Minerii din Valea Jiului vor primi tichete-cadou prin care se va compensa majorarea sporului de pericol pentru munca in subteran, in acest fel fiind solutionata principala revendicare a ortacilor aflati, in aceasta saptamana, timp de cinci zile, in greva generala, informeaza Agerpres.

Consiliul de Administratie al Companiei Nationale a Huilei (CNH) s-a intrunit sambata, la Petrosani, pentru a-l mandata pe directorul general sa semneze documentele necesare, in conformitate cu intelegerea facuta, vineri, la Bucuresti, intre liderii Sindicatului "Muntele" si reprezentantii Ministerului Economiei.

"Pentru luna februarie, minerii vor primi tichete-cadou in valoare de 300 de lei, iar din luna martie, de cate 200 de lei, pana in luna iunie. In luna iunie se asteapta divizarea CNH in cele doua societati: mine viabile si mine neviabile, iar atunci bugetele vor fi altele", a declarat presedintele executiv al Sindicatului "Muntele", Laszlo Domokos.

Liderul sindical a precizat ca minerii au acceptat varianta negociata si au intrat in subteran inca de vineri seara. Cele cinci zile de greva vor fi recuperate in baza unui program unitar ce va fi stabilit la nivelul CNH in cursul zilei de luni, 12 martie.

Ministerul Economiei a transmis vineri seara un comunicat, informand ca reprezentantii institutiei au ajuns la un consens cu liderii de sindicat din Valea Jiului, "fiind astfel create premisele pentru stingerea conflictului de munca si reluarea activitatii incepand de vineri seara".

Ministerul a mai transmis ca detaliile cu privire la deciziile luate in urma negocierilor urmeaza sa fie facute publice luni, 12 martie, dupa ce acestea vor fi validate, prin decizii legale ale conducerii CNH si Sindicatului "Muntele".