Prefectul Judetului Gorj, Andrei Liviu Vasile, profesor si la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, "se face vinovat de plagiat", anunta Consiliul National de Etica. Potrivit Consiliului, institutie in subordinea Ministerului Educatiei, Andrei Liviu Vasile a elaborat doua lucrari "adeseori prin simpla copiere a multor parti" dintr-o alta lucrare elaborata de o fosta subordonata. In replica, prefectul sustine ca nu a plagiat si ca a contestat decizia la Ministerul Educatiei. "Nu inteleg de ce sa demisionez (din functia de prefect). Institutia prefectului merge foarte bine", a precizat acesta.

Liviu Andrei, prefect GorjFoto: www.prefecturagorj.ro
  • Intrebat cum mai poate actiona in mod credibil dupa ce o institutie a statului il acuza de plagiat, prefectul a raspuns: "Cu aceeasi credibilitate ca si pana acum".
  • Rectorul Universitatii din Arad sustine ca nu a primit nicio decizie oficiala privind aceasta acuzatie de plagiat
  • Vezi in text alte cazuri de plagiat cu personaje publice si cum au reactionat

Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI) a decis in data de 2 martie ca "Vasile Liviu Andrei se face vinovat de plagiat" si de "introducerea de informatii false in dosarul de candidatura pentru postul de profesor". Decizia Consiliului arata ca si Lizica Mihut, rectorul Universitatii Aurel Vlaicu din Arad, unde prefectul este profesor universitar, "se face vinovata de nerespectarea prevederilor si procedurilor legale destinate implinirii normelor de buna conduita in activitatea de cercetare dezvoltare".

In consecinta, Consiliul National de Etica a propus in cazul prof. dr. Vasile Liviu Andrei retragerea titlului de profesor universitar, desfacerea disciplinara a contractului de munca incheiat cu Universitatea Aurel Vlaicu din Arad si suspendarea pe 3 ani a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii superioare ori a unei functii de conducere. Consiliul propune si sanctionarea prin avertisment scris a rectorului Universitatii, Lizica Mihut.

Hotararea Consiliului National de Etica a primit avizul Ministerului Educatiei

Dragos Ciuparu

Dragos Ciuparu

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Dragos Ciuparu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) - in subordinea careia se afla Consiliul National al Cercetarii - a declarat ca hotararea a primit avizul Ministerului Educatiei, deci "procedura este implinita". Daca nu este depusa nicio contestatie, "in termen de 45 de zile rectorul Universitatii din Arad trebuie sa puna in aplicare hotararea Consiliului National de Etica, deci hotararea ar trebui sa fie pusa in aplicare in luna aprilie".

Prefectul Vasile Liviu Andrei: Am contestat decizia Consiliului National de Etica

Liviu Andrei

Liviu Andrei

Foto: Facebook

Contactat de HotNews.ro, prefectul de Gorj Vasile Liviu Andrei a declarat ca, potrivit legii, "niciun fel de texte administrative sau politice sau de alta natura nu sunt supuse dreptului de autor". Potrivit acestuia, Teodora Vatuiu - cea care a depus plangerea de plagiat - "a facut o lucrare la INA care nu are ISBN, nu are ISSN, nu are nimic. Deci nu are drepturi de autor. Singura lucrare care contine aceste doua elemente cu drepturi de autor este a mea. Cei care vin dupa mine ma pot plagia. Eu, pana aici, n-am plagiat pe nimeni". "Atunci pe cine plagiez, ca trebuie sa ai drepturi de autor in momentul in care plagiezi pe cineva?", a continuat profesorul universitar de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.

Intrebat daca are de gand sa demisioneze din functia de prefect al judetului Gorj, Vasile Liviu Andrei a declarat: "Nu inteleg de ce sa demisionez. Institutia prefectului merge foarte bine, cu rezultate notabile, chiar exceptionale. Pentru ce sa demisionez? Daca in final va ramane aceasta decizie, sigur ca in final voi pleca fara niciun fel de discutie. (...) La mine nu sunt elemente clare si eu consider ca nu e nevoie (sa demisionez - n.red.)".

Intrebat cum mai poate actiona in mod credibil dupa ce o institutie a statului il acuza de plagiat, prefectul a raspuns: "Cu aceeasi credibilitate ca si pana acum".

Vasile Liviu Andrei sustine ca nu a copiat pasaje din lucrarea Teodorei Vatuiu - cea care l-a acuzat de plagiat -, ci a inserat pasaje dintr-un proiect de strategie al prefecturii. "In lucrare este proiectul de strategie al institutiei prefectului judetului Gorj, exact asa cum a fost el facut de echipa prefecturii. Exact asa cum a fost el facut. Eu nu am schimbat, ca nu mi-am arogat-o ca si material facut de mine. Este un material public care e preluat de oricine vrea sa il preia. Am scris pe prima pagina ca este o lucrare realizata ca urmare a ordinului prefectului nr. din data, iar in momentul in care am terminat problematica, inaintea prezentarii graficelor, am scris ca este o lucrare de mare insemnatate facuta de o echipa a prefecturii in perioada mentionata. Lucrarea dumneaei (lucrarea Teodorei Vatuiu - n.red.) la INA este exact acelasi lucru facut, este exact acelasi lucru: strategia institutiei prefectului", a declarat prefectul de Gorj.

