Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein, si sora acestuia au vizitat vineri seara Cimitirul evreiesc din Botosani si au participat la o slujba la Sinagoga din municipiul Botosani. Cei doi s-au recules la mormintele strabunicilor lor din Cimitirul evreiesc.

"Sora mea a venit in Romania pentru inaugurarea noului sediu al ambasadei si am vrut sa ii arat orasul nostru de origine. A fost extrem de incantata. Ne simtim aici ca acasa", a declarat Gitenstein pentru Agerpres.

In timpul vizitei private, diplomatul american a vizitat, sambata dimineata, Centrul istoric al municipiului Botosani, recent reabilitat cu fonduri europene. El a fost insotit de primarul Catalin Flutur.

Sambata dupa-amiaza, Mark Gitenstein a vizitat si Muzeul Judetean.

"Domnul ambasador a privit cu atentie tot ceea ce este in muzeu. N-am simtit o nota speciala pentru ceva anume. Sigur ca am discutat mai mult despre evreii de la Botosani, dar fara niciun fel de accentuare", a declarat, pentru Agerpres, muzeograful Gheorghe Median.

Mark Gitenstein se afla la Botosani pentru a doua oara intr-un an, dupa ce in luna aprilie 2011 el a vizitat, de asemenea, Cimitirul evreiesc si Sinagoga din Botosani.