​La Scoala Generala nr. 39 din Colentina, luni dimineata in jur de 30 de parinti asteptau la rand in scoala sa isi inscrie copiii in clasa I sau in clasa pregatitoare. "Ce sa mai zic, este o problema rusinoasa. Ministerul ar fi trebuit sa aiba pregatite servere in diferite locatii pentru a preveni orice fel de defectiune, plus ca ar fi trebuit pana acum sa faca teste pentru orice defectiune", a declarat pentru HotNews.ro unul dintre parintii care asteptau in scoala. Pentru alti parinti, defectiunea nu este "nicio nenorocire". "Nu ne grabim, ne mai relaxam", a declarat pentru HotNews.ro Silvia, mama unui baietel pe care il inscrie in clasa I. "Nu a dat testul pentru evaluarea dezvoltarii psihosomatice pentru ca e la pregatitoare la gradinita. Dar nu ar fi fost o nenorocire sa ii faca testul, eu am zis ca il duc sa ii fac IQ-ul, pentru ca e foarte destept pentru varsta lui", a precizat aceasta.

Inscriere clasa pregatitoareFoto: Agerpres

Luni la ora 10:00, in fata Scolii Generale nr. 39 din Colentina era doar un parinte, iesit sa ia aer in asteptarea repararii defectiunii la serverul pe care functiona aplicatia pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I. "Suntem inauntru in jur de 30 de parinti, la coada, asteptam sa se repare defectiunea. Multi au plecat pentru ca trebuie sa ajunga la serviciu", declara acesta pentru HotNews.ro, refuzand sa isi spuna numele pentru a nu-i face rau copilului.

"Ce sa mai zic, este o problema rusinoasa. Ministerul ar fi trebuit sa aiba pregatite servere in diferite locatii pentru a preveni orice fel de defectiune, plus ca ar fi trebuit pana acum sa faca teste pentru orice defectiune. Ca sa nu mai zic ca puteau face sistemul in asa fel incat noi sa ne inscriem pe internet si sa venim aici doar pentru confirmare si stampila", sustine acesta. "Directorul nu ne-a spus nimic, decat sa asteptam. E o bataie de joc, datele ar fi trebuit sa fie puse pe mai multe servere", a continuat barbatul.

Alti parinti au venit la scoala doar sa verifice daca documentele pe care le au sunt suficiente sau sa vada daca aceasta este scoala de circumscriptie. "Eu vreau sa stiu daca imi ajung actele, daca imi mai trebuie ceva in plus. Nu stiu daca sunt sau daca au fost probleme cu serverul. Deocamdata eu vreau doar sa stiu care sunt conditiile ca sa imi inscriu copilul aici", a declarat pentru HotNews.ro Maltezeanu Gabriela.

Un alt parinte nu este deloc deranjat de defectiunea serverelor. "Asteptam sa ne bage in calculator. Asteptam, asta e, nu suntem nici primii, nici ultimii. Nu e nicio nenorocire, asteptam", sustine Silvia, mama unui baietel care va intra in clasa I la Scoala Generala nr. 39. "Multi parinti au plecat pentru ca intrau la serviciu si vin maine sau dupa-masa. Directorul ne-a spus ca asteapta si ei sa dea drumul la sistem, dar nu ne-a zis cand. Dar nu ne grabim, ne mai relaxam", a continuat aceasta.

In ce priveste defectiunea, "s-a intamplat ca de obicei, ce sa zic. Asta este! Se intampla. Nu fac acum un caz, o nenorocire ca s-a stricat. Ni se strica acasa calculatorul, dar la scoala ca sunt atatea calculatoare. Chiar nu ma deranjeaza, nu ma supar", este de parere Silvia.

Clasa pregatitoare este insa o sansa pentru copii, sustine aceasta, care declara ca "ce fac la gradinita vor face si la scoala, numai ca e scoala. Eu chiar sunt de acord, nu vad nicio nenorocire in asta. La gradinita se joaca, danseaza - ceea ce o sa faca si la scoala. Eu sunt pentru inscrierea la clasa I si copilul nu a dat testul psihosomatic pentru ca acum urmeaza grupa pregatitoare la gradinita. Nici asta nu ma deranja prea mult, voiam sa vad si eu cat e de destept sau daca nu e. Dar nu ar fi fost o nenorocire ca ii face un test psihosomatic. Eu am zis ca il duc sa ii fac IQ-ul, pentru ca e foarte destept pentru varsta lui. Deci chiar nu mi se pare o nenorocire clasa pregatitoare", a declarat Silvia.

Iordache Alina a venit si ea sa isi inscrie copilul in clasa I, dar este nevoita sa abandoneze coada din scoala pentru ca la ora 11:00 trebuie sa fie la serviciu. "O sa vina sotul ca acum am inteles ca nu merge sistemul. Ce sa spun mai mult! O sa vina sotul mai tarziu sa inscriem copilul, ca sa nu ramanem fara un loc", a precizat femeia.

Prima zi de inscrieri este folosita de Petre Bonciu, tatal unui copil de 6 ani, pentru a afla care sunt conditiile inscrierii la aceasta scoala si ce vor face copiii la clasa pregatitoare. "Pentru mine nu ar fi o problema inscrierea, treaba e sa ma decid eu daca vreau la scoala asta. Am venit doar sa observ, sa intreb care sunt conditiile. Trebuie sa imi inscriu copilul in clasa pregatitoare. Copilul e mic, are 6 ani si cel mai bine e pregatitoare", a declarat acesta pentru HotNews.ro.

"Am vrut sa vad daca apartin de aceasta scoala si in conditiile astea sa vad ce acte imi trebuie. Nu ma deranjeaza aceasta scoala. Consider ca, in general, cam toate scolile sunt aproximativ la fel. Sunt mici diferente. Eu am copii mai mari care au fost si la alte scoli, am fost multumit si acolo. Nu imi fac probleme. Mi se pare un lucru bun ca s-a introdus sistemul informatic. Chiar e un lucru foarte bun: in felul asta se evita aglomeratia, unele favoritisme, deci cred ca este corect", sustine tatal.

In jurul orei 10:30, in scoala intra o femeie cu doi copii care tin in maini doua buchetele de flori pentru cadrele didactice. "Vrem sa ii inscriem la clasa zero, pentru ca ei nu au facut gradinita ca nu am avut timp sa ii dau. Am zis sa nu inceapa clasa I fara sa se duca la clasa zero. Acolo se si joaca si invata. Ei nu au fost niciodata dati la gradinita; sunt gemeni, au 6 ani si 3 luni", declara pentru HotNews.ro mama gemenilor, Nicolae Irina.

"Nu e nicio problema daca e o defectiune, (la server - n.red.), o sa asteptam sau o sa revenim mai tarziu. Nu ne suparam deloc. Sunt foarte multumita de clasa asta zero fiindca multi copii care la clasa I nu au capacitatea necesara sa invete, daca ei fac cam doi ani aceeasi clasa le intra ceva in cap. Ca asta conteaza, clasa I. Sa priceapa literele, alfabetul, asta e de baza", sustine aceasta.

Din scoala iese si o mamica ce a aflat ca Scoala Generala nr. 39 nu este in circumscriptia sa. "Nu am reusit sa o inscriu ca nu apartinem de aceasta scoala; ma duc la alta scoala acum", a explicat Vasilica Talamboaca, precizand ca a venit "numai sa vad daca apartinem de aceasta scoala. "Acum ma duc la scoala 32, de care apartinem. Nu imi place, ca aici voiam sa o bag ca are after school la clasa pregatitoare, ca din cauza programului nu are cine sa stea cu ea. Si nu vin in a doua etapa pentru ca sunt locuri putine la clasa pregatitoare", a continuat femeia.

In ce priveste problemele tehnice aparute, "pai ce sa zic, nu mai zic nimic. Asta este. Nu ma asteptam", sustine Vasilica Talamboaca. "Dar eu zic ca este buna clasa pregatitoare. La gradinita nu prea fac mare lucru, la astea de stat. Si zic ca aici o sa se ocupe de ei. Eu zic ca are o sansa mai buna asa", este de parere femeia.

Amintim ca luni dimineata - prima zi de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I la scolile de circumscriptie - pana la ora 11:00 parintii nu au putut sa isi inscrie copiii din cauza defectiunii la serverul pe care sunt stocate datele, afectat de doua pene de curent succesive. Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a anuntat in cadrul unei declaratii de presa ca la nivelul ministerului a fost declansata o ancheta pentru a se stabili daca a fost vorba de "neglijenta" sau de "nerespectarea procedurilor de lucru".

Citeste si: