Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu, a obtinut executarea silita a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), ca urmare a unei hotarari irevocabile Judecatoria sectorului 5, prin care trebuie sa-i fie restituita suma de peste 30.000 de lei confiscata in '89, reactualizata, informeaza Mediafax.

Instanta i-a admis cererea lui Mircea Oprean inregistrata in 28 februarie pe rolul Judecatoriei Sectorului 5 si au incuviintat executarea silita a PICCJ, solutia neavand cale de atac.

"(Instanta -n.r.) Admite cererea. Incuviinteaza executarea silita privind pe creditorul Oprean Ioan-Mircea si si pe debitorul Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe raza sectorului 5 Bucuresti, in baza titlului executoriu, sentinta civila nr. 4061/05.06.2009 a Judecatoriei sectorului 4 Bucuresti, modificata prin Decizia civila nr.1539/29 iunie 2010 a Tribunalului Bucuresti Sectia a V-a Civila. Fara cale de atac", se arata in minuta solutiei civile a Judecatoriei Sectorului 5, din data de 9 martie 2012.

Judecatoria sectorului 4 Bucuresti hotarase si restituirea a peste 14.000 de lei, respectiv 16.000 de lei, decizia instantei devenind executorie.

Astfel, pentru punerea in executare a deciziei de restituire a sumei, avocatul lui Mircea Oprean, Haralambie Voicilas, a facut actiune la Judecatoria sectorului 5 Bucuresti, care in 9 martie a admis-o, insa Ministerul Public anunta ca va face contestatie la executare.

Avocatul Voicilas a declarat pentru Mediafax ca s-a incercat calea amiabila de a recupera banii, urmand ca impreuna cu un executor sa solicite Ministerului Public sa stabileasca conditiile platii.

In decembrie 1989, Zoe, Valentin si Nicu Ceausescu - cei trei copii ai cuplului Elena si Nicolae Ceausescu, condamnat si executat pentru genocid - au fost arestati sub acuzatia de subminare a economiei nationale, fiindu-le confiscate mai multe bunuri. Ulterior, ei au fost eliberati si cercetati in stare de libertate.

Dupa sase ani, respectiv in 12 ianuarie 1996, Parchetul General (actual Parchet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie-n.r.) a decis scoaterea de sub urmarire penala a celor trei copii ai fostului dictator Nicolae Ceausescu. Totodata, s-a dispus si revocarea masurilor asiguratorii puse pe bunurile lor.

La scurt timp dupa ce procurorii au dispus restituirea bunurilor, Zoe Ceausescu a solicitat instantei sa i se inapoieze bijuteriile, tablourile si cartile, precum si alte obiecte, intrate in patrimoniul statului. Ea a obtinut o hotarire judecatoreasca prin care autoritatile erau obligate sa-i restituie patru bijuterii si alte citeva din obiectele cerute.

In 20 noiembrie 2006, Zoia Ceausescu - fiica sotilor Ceausescu si sora lui Valentin si Nicu - a decedat, lupta in instanta fiind continuata de sotul sau. Anumite valori din casa Zoiei, apreciate a fi incunabule, stampe si carti rare, au ajuns la Biblioteca Nationala, fiind returnate partial inainte sa moara.

La rindul sau, Valentin Ceausescu a cerut Tribunalului Bucuresti sa-i fie restituite obiectele luate. Bunurile - tablouri, portelanuri, precum si alte obiecte de arta - au fost evaluate, in anul 1998, la 150 de milioane de lei, iar in 2001 valoarea lor a fost estimata la aproximativ doua miliarde de lei.

Instanta a hotarat "restituirea catre Valentin Ceausescu a tuturor bunurilor cu privire la care au fost dispuse masuri de indisponibilitate si confiscare si care nu au fost restituite, bunuri ridicate de la acesta si de la Nicu Ceausescu".

Tribunalul Bucuresti arata ca anumite obiecte pot avea "caracter public, cum ar fi operele de arta", iar daca nu ar exista motive sa fie detinute de alte institutii si daca se dovedeste ca acestea nu au apartinut fostului PCR, trecand in patrimoniul statului, bunurile pot fi restituite. Totusi, instanta nu a admis si restituirea bunurilor apartinand sotilor Elena si Nicolae Ceausescu.

O alta parte din avere, tablourile si obiectele de arta au fost revendicate de mostenitori de la Muzeul National de Arta, in mai multe procese. Dupa mai multe faze procesuale, dar si rejudecari, intr-un final, singurul mostenitor ramas in viata, Valentin Ceausescu, a avut castig de cauza. In 17 decembrie 2008, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, printr-o sentinta irevocabila, ca cele 15 tablouri si obiectele de portelan si de argint, confiscate familiei Ceausescu, sa fie restituite fiului mostenitor al cuplului dictatorial Elena si Nicolae Ceausescu.

