"Cei care cer renuntarea la Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) sunt tot mai multi in Romania. Desi am o anumita intelegere pentru argumentul ca Romania nu vrea sa fie supusa unei proceduri despre care considera ca ar trebui mai degraba aplicata altor state membre, cred cu tarie ca mecanismul trebuie mentinut", a declarat Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucuresti.

Andreas von MettenheimFoto: Agerpres

Prezent la deschiderea oficiala a conferintei regionale privind reforma in Justitie organizata de Departamentul de Stat al SUA si de Centrul 'George C. Marshall', ambasadorul Germaniei a spus ca MCV "trebuie sa ramana, pentru ca meritele lui sunt mai importante decat inconvenientele".

Cele mai importante declaratii ale ambasadorului Germaniei in Romania:

  • Stim toti ca fenomenul coruptiei afecteaza bunastarea oamenilor, fie in domeniul securitatii, fie in viata comerciala, in domeniul democratiei si dezvoltarii. 
  • Costurile economice ale coruptiei in UE sunt estimate la aproximativ 120 de miliarde de euro pe an
  • Recent, presedintele Romaniei a laudat realizarile Parchetului General, declarand ca acesta este doar inceputul si ca - desi el nu se uita la partea frumoasa a lucrurilor si exista oameni care nu pot spune ca succesul inregistrat in ultimii 2-3 ani inseamna ca evaziunea fiscala, coruptia, crima organizata si spalarea de bani au fost rezolvate - acestea dovedesc ca cei care cred ca pot sa traiasca sau sa se imbogateasca prin infractiuni nu mai pot dormi linistiti.
  • Germania, Romania si SUA sunt parteneri in NATO. Germania si Romania sunt parteneri in Uniunea Europeana. Impartasim aceleasi valori acum si in viitor si ele nu s-au schimbat: libertatea, democratia, domnia legii si drepturile omului.
  • Cu toate acestea, abordarile noastre difera putin, pentru ca exista anumite mecanisme in Uniunea Europeana pe care Statele Unite ale Americii nu le au.
  • Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este unul dintre aceste instrumente; el a fost creat la intrarea Romaniei in UE pentru ca Romania avea anumite deficiente in ce priveste reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei care puteau impiedica o aplicare corecta a legislatiei europene
  • In consecinta, Comisia Europeana a instituit acest mecanism pentru a ajuta Romania sa rezolve aceste probleme si pentru a putea verifica progresul pe baza anumitor standarde
  • Cei care cer renuntarea la MCV sunt tot mai multi in Romania. Desi am o anumita intelegere pentru argumentul ca Romania nu vrea sa fie supusa unei proceduri despre care considera ca ar trebui mai degraba aplicata altor state membre, cred cu tarie ca mecanismul trebuie mentinut
  • Meritele sale depasesc de departe inconvenientele. El este un instrument foarte valoros in stabilizarea eforturilor pentru reforma si fara indoiala ca este foarte util in mainile celor care cer reforma
  • Al doilea instrument privind initiativa anticoruptie este un mecanism care urmeaza sa fie instituit in toate statele membre, mecanismul de raportare si evaluare periodica in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei.
  • Comisia va emite diagnoze privind lupta impotriva coruptiei si va propune solutii pentru intarirea increderii intre statele membre 
  • Germania a implementat o serie de proiecte privind capacitatile de lupta impotriva coruptiei, traininguri pentru procurori, programe privind domnia legii, ceea ce ne permite sa cooperam impotriva coruptiei

Declaratiile au fost facute marti, la deschiderea oficiala a conferintei regionale privind reforma in Justitie, "Lupta impotriva coruptiei - promovarea transparentei si a responsabilitatii in justitie". Evenimentul este organizat de Biroul pentru Afaceri Europene si Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat al SUA si de Centrul European pentru Studii de Securitate 'George C. Marshall'. La eveniment au participat ambasadorii SUA si RF Germania, ministrii romani ai Afacerilor Externe si Justitiei, iar invitat de onoare a fost procurorul Joseph 'Beau' Biden al III-lea.

Citeste si:

Amintim ca in urma cu o zi presedintele PSD Victor Ponta a declarat ca ar trebui sa se pastreze cel putin un an un mecanism de supervizare pe justitie. Pentru continuarea progreselor in lupta anticoruptie si in reformarea sistemului judiciar trebuie mers mai departe pe ideile Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), a spus Victor Ponta intr-o emisiune la Digi 24. Intrebat cu privire la strategia anticoruptie a USL, daca va ajunge la guvernare, liderul PSD a declarat ca "trebuie mentinute institutiile create cu suport european, precum DNA si ANI, dar acestea sa devina mai independente". "Cred ca seful DNA nu mai trebuie numit de presedinte, ci de CSM", a spus Ponta.

"Cred ca trebuie sa mergem mai departe pe ideile MCV, chiar daca ne deranjeaza. MCV trebuia sa se incheie de mult, dar sunt de parere ca, cel putin pentru primul an al guvernarii noastre, ar trebui sa se pastreze un gen de mecanism, un fel de supervizare pe justitie. Nu am orgoliul ca vin altii... chiar si la Schengen: de ce sa nu primim experti la vami, fie ei olandezi, danezi, englezi? Avem ceva de ascuns? Pentru acolo exista coruptie. De fiecare data cand ne opunem la asemenea lucruri starnim suspiciuni ca de fapt avem ceva de ascuns", a mai aratat Ponta.

Citeste si: