Andrei Placinta, fiul senatorului PDL Sorina Placinta, a fost condamnat miercuri de Tribunalul Bucuresti la trei ani de inchisoare cu suspendare si opt ani termen de incercare in dosarul in care este judecat pentru savarsirea infractiunilor de tentativa de omor calificat, talharie, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, dupa incidentul din decembrie 2010, cand si-a agresat prietena in zona Berzei din Capitala, anunta Agerpres. Decizia poate fi atacata cu apel in termen de 10 zile de la pronuntare.

Potrivit deciziei magistratilor Tribunalului Bucuresti, Andrei Razvan Placinta a fost condamnat la trei ani inchisoare sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa la omor calificat, la un an de inchisoare sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie, la sase luni inchisoare sub aspectul savarsirii infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.

Conform legii, judecatorii au contopit pedepsele aplicate, Andrei Placinta urmand a executa pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de trei ani de inchisoare. In baza art. 71 Cod penal, instanta interzice inculpatului o serie de drepturi, iar in baza art. 861 Cod penal suspenda sub supraveghere executarea pedepsei pe un termen de incercare de opt ani.

"Pe durata termenului de incercare, inculpatul se va supune urmatoarelor masuri de supraveghere: sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Vrancea, conform programului stabilit de aceasta institutie; sa anunte, in prealabil, Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Vrancea orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Vrancea schimbarea locului de munca; sa comunice Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Vrancea informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta", se arata in decizie.

In plus, Andrei Placinta va fi obligat pe durata termenului de incercare sa desfasoare o activitate indicata de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Vrancea si sa nu conduca niciun autovehicul.

Magistratii TB au respins ca neintemeiata cererea lui Andrei Placinta de revocare a masurii obligarii de a nu parasi tara. De asemenea, judecatorii obliga inculpatul la plata sumei de 4.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

  • De ce este acuzat Andrei Placinta

In luna iunie 2011, Andrei Placinta a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti pentru savarsirea infractiunilor de tentativa de omor calificat, talharie, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, in legatura cu incidentul din 6 decembrie, cand si-a agresat prietena. Procurorii au stabilit ca, in seara zilei de 6 decembrie 2010, pe strada Berzei din Capitala, pe fondul unor neintelegeri cu prietena sa, Andrei Placinta a lovit-o pe aceasta si a deposedat-o de un telefon mobil iar ulterior s-a urcat cu picioarele pe capota si plafonul autoturismului tinerei, pe care l-a deteriorat, indoind capota si spargand luneta.

In momentul in care in apararea fetei au intervenit doi barbati, Andrei Placinta, aflat la volanul unui autoturism marca Renault, s-a urcat de mai multe ori cu masina pe trotuar, cu intentia vadita de a-i lovi. In aceste conditii, in timp ce incerca sa tina cu mainile de capota masinii, unul dintre barbati a cazut in fata autoturismului iar Andrei Placinta, prin manevre succesive in fata si in spate, a trecut peste el, provocandu-i mai multe leziuni traumatice ce au determinat internarea la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si au necesitat, pentru vindecare, 40-45 de zile de ingrijiri medicale.

Procurorii au stabilit ca un alt barbat, ramas neidentificat, a folosit un pistol cu bile de cauciuc, cu care a tras mai multe proiectile asupra lui Andrei Placinta, in incercarea de a determina incetarea actiunilor violente ale acestuia.