In plus, acesta sustine ca, daca membrii Consiliului National de Etica "tineau cont de faptul ca suntem colegi si profesori, atunci trebuia sa ma cheme sa imi ceara punctul de vedere". De cealalta parte, Dragos Ciuparu, presedintele ANCS, a declarat ca Vasile Liviu Andrei nu a fost chemat in fata Consiliului National de Etica pentru ca "documentele la care face referire domnul prefect sunt publice".

Vasile Liviu Andrei a declarat ca a depus contestatie la Ministerul Educatiei in urma cu doua zile. "Daca a fost contestatia depusa, sanctiunile nu se pun in aplicare. Dupa care, daca rezultatele vor fi negative, voi actiona in instanta. Iarasi sanctiunile nu se pun in aplicare pana cand nu va exista o hotarare definitiva si irevocabila", a explicat prefectul.

"Eu am ajuns in varful ierarhiei muncind. Asa ca nu cred ca poate cineva sa imi ia drepturile in momentul in care am muncit. Eu am muncit cand mi-am facut treaba. Iar eu, in dosarul meu de profesor, nu am folosit sub nicio forma chestiunea asta pentru ca mi s-a parut ca sunt doua reguli de buna practica care nu au ce cauta in dosarul meu cand eu sunt profesor de Educatie Fizica cu specialitate si am doctoratul in teorii si eu acolo trebuie sa pun, in dosarul meu pentru profesor, documente de specialitate, nu altceva", a precizat acesta.

Potrivit prefectului, "daca sa zicem, prin absurd, decizia Consiliului National de Etica ar fi in final, eu ma intorc inapoi pe postul de conferentiar. Dar niciodata nu va fi asa ceva ca ma duc pana la Haga".

"Eu sunt nevinovat si imi pare rau ca mi s-a intamplat treaba asta. Eu nu meritam asa ceva. Nu am facut rau la nimeni in viata mea, nici la o musca, si am ajutat pe toata lumea", a declarat Vasile Liviu Andrei.

Rectorul Universitatii Aurel Vlaicu din Arad, Lizica Mihut: Nu am primit nicio hartie oficiala pana in acest moment

Lizica Mihut

Lizica Mihut

Foto: Agerpres

Rectorul Universitatii Aurel Vlaicu din Arad, Lizica Mihut, a declarat pentru HotNews.ro ca nu a primit nicio hartie oficiala pana in acest moment cu privire la sanctiunile propuse de Consiliul National de Etica. "Nu am primit nici avertismentul scris - sanctiune propusa impotriva mea in acea hotarare a Consiliului National de Etica. Am doar sesizarea unei doamne profesoare, fost angajat al prefecturii. Nu stiu daca comisia de etica a universitatii a luat in discutie acest caz, nu am purtat nicio corespondenta cu ei pe aceasta tema si, in mod normal, as fi fost anuntata", a afirmat Lizica Mihut.

"Deci in acest moment eu nu am nicio hartie oficiala primita, deci nu pot spune cand pun in aplicare niste sanctiuni care nu mi-au fost comunicate pe cale oficiala. Tot ce stiu eu este din presa si am inteles ca este o reglare de conturi", a continuat rectorul Universitatii Aurel Vlaicu din Arad.

Povestea acuzatiei de plagiat

Prefectul Andrei Liviu Vasile a fost acuzat de Teodora Vatuiu, fost consilier superior in cadrul Prefecturii Gorj, ca s-a inspirat din lucrarea semnata de aceasta, prezentata la absolvirea Institutului National de Administratie (INA) in martie 2009 si intitulata "Studiu privind strategia institutiei prefectului - judetul Gorj in domeniul calitatii" in elaborarea a doua lucrari, respectiv:

- Cartea "Management strategic al administratiei publice si al proiectelor europene";

- Proiectul "Studiu privind strategia institutiei prefectului - judetul Gorj in domeniul calitatii" (cu titlu identic celui al lucrarii elaborate de Teodora Vatuiu), sustinut de Vasile Liviu Andrei la absolvirea Institutului National de Administratie in iulie 2009.

Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI) informeaza ca a investigat aceasta acuzatie si a efectuat "confruntarea, pagina cu pagina, a celor doua documente" cu acelasi titlu. "Identitatea titlurilor celor doua proiecte personale este evidenta. Analiza continutului celor doua lucrari a relevat numeroase similitudini intre cele doua texte. Confruntarea dintre lucrarea lui Vasile L. Andrei si cea a absolventului cursurilor din martie 2009 indica indiscutabil identitatea, realizarea adeseori prin simpla copiere a multor parti din prima lucrare, in proportie de cel putin 50%", informeaza CNECSDTI.

