Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca, in cadrul Consiliului European de primavara, s-a stabilit o data limita, si anume Consiliul JAI (Justitie si Afaceri Interne) din septembrie, pentru luarea unei decizii in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Seful statului a mai precizat ca singura conditionare care s-a mai pastrat din partea Olandei a fost legata de raportul MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare) din vara.

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen:

  • Olanda asteapta raportul MCV din vara. In schimb avem un termen limita pentru luarea unei decizii, JAI din luna septembrie.
  • Am avut o discutie separata, ceea ce a si dus la stabilirea unui termen la care sa se ia decizia, pentru ca altfel decizia s-ar fi tergiversat la nesfirsit. Daca s-a stabilit ceva pozitiv, e ca s-a stabilit prin hotarire a Consiliului data la care se va decide.
  • Ramane sa vedem daca guvernul olandez se va tine de cuvint. Cert este ca e o hotarare a Consiliului European.
  • Singura conditionare ramasa in picioare din partea Olandei a fost cea legata de urmatorul raport MCV. Olanda face un abuz fara limite legat de un stat membru.
  • Presedintele Parlamentului European Schultz a fost foarte dur fata de Olanda si in Consiliu. Va pot spune ca in Consiliu, profitand de prezenta presedintelui Schultz, am avertizat ca, pe 13 martie, cand se va dezbate cazul site-ului olandez al PVV [n.r. Partidul Libertatii din Olanda], PE sa aiba o rezolutie extrem de severa. Pentru ca altfel, ocazionat de masurile de austeritate ale mai tuturor tarilor, riscam sa incurajam avansul partidelor extremiste in guvernele europene.
  • Spre exemplu, portul recunoscut ca fiind principala poarta de intrare a drogurilor in UE e Rotterdam, nu Constanta sau Tulcea.

Citeste si: