Cum au fost deszapezite drumurile in aceasta iarna: bine sau prost? Ce a constatat CNADR dupa ce a verificat firmele din judetele Romaniei. Plus: De ce contractele raman secrete

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 29 martie 2012, 16:37 Actualitate | Esenţial


Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale sustine intr-un raspuns transmis HotNews.ro ca firmele contractate pentru deszapezirea soselelor s-au achitat de datorie si au fost platite cu 277 milioane lei. CNADNR spune ca verificat operatiunile de deszapezire si a constatat ca s-au “desfasurat in conformitate cu  prevederile contractuale, iar termenele prevazute in contracte au fost respectate de catre prestatorii de servicii”. O singura companie a fost amendata cu 160.000 lei. CNADNR a desecretizat pe jumatate contractele de intretinere multianuala care cuprind si serviciile de deszapezire.
 • Vezi in articol ce compania a deszapezit drumurile nationale in judetul tau
Ministerul Transporturilor prin CNADNR a platit 277 milioane lei pentru serviciile de deszapezire prestate de companiile cu care a incheiat contracte. Deszapezirea autostrazii Bucuresti - Pitesti a costat 6 milioane de lei, iar autostrada A 2 a costat 3 milioane de lei, potrivit RTV.

HotNews.ro a solicitat pe 15 februarie CNADNR sa transmita contractele incheiate de companie pentru serviciile de deszapezire pe drumurile nationale, sa explice cum sunt verificate lucrarile de deszapezire si ce sanctiuni s-au aplicat. Dupa 43 de zile, CNADNR a transmis datele solicitate. Intr-un raspuns oficial semnat de directorul general Daniela Draghia, CNADNR sustine ca prestatorii serviciilor de deszapezire s-au achitat de sarcinile contractuale. Compania mentioneaza ca o singura firma a fost sanctionata cu amenzi totalizand aproape 160 000 lei. Citeste mai jos precizarile CNADNR:
 • In urma verificarilor, s-a constatat ca derularea contractelor s-a desfasurat in conformitate cu  prevederile contractuale, iar termenele prevazute in contracte au fost respectate de catre prestatorii de servicii, excepţie facand SDN Craiova unde este incheiat un contract pilot in care activitatea de intreţinere pe timp de iarna este bazata pe criterii de performanţa legata de condiţiile meteorologice.
 • Pentru nerespectarea termenelor specificaţiilor tehnice din caietul de sarcini prestatorul SC Tehnologica Radion a fost penalizat astfel: -pentru luna noiembrie 2011. respectiv 4.112,35 lei -pentru luna decembrie 2011, respectiv 336,46 lei -pentru luna ianuarie 2012 respectiv 152.605,73 lei.” (sursa: CNDNR)

CNDADNR a incheiat contracte de deszapezire pentru Drumurile Nationale pe care le are in administrare. De deszapezirea din localitati si din interiorul judetelor si municipiilor se ocupa companiile contractate de autoritatile locale, primarii sau consiliile judetene.

Tot la solicitarea HotNews.ro, CNDNR a explicat cum sunt verificate lucrarile de deszapezire. Compania de autostrazi a precizat ca lucrarile sunt verificate de comisii din care fac parte reprezentanti ai CNADNR. Aceste comisii au constatat ca firmele de deszapezire au respectat intocmai contractele. Citeste precizarile CNADNR:
 • “Verificarea bazelor de deszapezire, a stocurilor de materiale antiderapante si a autoutilajelor de deszapezire a fost efectuata (conform Normativului privind prevenirea si combaterea inzapezirii drumurilor publice, indicativ AND 525-2011) de catre comisii formate din reprezentanti ai CNADNR-SA, DRDP si SDN, constatand urmatoarele: -bazele de iarna au fost pregatite corespunzator; -autoutilajele prezente in baze erau funcţionale si dotate corespunzator; -materiale antiderapante si antiaglomerante au fost aprovizionate in baza comenzilor emise de achizitor.
Verificarea modului de prestare a serviciilor de deszapezire aferente contractelor subsecvente a fost facuta de catre persoanele desemnate de catre DRDP la nivel de SDN, conform clauzelor contractuale.”, (sursa: CNDNR)

HotNews.ro a cerut CNADNR sa publice contractele de deszapezire. Dupa 43 de zile, CNADNR a transmis contractele cadru incheiate cu diferite companii, insa a eliminat din aceste contracte anexele. Contractele transmise de CNADNR contin termeni generali si mare parte din aceste contracte sunt identice. Anexele contractelor contin date precum: sume, sanctiuni, cantitati, etc. Compania nu a precizat de ce nu a transmis si anexele avand in vedere ca ele sunt parte integrata a contractelor cadru.

Aceste contracte cadru privesc intretinerea soselelor, reparatii, paza si evident serviciile de deszapezire. Din analiza documentelor trimise de CNDNR rezulta ca au fost incheiate 43 de contracte cadru, cu cateva zeci de companii din tara, dar si companii din Ungaria sau Italia. Majoritatea acestor contracte au fost incheiate in anul 2008 si expira in 2012 sau avut ca termen de finalizare finalul anului 2011.

