Reprezentantii Ministerului Economiei au ajuns la un consens cu liderii de sindicat din Valea Jiului, fiind astfel create premisele pentru stingerea conflictului de munca si reluarea activitatii incepand de vineri seara, anunta Ministerul Economiei intr-un comunicat.

Potrivit ministerului, detaliile cu privire la deciziile luate in urma negocierilor urmeaza sa fie facute publice luni, 12 martie, dupa ce acestea vor fi validate, prin decizii legale ale conducerii CNH si Sindicatului "Muntele".

UPDATE: Si liderii minerilor din Valea Jiului au anuntat, la randul lor, ca in urma negocierilor de la Ministerul Economiei conflictul de munca este incheiat, iar minerii vor relua lucrul vineri seara.

"Solutiile gasite la revendicarile noastre sunt in interiorul bugetului de venituri si cheltuieli pe 2012 al Companiei Nationale a Huilei, iar alte detalii vor fi facute publice printr-un comunicat oficial, in cursul zilei de luni", a declarat pentru Mediafax Petre Nica, presedintele Sindicatului "Muntele", care reprezinta aproximativ 5.500 din cei 7.700 de angajati ai CNH.

Liderii minerilor din Valea Jiului mai spun ca minerii vor relua lucrul incepand din aceasta seara, din schimbul al patrulea, care incepe dupa ora 24.00.

Minerii de la cele sapte exploatari din Valea Jiului au declansat luni proteste, cerand majorarea cu 100 de lei a sporului de periculozitate, la 700 de lei, si cresterea pretului carbunelui livrat producatorilor de energie.

Ministerul Economiei a anuntat joi ca minerii care lucreaza la minele viabile Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan ale CNH ar putea primi o majorare cu 100 de lei a sporului de conditii grele dupa formarea Complexului Energetic Hunedoara, programata pentru luna mai.

Sindicatele minerilor sustin insa ca majorarea anuntata de institutie nu este realizabila, deoarece Complexul Energetic Hunedoara se va infiinta mai tarziu, abia in trimestrul al treilea al anului curent.

Conducerea CNH si o delegatie a minerilor au venit vineri la Bucuresti pentru a discuta problemele minerilor cu o comisie ministeriala.