Consiliul European trebuie sa initieze o dezbatere tehnica la inalt nivel privind modul in care politicile UE pot fi puse sub semnul intrebarii de atutidini xenofobe, presedintele CE fiind invitat la Bucuresti pentru se adresa Parlamentului roman inclusiv pe aceasta tema, a sustinut premierul Mihai Razvan Ungureanu, joi, la Bruxelles, transmite Mediafax.

"Exista o preocopare privind modul in care politicile europene pot fi puse sub semnul intrebarii la nivelul executivelor si parlamentelor nationale de expresia politica a xenofobiei, a parohialismului politic, de atitudini antidemocratice, intr-un cuvant de atitudini antieuropene. Si presedintele Consiliului, si eu consideram ca este nevoie de o dezbatere care, tehnic, poate fi legata de lucrarile unui Consiliu European, antrenand factori politici de inalta decizie, asupra valorii ideii europene si a modului in care ne raportam la aceasta", a afirmat premierul Mihai Razvan Ungureanu, la sfarsitul discutiei avute, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Ungureanu a aratat totodata ca se doreste organizarea in perioada imediat urmatoare a unei vizite la Bucuresti a presedintelui Consiliului European, care sa se adreseze Parlamentului de la Bucuresti pe teme legate de politicile europene.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu se afla, joi, la Bruxelles, pentru discutii cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Inaintea plecarii spre Bruxelles, premierul a afirmat ca este necesara convocarea unui Consiliu European Extraordinar, declaratia fiind facuta in contextul opiniilor formulate cu privire la opozitia Olandei fata de aderarea Romaniei la Schengen, si la atitudinile "xenofobe, clar antieuropene".

El a aratat ca discutia despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen trebuie purtata intr-un context politic mai larg, al ascensiunii partidelor care promoveaza politici antieuropene.

"Cred ca e cazul sa avem un Consiliu European extraordinar, in care sa discutam foarte sincer ce se intampla, cum putem reactiona pentru a sustine politicile pro-europene, in asa fel incat asemenea cazuri care erodeaza politica europeana sa nu tina captive politicile de integrare. (...) Cred ca este cazul sa discutam franc cum reactioneaza Europa politica la cresterea influentei electorale a extremei drepte. Nu mi se pare indecent sa recunoastem problema, sa o expunem si sa cautam solutii la nivelul statelor membre", a spus Ungureanu.

In cursul dupa amiezii, premierul se va intalni si cu presedintele CE Jose Manuel Barroso, cu care va discuta despre situatia economica actuala din Romania, aderarea tarii noastre la spatiul Schengen, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul justitiei si absorbtia fondurilor structurale.