Peste 5.000 de persoane au participat, joi seara, la un miting de protest organizat in centrul municipiului Barlad, informeaza Mediafax. Manifestantii au cerut blocarea unui proiect care prevede explorarea in zona a unor zacaminte de gaze de sist, explorare ce ar putea duce la extragerea gazelor prin metoda fractionarii hidraulice, metoda pe care au catalogat-o drept periculoasa. Manifestatia are loc pe fondul apropierii alegerilor locale din 10 iunie.

Actiunea de protest au inceput cu un mars desfasurat pe o distanta de aproximativ doi kilometri, intre Gradina Publica si Piata Civica din Barlad.

Manifestantii au scandat impotriva companiei americane Chevron, care a castigat o licenta de explorare in zona de sud a judetului Vaslui.

Unii protestatari au luat cuvantul la microfonul instalat in Piata Civica, motivandu-si actiunea de respingere a proiectului de extragere a gazelor de sist.

"Noi speram ca prin aceasta manifestatie sa sensibilizam Guvernul cu privire la impactul care l-ar avea asupra mediului si populatiei acest proiect al extractiei gazelor de sist. A fost un miting pasnic, la care au participat peste 5.000 de oameni nu numai din Barlad, ci si din comunele limitrofe, inclusiv din nordul judetului Galati. Din nefericire, firma Chevron nu a venit pana acum sa explice populatiei ce presupune aceasta metoda de extractie a gazelor naturale, ceea ce-i face pe oameni sa fie si mai sceptici", a declarat, joi, primarul municipiului Barlad, Constantin Constantinescu.

Mitingul s-a incheiat in jurul orei 19.00, oamenii intentionand sa-si continue seria actiunilor prin care incearca sa blocheze proiectul extractiei gazelor de sist din zona.

In 15 martie, presedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, anunta ca a initiat organizarea unui referendum in Barlad si in 30 de comune vasluiene, pe tema proiectului privind exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

Presedintele Traian Basescu a vorbit, cu ocazia discursului din urma cu doua saptamani din Parlament, despre potentialul economic al exploatarii gazelor de sist din Romania. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat apoi pentru Mediafax ca seful statului a fost vizitat anterior de reprezentantii grupului petrolier american Chevron, liderul mondial in exploatarea gazelor de sist.

Referindu-se la problema exploatarii gazelor de sist in Romania, ministrul Mediului a afirmat ca, in prezent, compania Chevron este inca in faza de explorare, "de prospectiuni", la nivelul intregii Uniuni Europene.

Directorul pentru Romania al companiei Chevron, Thomas Holst, a anuntat, la sfarsitul anului trecut, la Bucuresti, ca gigantul petrolier american va incepe in 2012 forajul in Romania, in cautarea de gaze neconventionale.