta, dar fi foarte pragmatica intre Bucuresti si Chisinau, intre institutia diplomatica a R. Moldova la Bucuresti si institutiile similare din Romania.
 • Despre aparente (Miercuri, 4 aprilie 2012, 17:16)

  ovidiu. [utilizator]

  1) Citisem intr-un articol recent unde premierul Vlad Filat si-a aratat nemultumirea fata de afirmatiile omologului dv. , ambasadorul Romaniei in RM dl. Marius Lazurca - (citez din memorie) "sugestii si prioritati ale guvernului RM, dintr-o perspectiva romaneasca " - care au fost percepute ca un atac la suveranitatea statului independent RM. Ca sa-i raspund indirect dlui Filat: care ar fi SUGESTIILE pe care dv. le-ati face catre guvernul Romaniei, evident din perpectiva relatiilor Ro-RM?

  2) Cum este perceput la Chisinau dezinteresul general din Ro la criza profunda identitara in care se afla societatea moldoveneasca (si ma refer la mass-media romaneasca, la lipsa totala a subiectului din dezbaterile publice din Ro)?
  Este evident ca nici macar manifestarile antiromanesti nu suscita interesul romanilor din dreapta Prutului.
  • r (Joi, 5 aprilie 2012, 12:18)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui ovidiu.

   Vizavi de aparente, am sa va raspund foarte succint: mandatul meu de la Bucuresti depaseste solicitarile dvs. La inceputul interviului am facut referire la domeniul legal in baza caruia activeaza o misiune diplomatica.

   Vizavi de a doua intrebare, as vrea sa mentionez faptul ca pe parcursul anilor de cand ma aflu aici la Bucuresti am solicitat de mai multe ori presei din Romania sa abordeze cu dexteritate si cunostinte in cauza aspectele sensibile care mai persista in R. Moldova, inclusiv cel identitar. Zic ca este unul sensibil in urma mai multor circumstante istorice, politice si de alta natura. Si apreciez foarte mult atunci cand abordarea acestui subiect este facuta cu competenta si nu doar superficial.
   N-as risca sa dau indicatii presei, nu tine nici de mandatul meu, dar nici de modul meu de a activa, de vreme ce din domeniul respectiv am ajuns si in activitatea diplomatica. Va asigur de tot respectul meu fata de presa, indiferent de coloratura ei sau de partea carui actor politic se situeaza. Este extrem de important sa respecti un principiu de aur al presei: obiectivitatea si prezentarea adevarului.
 • Etnie/ Rogozin (Miercuri, 4 aprilie 2012, 19:54)

  ovidiu. [utilizator]

  1) In vederea anuntatului recensamant al populatiei care va avea loc in anul 2014 moldovenii sunt incurajati sa se declare de etnie romana. Ce efect pe termen mediu poate avea o crestere exponentiala (posibila) al etnicilor romani din RM?

  2) Ambasadorul Rusiei in Moldova anunta iminenta sosire al reprezentantului Rusiei pentru problema Transnistreana, mult blamatul dl.Rogozin.
  Este de asteptat ca timidele reluari ale negocierilor intre Chisinau si Tiraspol (de curand s-a reluat traficul feroviar de marfuri, iar "presedintele" Şevciuk vorbeste despre posibile reluari ale legaturilor telefonice in luna mai) sa fie inghetate sau mai rau...sa sufere un regres?
  • r (Joi, 5 aprilie 2012, 12:22)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui ovidiu.

   1. Atunci cand abordam subiecte sensibile trebuie s-o facem cu multa competenta. Am mentionat anterior si sa oferim posibilitate tuturor cetatenilor sa-si exprime liber afilierea etnica. Prezenta oricaror impedimente nu face decat sa denatureze adevarata situatie etnica din R. Moldova. Deci e la latitudinea fiecarui cetatean sa se autoidentifice si sa aprticipe la recensamant.

