Primaria Capitalei vrea sa construiasca un parcaj automat, subteran, de 32 de locuri, pe bd. Lascar Catargiu, in fata hotelului Minerva. Acum, piata publica din fata hotelului este ocupata de masini. Dupa construirea parcajului, autovehiculele vor fi mutate in subteran, iar in piata va fi amplasata statuia lui Henri Coanda si o arteziana. Investitia se va realiza in parteneriat public - privat, o parte dintre locurile de parcare urmand a fi folosite de investitorul privat. Partenerul Primariei Capitalei: firma sotiei omului de afaceri Dan Grigore Adamescu.

Simulare parcare subterana Lascar CatargiuFoto: www.pmb.ro

"Subsolul pietei va cuprinde un parcaj subteran pe doua niveluri pentru 36 automobile. Accesul in acest parcaj se va face cu platforma inchisa cu sticla asigurand transparenta pentru o buna vizibilitate a statuii si a cladirilor. Prin eliminarea parcarii improvizate se va crea un loc in care, pe o suprafata de 650 mp, se va amplasa statuia lui Henri Coanda avand in fundal o fantana si un spatiu verde de aproximativ 200 mp, mobilier urban, amenajare pavimente, iluminat public si ambiental", se arata in proiectul pus in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei.

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat pentru HotNews.ro ca parcajul se va face in parteneriat public - privat. "Primaria pune la dispozitie terenul, iar investitorul va veni cu banii. O parte din parcaj va fi folosita de Hotelul Minerva, au nevoie de locuri de parcare. Restul locurilor de parcare vor fi folosite de cetateni. Cred ca este o idee foarte buna sa se faca parcare acolo. Deocamdata nu am calculat cat va costa proiectul parcarii", a explicat Patrascu.

Potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei Capitalei, partenerul municipalitatii pentru acest proiect este firma PALL D’OR CON SA. Firma are ca obiect de activitate inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate. Actionari la aceasta companie sunt Tycon Finance Corporation (96%) si Carmen Adamescu (4%). Firma Tycoon Finance Corporation are ca actionari pe: Carmen Adamescu (30%), Rani Palade - fiul sau (30%) si Costache Palade (40%).

Carmen Adamescu este presedinta consiliului de administratie al Unirea Shopping Center Bucuresti si sotia omului de afaceri Dan Grigore Adamescu. Acesta se afla pe locul patru in Topul "Forbes 500 Miliardari", avand o avere estimata la 900 – 950 milioane de euro. Business: centre comerciale, asigurări, hoteluri, mass-media. Companii: Astra Asigurari, Unirea Shopping Center, Academia Catavencu si cotidianul Romania Libera.

Proiectul a primit deja avizul de urbanism de la Primaria Capitalei, la jumatatea lunii februarie, urmand sa fie discutat si la Ministerul Culturii deoarece se afla intr-o zona protejata. Daca Ministerul Culturii isi va da acordul, proiectul va fi discutat in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.