In ce priveste cartea "Management strategic al administratiei publice si al proiectelor europene", primele capitole ale cartii "reproduc aproape in intregime, cuvant cu cuvant, proiectul 'Studiu privind strategia institutiei prefectului - judetul Gorj in domeniul calitatii' elaborat si sustinut de o alta persoana la absolvirea cursurilor INA, in sesiunea martie 2009", noteaza Consiliul National de Etica.

Potrivit Consiliului, "identitatea flagranta intre continutul cartii Management strategic al administratiei publice si al proiectelor europene, publicata de d-l Vasile Liviu Andrei la Editura Mirton in 2009 (...) si proiectul intitulat 'Studiu privind strategia institutiei prefectului - judetul Gorj in domeniul calitatii' confirma ca d-l Vasile Liviu Andrei a expus intr-o opera scrisa texte, expresii si idei extrase dintr-o alta opera scrisa, fara a mentiona acest lucru si fara a face trimitere la sursele originale. Consiliul constata (...) ca d-l Vasile Liviu Andrei se face vinovat de plagiat si de incalcarea normelor de buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare".

Consiliul precizeaza ca aceasta carte semnata de Vasile Liviu Andrei a fost inclusa in documentele necesare ocuparii postului de profesor universitar la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. "Consideram ca d-l Vasile Liviu Andrei se face vinovat de introducerea de informatii false in dosarul de candidatura pentru postul" de profesor, precizeaza CNECSDTI.

Institutia informeaza ca "Lizica Mihut, rector al Universitatii Aurel Vlaicu din Arad, nu a organizat o analiza atenta a sesizarii de plagiat si nu a urmat procedura legala privind abaterile de la normele de buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare".

Sanctiunile aplicate de Consiliul National de Etica

In consecinta, CNECSDTI a propus urmatoarele sanctiuni:

Pentru prof. dr. Vasile Liviu Andrei:

  • retragerea titlului de profesor universitar
  • desfacerea disciplinara a contractului de munca incheiat cu Universitatea Aurel Vlaicu din Arad
  • suspendarea pe o perioada de trei ani a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii superioare ori a unei functii de conducere, de indrumare si de control sau ca membru in comisii de concurs

Pentru prof. dr. Lizica Mihut:

  • avertisment scris

Descarca de aici Hotararea integrala a Consiliului National de Etica (CNECSDTI)

Consiliul precizeaza ca aceasta "hotarare se va supune avizarii de catre Directia Generala Juridica din cadrul MECTS, va fi transmisa catre ministrul Educatiei, catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (...) pentru aplicarea sanctiunilor recomandate". Amintim ca presedintele ANCS a declarat pentru HotNews.ro ca hotararea a primit avizul Ministerului Educatiei si ca "procedura intra in linie dreapta", daca nu exista contestatii.

Alte cazuri de plagiat cu personaje publice si cum au reactionat

Mircea Beuran, fost ministru al Sanatatii in perioada iunie 2003-decembrie 2004, a fost acuzat in perioada in care era ministru ca a obtinut titlul de conferentiar universitar pe baza unor lucrari plagiate. Beuran a demisionat din functia de ministru dupa ce o comisie a stabilit ca o parte dintre lucrari ar fi fost plagiate, si i-a fost desfacut contractul de munca cu Universitatea de Medicina Bucuresti, potrivit Gorj-domino.com. Potrivit sursei citate, fostul ministru a castigat ulterior procesul cu universitatea, a fost reincadrat si, la doi ani de la acest scandal, a obtinut titlul de profesor universitar.

Ziare.com scrie ca Ilie Morega, deputat independent, a ramas in 2006 fara titlul de doctor dupa ce s-a dovedit ca l-a obtinut prin echivalarea unui titlu conferit de o universitate particulara din Republica Moldova.

Potrivit sursei citate, si Sorin Oprescu a fost acuzat ca a falsificat dosarul de profesor universitar, cand era senator PSD. O comisie a Universitatii de Medicina a stabilit insa ca Oprescu a intrunit toate conditiile, scrie Ziare.com.

Ordonanta anti-plagiat

Amintim ca in septembrie anul trecut Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care a modificat legea privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare. Aceasta ordonanta a introdus sanctiuni si reguli mai clare in ce priveste cazurile de plagiat. "Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta legata de masuri anti-plagiat. O ordonanta foarte tintita pe tot ceea ce tine de etica in mediul universitar si al cercetarii", declara la inceputul anului universitar fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.

Ordonanta prevede care sunt abaterile de la buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare si care sunt pedepsele aplicate pentru plagiat. Vezi aici mai multe informatii despre masurile anti-plagiat