Muzeul insa a "clasat" tablourile.

La solicitarea Mediafax, Biroul de presa al Ministerului Public a comunicata ca prin sentinta civila 4061/5 iunie 2009 pronuntata de Judecatoria sectorului 4 Bucuresti s-a dispus restituirea urmatoarelor bunuri:

"1. obiectele de arta, respectiv tablouri si o sculptura, dupa cum urmeaza: N.Tonitza - Studiu pentru un portret; Gh. Petrascu - Natura statica cu fructe si cana; Gh. Petrascu - Natura statica ulcior cu mere verzi; Th. Pallady - Nud in sezlong; N. Darascu - Portul Chicago; Fr. Sirato - Peisaj cu casa din Balcic; Fr. Sirato - Maci in vas albastru; N. Ciucurencu - Natura statica cu urcior; Mirea - Peisaj cu doi copaci; Th. Pallady - Nud sezand; Th. Pallady - Portret de femeie; H. Flamandu - Portretul Zoiei (bronz); St. Luchian - Taranci strangand recolta

2. carti si albume de arta, aflate in custodia Muzeului National de Arta

3. sumele de 16.098 lei, respectiv 14.783, individualizate in recipise de consemnare CEC;

4. sumele de 130.020 lei, 8.900 lei si 4.800 lei, ridicate in numerar de la Zoia Ceausescu si Oprean Ioan Mircea;

5. bunuri personale identificate la filele 65,74,75 in Vol.X din dosarul penal", arata Ministerul Public.

In urma cererii lui Oprean, Ministerul Public a inceput executarea benevola.

"Tablourile, cartile si albumele de arta existente la Muzeul National de Arta au fost restituite lui Oprean. Sunt in curs demersurile pe langa institutiile financiare depozitare ale sumelor de bani pentru indentificarea si restituirea acestora, in conditiile hotararilor judecatoresti. Pentru bunurile de la pct. 5 nu s-a putut deschide procedura de restituire, din cauza lipsei dosarului penal. Acest dosar a fost cerut de Tribunalul Bucuresti in cauza in care se judeca contestatia la executare a Muzeului National", mai spune sursa citata.

Totodata, informatile obtnute marti, 13 martie 2012, de la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica, arata faptul ca Tribunalul Bucuresti a inceput restituirea volumelor din dosarul penal, dar, din cauza numarului foarte mare de dosare, sunt trimise pe rand.

"Astfel, dupa recuperarea volumului X din dosarul penal,Ministerul Public va notifica creditorul pentru realizarea unui punctaj si pentru identificarea custodelui bunurilor", precizeaza sursa citata.

Revenind la procedura executarii silite demarate de creditor, sursa citata afirma ca, dupa ce, in 28 september 2011, la solicitarea si in prezenta reprezentantului Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Muzeul National de Arta i-a restituit lui Mircea Oprean tablourile si cartile, acesta a promovat o alta actiune in justitie impotriva institutiei, solicitand restituirea tuturor bunurilor personale confiscate prin ordonanta emisa la 26 aprilie 2001 in dosarul nr.25/P/Sp/1993.

"Dosarul a avut numarul 4203/302/2011 pe rolul Judecatoriei sector 5 Bucuresti, instanta care a respins in mod firesc actiunea pentru autoritate de lucru judecat. In realitate, acest al doilea proces a constituit doar un pretext pentru a pune in discutie restituirea nu a bunurilor personale, pentru ca, in realitate, nu acesta este interesul lui Oprean, ci a altor tablouri, asupra carora instanta nu a dispus restituirea. Trebuie mentionat ca tablourile mentionate nu reprezinta totalitatea tablourilor confiscate de la Zoia Ceausescu si Oprean I. Mircea, ci doar acelea asupra carora parchetul si instantele de judecata au dispus restituirea. Alte tablouri, de valoare similara, au ramas confiscate, intrand astfel in patrimoniul statului. Oprean a solicitat institutiei noastre restituirea tuturor tablourilor, in schimbul renuntarii la judecata in dosarul deschis pe rolul Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti, cerere care evident ca a fost respinsa, ca lipsita de temei legal", explica Ministerul Public in raspunsul remis la solicitarea Mediafax.

Mai mult, institutia sustine ca cererea de incuviintare a executarii silite formulata de Mircea Oprean, care a facut obiectul dosarului nr. 4481/302/2012 al Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, priveste o executare care se afla in curs, titlul executoriu invocat fiind in cea mai mare parte executat de buna voie de Ministerul Public.

"Astfel, este evident faptul ca in cererea de incuviintare silita, creditorul nu a invederat instantei de judecata ca titlul a fost executat partial. Incheierea de incuviintare este irevocabila si nu poate fi atacata. Insa, dupa notificarea creditorului (neformulata pana la acest moment), Ministerul Public va formula contestatie la executare pe motivele invocate", arata sursa citata.