Aproape 3.000 de incendii, majoritatea de vegetatie uscata, au avut loc in ultima saptamana, pentru stingerea carora au intervenit zilnic aproximativ 4.000 de pompieri, informeaza, vineri, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

Potrivit unui comunicat de presa remis vineri de IGSU si citat de Mediafax, in perioada 17 - 22 martie s-au produs 2.949 de incendii, dintre care 2.545 au fost de vegetatie uscata, miriste, stufaris si pasune, iar 40 la fondul forestier. De asemenea, au fost afectate de incendii 221 de locuinte si gospodarii.

Pentru stingerea incendiilor au intervenit zilnic, in medie, 3.800 de pompieri, cu 470 mijloace de interventie.

"Desi Ordinul comun al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si ministrului Mediului si Padurilor nr. 30/147 din 2010 pentru aprobarea bunelor conditii agricole si de mediu in Romania interzice cu desavarsire arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, unii dintre concetatenii nostri dau dovada de inconstienta si lipsa de responsabilitate si aleg aceasta metoda pentru igienizarea terenurilor", se arata in comunicatul IGSU.

Legea 307/2006 stabileste ca responsabilii din primarii au obligatia sa "coordoneze organizarea permanenta a interventiei in caz de incendiu la nivelul unitatii administrativ-teritoriale pe care o reprezinta si sa asigure participarea la interventie a serviciului voluntar pentru situatii de urgenta cu mijloacele din dotare si conducerea interventiei, pana la stingerea incendiului ori pana la sosirea fortelor inspectoratului".

De asemenea, acestia trebuie "sa organizeze si sa execute, prin serviciul voluntar pentru situatii de urgenta, controlul respectarii regulilor de aparare impotriva incendiilor la gospodariile cetatenesti, precum si sa informeze populatia cu privire la modul de comportare si de interventie in caz de incendiu".

Legislatia in vigoare prevede ca arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati se sanctioneaza contraventional, in conformitate cu HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei.

Reglementarea modului de utilizare a lucrarilor cu foc deschis in gospodariile proprii pe timpul igienizarii este obligatia consiliilor locale, care trebuie sa stabileasca locul unde, periodic sau permanent, se pot efectua lucrari cu foc deschis, cum sunt arderea deseurilor combustibile, curatarea prin ardere, precum si persoanele care le supravegheaza, a precizat IGSU.

Tot in sarcina consiliilor locale intra si distrugerea prin ardere a unor deseuri sau reziduuri combustibile, dar si emiterea dispozitiei privind reglementarea lucrului cu foc deschis.

IGSU a mai precizat ca, pentru evitarea producerii unor evenimente neplacute, trebuie respectate mai multe masuri specifice de prevenire a incendiilor, respectiv arderea sa se realizeze numai pe timp de zi, in conditii meteorologice fara vant, in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier sau constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi trebuie sa se faca pe o distanta de cinci metri, arderea trebuie supravegheata permanent, iar focul trebuie stins total inainte de parasirea locului arderii.

"Detinatorii de paduri, a caror incendiere poate pune in pericol populatia si bunurile sale materiale, obiectivele sociale si capacitatile productive sau pot aduce prejudicii mediului, sunt obligati sa ia masuri de aparare impotriva incendiilor si sa se doteze cu mijloace tehnice de prevenire si stingere a incendiilor, indiferent de titularul de proprietate", se mai arata in comunicat.

IGSU aminteste si ca persoanele fizice si juridice care desfasoara activitati in limitele fondului forestier de stat sau privat au obligatia dotarii cu mijloace tehnice de prevenire si stingere a incendiilor si instruirii personalului.