Ministerul Educatiei a lansat, vineri, impreuna cu mai multe organizatii neguvernamentale, un proiect-pilot de educatie anteprescolara care presupune infiintarea a 200 de grupe de gradinita la nivel national in care vor fi educati copiii cu varste intre doi si trei ani, scrie Mediafax.

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei Oana Badea a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca proiectul, denumit "Un start bun in viata", raspunde nevoii de servicii comunitare de calitate pentru o categorie de varsta care pana la actuala Lege a educatiei nationale nu beneficia de aceste servicii.

"Vorbim de categoria de varsta doi - trei ani. Educatia anteprescolara, cea de care vorbim acum, beneficiaza prin acest proiect de pilotarea unor mijloace, a unor proceduri, a unor metode si de dezvoltarea unui spatiu destinat in special acestei varste de doi - trei ani. Beneficiarii directi sunt bineinteles educabilii cu varste de doi - trei ani, vorbim de 4.000 de astfel de beneficiari, dar, in paralel, vorbim despre profesionistii care vor lucra in ceea ce numim educatia anteprescolara si nu in ultimul rand vorbim despre parintii copiilor cu varste intre doi - trei ani care vor beneficia de sprijin din punctul de vedere al educatiei parentale", a spus Oana Badea.

Ea a explicat ca la nivelul tarii vor fi infiintate 200 de grupe de gradinita in care vor fi educati aproximativ 4.000 de copii cu varste intre doi si trei ani.

Badea a afirmat ca obiectivul proiectului este implementarea serviciilor de educatie timpurie anteprescolara de calitate, cu participarea autoritatilor locale, in special in zone urbane cu economie slab dezvoltata si populatie dezavantajata.

Potrivit sursei citate, Alba se afla printre judetele care s-au inscris in acest proiect si vor fi infiintate doua grupe - la o gradinita din Alba Iulia si la o gradinita din Aiud.

"La nivel national 200 de grupe vor beneficia de toate aceste resurse si de fapt vor fi acele grupe care trebuie sa transmita ulterior in sistem un serviciu pe care comunitatile il asteapta. Parintii copiilor cu varste intre doi si trei ani au o asteptare legata de un serviciu educational. Asa cum exista servicii specializate in domeniul sanatatii pentru aceasta varsta asa trebuie sa existe si in domeniul educational", a afirmat Badea.