Contractele de deszapezire judet cu judet

Pentru autostrada A1 CNADNR a incheiat un contract cadru care prevede si serviciile de deszapezire in 2010 cu companiile Straco Grup (lider de asociere), Delta ACM 93, Romstrade. Contractul expira in decembrie 2012. Pentru autostrada A2 compania a incheiat contractul tot in 2010 si expira in 2012, companiile care asigura deszapezirea fiind: Romstrade si Straco Grup. Vezi mai jos contractele

Acord Cadru A1-A22Prin Directia Regionala Bucuresti CNADNR a incheiat in 2008 doua contracte pentru zona Bucuresti. Contractele cadru care contin si serviciile de deszapezire au fost semnate cu urmatoarele companii: Euro Construct Trading 98, PA & CO International, Prima Guard Security si Gecor. Aceeasi Directie Regionala Bucuresti a CNADNR a incheiat contractele pentru judetele Prahova (contract semnat cu Romstrade), Arges (contract incheiat cu Argecom), Buzau (contract semnat cu Delta ACM 93), Dambovita (contract incheiat cu Euro Construct Trading 98), Teleorman (contract incheiat cu Tel Drum). Vezi mai jos contractele:


Acord Cadru DRDP BucurestiPrin Directia Regionala Cluj CNADNR a incheiat in 2008 contractele de intretinere multianuala in care sunt cuprinse si serviciile de deszapezire pentru urmatoarele judete: Alba (contracte semnate cu SIRD Timisoara, ICSH SA, Plastidrum), Satu Mare (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, Athos Com, Ritorsa Trans, Loial Impex), Maramures (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, Athos Com, Ritorsa Trans, Loial Impex), Salaj (contract incheiat cu  Euro Construct Trading 98, Trans Bitum, Drumuri si Poduri Salaj SA), Cluj (contract incheiat cu Euro Construct Trading 98, Han Group), Bistrita-Nasaud (contract incheiat cu Diferit SRL), Bihor (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, Athos Com, Ritorsa Trans, Loial Impex). Vezi mai jos contractele cadru:

Acord Cadru DRDP Cluj _2_Prin Directia Regionala Constanta, CNADNR a incheiat in 2008 contracte de intretinere multianuala in care sunt cuprinse si serviciile de deszapezire pentru urmatoarele judete: Calarasi (contract incheiat cu Delta ACM 93 si Tehnologica Radion), Ialomita (contract incheiat cu Delta ACM 93 si Tehnologica Radion), Braila (contract incheiat cu Delta ACM 93 si Tehnologica Radion), Constanta (contract incheiat cu Euroconstruct Consulting, Delta ACM 93 si Tehnologica Radion), Tulcea (contract incheiat cu Euroconstruct Consulting, Delta ACM 93 si Tehnologica Radion). Vezi mai jos contractele:


Acord Cadru DRDP ConstantaPrin Directia Regionala Craiova, CNADNR a incheiat in 2008 contracte de intretinere multianuala in care sunt cuprinse si serviciile de deszapezire pentru urmatoarele judete: Olt (contract incheiat cu General Trust Arges, Transporturi Intretinere Drumuri Oltenia SA, Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 SRL), Valcea (contract incheiat cu Colas Drumuri SRL, Romprest Service SA, Romprest Security SRL, Policolor Service, Vectra Service), Gorj (contract incheiat cu Gecor, Straco Grup, Argecom, Case Utilaje Constructii, Prima Guard Security Fire), Mehedinti (contract incheiat cu Colas Drumuri SRL, Romprest Service SA, Romprest Security SRL, Policolor Service, Via Vita, Floricola SA, Vigilent Security). Vezi mai jos contractele:

Acord Cadru DRDP Craiova 

Prin Directia Regionala Iasi, CNADNR a incheiat in 2008 contracte de intretinere multianuala in care sunt cuprinse si serviciile de deszapezire pentru urmatoarele judete: Bacau (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Drumuri SRL, Com AXA SRL), Vaslui (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Baldassini-Tognozzi-Pontelo Construzzione Generali SPA), Botosani (contract incheiat cu Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Baldassini-Tognozzi-Pontelo Construzzione Generali SPA), Suceava (contract incheiat cu  Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Baldassini-Tognozzi-Pontelo Construzzione Generali SPA ), Vrancea (contract incheiat cu  Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Drumuri SRL, Com AXA SRL), Galati (contract incheiat cu  Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Baldassini-Tognozzi-Pontelo Construzzione Generali SPA ), Iasi (contract incheiat cu  Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Drumuri SRL, Com AXA SRL), Neamt (contract incheiat cu  Spedition UMB, Tehnostrade, A&R SRL, Drumuri SRL, Com AXA SRL). Vezi mai jos contractele:

