Deputatii europeni au cerut marti guvernului olandez sa condamne crearea unui site care cere cetatenilor olandezi sa posteze nemultumirile legate de imigrantii din Europa de Est, relateaza AFP. Site-ul a fost creat de partidul de extrema-dreapta PVV, care sustine guvernul olandez.

"Imi doresc ca premierul (Mark Rutte) sa-si asume responsabilitatile si sa condamne acest site (...) Nu putem tolera din partea unui partid membru al unei coalitii guvernamentale apeluri la ura impotriva cetatenilor unei alte tari membre", a spus presedintele francez al Partidului Popular European (PPE, conservatori) Joseph Daul.

El a deplans faptul ca Rutte, invitat sa se exprime in fata Parlamentului European, a ales sa absenteze de la dezbateri.

"Tacerea guvernului olandez este intolerabila", a spus, la randul sau, belgianul Guy Verhofstadt, seful grupului ALDE.

Verzii au denuntat un "scandal" si au cerut ca Amsterdamul sa isi asume "responsabilitatile". "Ar trebui sa-si gaseasca o majoritate printre partidele care sunt in acord cu Europa de astazi", a declarat co-presedintele grupului, Cohn-Bendit, intr-o conferinta de presa a ecologistilor.

Deputatii europeni vor dezbate acest subiect marti dupa-amiaza, inaintea unui vot care va avea loc joi.

Partidul pentru Libertate (PVV), care permite guvernului sa aiba o majoritate in parlamentul olandez, a lansat in 8 februarie un site care invita olandezii sa denunte problemele cauzate de est-europeni.

Guvernul lui Mark Rutte a afirmat in repetate randuri ca nu va condamna initiativa partidului lui Geert Wilders, deoarece este vorba de un "site al partidului", si nu unul guvernamental.

UPDATE: Dezbaterea din plenul Parlamentului European nu a adus nicio surpriza, in sensul in care liderii si reprezentantii tuturor grupurilor politice au condamnat - asa cum de altfel anuntasera - site-ul xenofob al partidului lui Wielders si atitudinea premierului olandez Mark Rutte.

Viviane Reding, in calitate de reprezentant al Comisiei Europene la dezbatere, a exprimat ingrijorarea Bruxelles-ului cu privire la acest website si a cerut autoritatilor de la Haga sa evalueze legalitatea siteului si sa ia masurile necesare. A fost un raspuns care i-a nemultumit pe o parte dintre eurodeputati, care se asteptau la constrangeri din partea Comisiei, insa Reding a explicat ca exista legi nationale privind protectia datelor, a libertatii de opinie pe internet, iar tribunallele nationale trebuie sa ia masuri impotriva incitarii la violenta si rasism.

"Avem directiva-cadru impotriva rasismului si a xenofobiei. Aici, tribunalele nationale olandeze au obligatia sa stabilieasca daca o situatie concreta reprezinta o incitare la violenta sau ura pe baza apartenentei rasiale, etnice, nationale. Este foarte clar ca CE nu poate sa se substituie deciziei unor judecatori, care trebuie luata la nivel national", a spus comisarul european.

Joseph Daul, liderul PPE, Hannes Swoboda, liderul socialistilor, Guy Verhofstadt, liderul ALDE, au condamnat atitudinea premierului olandez Mark Rutte, care a refuzat sa participe la dezbaterea de la Strasbourg.

Liderul popularilor din PE a aratat ca in dexbatere se afla chestiuni importante, dar "aparent nu suficient de importante pentru premierul olandez ca sa vina si sa le discute cu noi". daul a aratat ca in ultimii 20 de ani companiile olandeze au beneficiat de pietele din tarile ai caror cetateni sunt victimele rasismului de astazi. "Din 1993, aceste companii au investit mai mult de 23 de miliarde de euro in Polonia si sunt cel mai mare investitor din Romania. Insa lasand economia la o parte, imi pun aceasta intrebare: ce mesaj spera premierul olandez sa transmita prin faptul ca nu condamna siteul PVV? Ca piata comuna se refera doar la bunuri si servicii, nu si la muncitori? Grupul PPE reitereaza apelul moral adresat premierului olandez de a condamna acest website ofensator in mod clar si foarte rapid", a spus Joseph Daul.

Liderul socialistilor, Hannes Swoboda, a spus la randul sau ca PE trebuie sa aiba o voce comuna in condamnarea acestei initiative xenofobe, inacceptabile, si a lipsei de reactie a premierului olandez in a condamna siteul partenerului de guvernare.

"Cer guvernului olandez sa se distanteze cat se poate de clar de acest site discriminatoriu, sa se pronunte impotriva discriminarii si rasismului", a spus Swoboda.

Guy Verhofstadt la randul sau a prezentat pozitia ALDE, grup politic in care este, de altfel, afiliat si partidul premierului Rutte. "Tacerea primului ministru este inacceptabila, la fel cum inacceptabil este si un astfel de comportament din partea lui", a spus fostul premier belgian, astazi eurodeputat.

"Grupul meu politic nu are decat dispret pentru initiativa domnului Wilders, este de neimaginat ca asa ceva este posibil in secolul XXI", a spus liderul liberalilor. El a aratat ca pentru prima data PVV a pierdut 7% dintre sustinatori in luna ianuarie, ca urmare a criticii exprimate de liderul extremist la adresa reginei Beatrix, care a purtat o esarfa pe cap in vizita sa din Oman. Aceasta critica nu a rezonat in electoratul olandez.

Wilders a fost si tinta eurodeputatului Peter van Dalen, care a spus ca PVV a devenit partidul unui singur om. "De fapt, PVV este PW, partidul lui Wilders", a facut acesta un joc de cuvinte. "O data la trei luni e atacat cineva: marocanii, apoi turcii, regina Beatrix sau moneda euro. Marele lider isi exprima frustrarile", a spus eurodeputatul olandez, adaugand ca e o onoare prea mare o dezbatere despre partidul lui in PE, mai ales ca ea costa zeci de mii de euro. daca premierul s-ar fi distantat de aceasta initiativa si ar fi condamnat-o, aceasta discutie nu ar mai fi existat in forul de la Strasbourg, a mai spus eurodeputatul.

Singurul care a sustinut punctul de vedere al PVV a fost eurodeputatul acestui partid, Auke Zijlstra, care a argumentat prin pierderea locurilor de munca de catre cetatenii olandezi in favoarea est-europenilor, proveniti din tari care au aderat la UE nepregatite si au adus cu ele o serie de probleme. In mod evident, colegii sai eurodeputati au contracarat argumentele sale.