Bogdan Dragoi - Ministrul Finantelor Publice. La Revolutie avea 9 ani. Tatal sau, generalul (r) Dan Dragoi, avea 36. In deceniul care a urmat, Bogdan si-a dublat varsta, iar Dragoi-senior a facut afaceri cu statul prin companii-paravan infiintate dincolo de Canalul Manecii. Mai tarziu, Bogdan s-a lansat in business pe rampa deja construita de Dan Dragoi. Acum, tanarul a ajuns ministru, iar tatal sau - bogat. Sistemul de relatii de care dispun cei doi Dragoi se reflecta in afacerile lor.

August 2008. Bucuresti. Clubul Fratelli. Atmosfera de fite. Cu un trabuc cubanez in gura, sarbatoritul Raymod De Rubeis executa sticle de sampanie, iar Bogdan Dragoi este unul dintre invitatii sai de seama. Fac poze impreuna, cu familia, se tin tovaraseste de dupa umeri. Sunt prieteni. Dar si parteneri de afaceri.

"In echipa premierului se afla numai ministri care la Revolutie aveau intre 11 ani si 21 de ani. Este probabil cel mai puternic semnal al faptului ca a venit timpul schimbarii in clasa politica"

Traian Basescu​

Afaceristul expat, Raymond De Rubeis s-a intersectat cu familia Dragoi la Londra in anii '90. Atunci, De Rubeis lucra pentru grupul Balli. Iar grupul Balli era reprezentat in Romania de Dan Dragoi, tatal actualului ministru. Casa de comert controlata de fratii Alaghband, de origine iraniana, avea interese majore in Carpati - tintind industria metalurgica. In cartierul general al Balli, nu departe de Hyde Park, se puneau la punct strategiile de capusare sau preluare a combinatelor romanesti de stat. Prima lovitura s-a dat la Galati, pe malul Dunarii, printr-o companie infiintata in Londra, pe malul Tamisei.

UN DOLAR DE LA FIECARE. Una dintre afacerile familiei Dragoi a costat fiecare roman un dolar. Decontul a avut loc in 2007, dar lovitura a fost data cu zece ani mai devreme prin firma londoneza Sidex International Ltd. Compania a functionat ca broker de materii prime pentru aprovizionarea combinatului Sidex Galati, dar si ca intermediar pentru exporturile acestuia. Printre directorii firmei au figurat Dan Dragoi (tatal ministrului de Finante), Gheorghe Ionescu (tatal logodnicului Elenei Basescu) si Raymond De Rubeis (partener de afaceri cu familia Dragoi). Firma engleza era impartita de grupul Balli (60%) si de combinatul Sidex-Galati (40%). Detalii aici.

Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, sustine ca in 2001 era student si ca nu poate comenta pe marginea unor afaceri sau negocieri la care el n-a participat.

Citeste tot articolul si comenteaza pe RISE Project