Acord Cadru DRDP IasiPrin Directia Regionala Timisoara, CNADNR a incheiat in 2008 contracte de intretinere multianuala in care sunt cuprinse si serviciile de deszapezire pentru urmatoarele judete: Caras-Severin (contract incheiat cu Confort SA, Betonut ZRT, Athos Com, Ritorsa Com), Hunedoara (contract incheiat cu Pas Trans Company, Construct Mod, Magyar Kozut), Arad (contract incheiat cu Pas Trans Company, Construct Mod, Magyar Kozut), Timis (contract incheiat cu Confort SA, Betonut ZRT, Athos Com, Ritorsa Com), Mehedinti (contract incheiat cu Pas Trans Company, Construct Mod, Magyar Kozut) Vezi mai jos contractele:

Acord Cadru DRDP TimisoaraNOTA: CNADNR a precizat ca Directia Regionala Brasov care a incheiat contracte de deszapezire pentru mai multe judete din Transilvania a secretizat contracte prin clauze de confidentialitate. Din cauza clauzelor de confidentializate, CNADNR nu a transmis contractele incheiate de Regionala Brasov.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2042 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  ... (Joi, 29 martie 2012, 16:47)

  vdr [anonim]

  Cred ca romania e singura tara din lume in care contractele de deszapezire sunt secrete. Vai de noi...
 • +2 (2 voturi)    
  Licitatiijuridice.ro (Joi, 29 martie 2012, 16:49)

  ColtucMarius [anonim]

  Sunt multe abuzuri care sunt tinute ascunse.pacat
 • 0 (0 voturi)    
  mai oameni buni ! (Joi, 29 martie 2012, 18:50)

  ginel din obor [anonim]

  si'a revenit sefu, de la seul ?
  ca prea joaca astia tontoroiu si vorbesc fara treaba !

  can' pisica nu'i acasa...
 • 0 (0 voturi)    
  Cum e posibil??? (Joi, 29 martie 2012, 19:19)

  asterix [anonim]

  Cu me posibil ca sa fie secrete contracte facute pe banul meu si al tau???? Si mai mult de atat, nu e vorba de contracte militare sau ale serviciilor de interne/externe, unde hai sa zicem ca e normal sa fie asa.....In ce republica bananiera traim?
  Parca guvernantii nostri se laudau ca se iau la tranta cu coruptia.....
 • 0 (0 voturi)    
  De ce contractele ramin secrete ??? (Joi, 29 martie 2012, 19:36)

  ionita manea [anonim]

  Doar la noi pe bani publici contractele sunt secrete,
  DAR PINA CIND MERGE HOTIA ASTA ???
  MAI TERMINATI CU ARANJAMENTELE PE BANI PUBLICI ,V_ATI NARAVIT LA CISIG MOACA SI NU VA PUTETI LASA.
 • +1 (1 vot)    
  exemplar (Joi, 29 martie 2012, 20:31)

  Tom_Macaragiu [utilizator]

  au deszapezit exemplar... locuiesc pe strada Popa Tatu in Bucuresti. Bravii mecanici de utilaje au ridicat zapada cu asfalt cu tot.
  Vorba aia, trebuie sa asfaltam in fiecare an ca sa aibe si umbrarescu cu ce sa traiasca.
 • 0 (0 voturi)    
  normal ca sunt secrete (Joi, 29 martie 2012, 21:37)

  adrian [anonim]

  Normal ca sunt secrete ! Daca se afla ce preturi sunt, dau navala firmele de pe tot globul iar securitatea Romaniei ar fi amenintata ! De asta sunt secrete, ca de noi nici nu le pasa.
 • 0 (0 voturi)    
  pe bune? (Joi, 29 martie 2012, 23:14)

  laurentiucat [utilizator]

  si pe a2?
 • 0 (0 voturi)    
  Nedumirire (Vineri, 30 martie 2012, 7:33)

  sase sase [anonim]

  Ani de-a randul actuala putere a acuzat fostele guvernari ca a incheiat contracte cu clauze secrete care ascund diferite matrapazlacuri facute pe bani publici.Vezi cele cu Bechtel si "baietii destepti din energie".Contracte beton in care statul era tepuit de bani si nu avea nici o solutie pentru anularea lor.Cel mai slab avocat stie ca un obiectiv important al oricarui contract este iesirea din acesta in conditii cat mai avantajoase,care se negociaza la sange.Vad ca acum si actuala putere zice-se adepta transparentei totale incheie contracte in acelasi mod.Cel de la Brasov este mizilic pe langa cel cu Chevron care deasemenea are clauze secrete.De ce? Se spune ca se pastreaza secretul comercial,si ca probabil respectiva companie a impus acele clauze sin secretizarea lor.Daca se vrea transparenta,de ce Chevron nu a fost pusa in situatia de a accepta transparenta totala sau de a fi trimisa la plimbare?!
 • 0 (0 voturi)    
  O bila alba.... (Vineri, 30 martie 2012, 8:13)

  Didos [anonim]

  ....de la Didos. Toti cei care au comentat inaintea mea au dreotate !
 • 0 (0 voturi)    
  Alo Brasovul ! (Vineri, 30 martie 2012, 9:11)

  dezamagitul [utilizator]

  Sportivule scripcaru de ce secretizezi contractele ai ceva de ascuns , hotiile ?
  Moldoveni din tota tara furati fara grija.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by