   2. Vizavi de reprezentantul Fed Ruse recent desemnat pentru RM si regiunea ei transnitreana, as dori sa imi exprim speranta ca misiunea lui consta in identificarea unei solutii durabile a asa-numitei probleme transnistrene, exclusiv in contextul respectarii neconditionate a integritatii teritoriale a RM. cred ca e prea devreme sa imi spun parerea vizavi de activitatea lui, faptele ce vor urma vor fi cele mai bune argumente. dar iasari imi exprim speranta si doresc foarte mult ca ea sa cadreze perfect cu rigorile dreptului itnernational si cu respectarea reciproca a intereselor ambelor state.
 • sugestie (Joi, 5 aprilie 2012, 0:58)

  razvan [anonim]

  1. Romania cu ajutorul fondurilor si sprijinul de la UE si SUA sa poata construi conducta de gaze naturale, reteaua de energie electrica, pod peste Prut si cale ferata cu ecartament ingust care ar ajuta Republica Moldova.
  2. Romania sa ofere in continuare cetatenia romana atat la moldovenii dar si la rusi, ucrainieni, gagauzii din Republica Moldova care solicita cetatenia.
  VA MULTUMESC.
  • r (Joi, 5 aprilie 2012, 12:26)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui razvan

   1. Raspunsul meu il vedeti mai sus, deja ne-am referit la aceste chestiuni.
   2. redobandirea cetateniei romane decurge conform actelor normative ale statului roman. cetatenii din RM care cad sub incidenta acestor prevederi legale beneficiaza de posibilitatea redobandirii cetateniei indiferent de apartenenta lor etnica, religioasa sau politica.
 • cetatenie (Joi, 5 aprilie 2012, 2:06)

  Valentin [anonim]

  De ce autoritatile de la Chisinau nu ofera posibilitatea obtinerii cetateniei moldovenesti pentru cetatenii romani, ca o forma de reciprocitate fata de Bucuresti?
  • r (Joi, 5 aprilie 2012, 12:28)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valentin

   Toate persoanele care se adreseaza pentru dobandirea cetateniei moldovenesti o pot face conform prevederilor legii cu privire la cetatenie din RM. Nu exista nicio restrictie pentru cetatenii oricarei tari.
 • intrebari (Joi, 5 aprilie 2012, 10:01)

  mary_ [utilizator]

  1. Ce considerati util sa fie facut, fie in Moldova fie de catre RO, pentru a schimba sentimentul anti- romanesti aflat in crestere?

  2.Care este perceptia Moldovei legata de UE si daca cetatenii isi doresc real aderarea la aceasta uniune - interesant de stiut daca exista un sondaj relativ recent referitor la procentul celor care isi doresc acest lucru-

  3. Care sunt asteptarile Moldovei in relatiile cu RO? Ce a fost bun si mai putin bun in trecutul relativ recent al acestor relatii.

  Multumesc.
  • r (Joi, 5 aprilie 2012, 12:31)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui mary_

   1. sa perseveram mult mai consistent in procesul de itnegrare europeana. Europenizarea RM este un deziderat major care va elimina si abordarile de alta natura, inclusiv cele la care ati facut referire, deoarece valorile europene prevaleaza net asupra celor fobiste de diverse naturi.

   2. Am raspuns deja anterior, dar reiterez - majoritatea absoluta a populatiei RM opteaza pentru integrarea europeana, chiar daca in anumite perioade mai oscileaza procentajul, nesemnificativ, oricum majoritara este aceasta optiune.

   3. M-am referit deja, dar revin cu multa satisfactie si contat ca relatiile noastre bilaterale sunt excelente, iar sedinta comuna a celor doua guverne, de la Iasi, este cel mai bun argument. deci urmeaza sa valorificam si sa perseveram pe domeniile prioritare stabilite de catre cele doua tari.
 • Unirea (Joi, 5 aprilie 2012, 12:02)

  DAN [anonim]

  Este posibila unirea Romaniei cu Basarabia intr-un viitor indepartat?
  Multumesc
  • r (Joi, 5 aprilie 2012, 12:33)

   Iurie Renita [hotnews.ro] i-a raspuns lui DAN

   Noi suntem deja uniti prin istorie, cultura, limba si prin multe actiuni comune. deci realizarea obiectivelor concrete stabilite bilateral in procesul de integrare europeana este adevarata unire a eforturilor si actiunilor noastre comune. Referitor la viitor, urmeaza sa decida generatiile viitoare. Noi avem misiunea noastra istorica de a reveni in Europa, iar pentru atingerea acestui obiectiv strategic Romaniei ii revine un rol extrem de important.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by