"Anul acesta, Romania ar putea fi zguduita de un cutremur cu o magnitudine cuprinsa intre 6 si 7 pe scara Richter'', a declarat duminica profesorul Gheorghe Marmureanu, presedintele onorific al "Institutului de Fizica a Pamantului", intr-o interventie la ProTv.

Mesajul vine la 35 de ani distanta de la seismul devastator din 1977. Expertii sunt de parare ca, atata vreme cat miscarea tectonica nu va depasi 7 pe scara Richter, cladirile rezista.

Numai in Capitala sunt peste 272 de cladiri cu risc seismic 1, care, potrivit oficialilor din primaria Capitalei, prezinta un pericol de prabusire. Nimeni nu poate spune cand va fi urmatorul cutremur devastator, de peste 7 pe Richter.

Profesorul Gheorghe Marmureanu a afirmat insa ca romanii se pot astepta in perioada urmatoare la un seism de intensitate destul de mare. Specialistii in rezistenta cladirilor ne asigura ca un cutremur mai mic de 7 nu este foarte periculos si nu are forta sa puna la pamant nici macar blocurile cu bulina.

Potrivit primariei Bucuresti, in Capitala sunt 272 de cladiri care "prezinta predicol de prabusire, in cazul unui cutremur major". Numarul real ar putea fi mult mai mare, deoarece multe proprietati nu au fost expertizate. In prezent, Romania are si un sistem de avertizare care poate atentiona autoritatile cu 30 de secunde inainte ca unda de soc sa loveasca. Insa, potrivit profesorului Marmureanu, din lipsa de fonduri doar cateva institutii sunt legate la el.