Parteneriate pentru inovare pe tema materiilor prime, agriculturii si imbatranirii populatiei, in vederea stimularii competitivitatii Uniunii Europene

de George Stefan     HotNews.ro
Joi, 1 martie 2012, 11:54 Actualitate | Esenţial


Comisia Europeana a propus, miercuri, masuri prin care sa stimuleze parteneriatele public-privat si care sa conduca la solutionarea celor trei probleme importante pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca: aprovizionarea cu materii prime, agricultura sustenabila si imbatranirea activa, respectiv conditii mai bune de sanatate, informeaza site-ul Comisiei Europene.

Astfel, au fost lansate doua noi parteneriate pentru inovare, unul privind materiile prime si unul privind productivitatea si sustenabilitatea agriculturii, si a fost aprobata lansarea unui plan de actiune pe patru ani pentru un parteneriat european privind imbatranirea populatiei, care era la stadiul de parteneriat pilot din noiembrie 2011.

Presedintele Comisiei Europene, Jose-Manuel Barroso, a declarat: "Trebuie sa inovam ca sa readucem Europa pe calea cresterii economice si a crearii de locuri de munca si sa facem fata unor provocari majore, cum ar fi accesul la materii prime, practicarea unei agriculturi sustenabile si problema imbatranirii societatii noastre. Parteneriatele europene pentru inovare vor inlatura barierele, vor elimina blocajele si vor directiona eforturile noastre spre rezultate care conteaza pentru cetatenii nostri si intreprinderile noastre."

Parteneriatul pentru inovare are ca scop depasirea deficitului de materii prime din Europa

Aprovizionarea cu materii prime este vitala pentru industria tehnologiilor de varf. Parteneriatul european pentru inovare in domeniul materiilor prime vine in sprijinul exploatarii, extractiei si prelucrarii materiilor prime. De asemenea, este nevoie sa se ia masuri in vederea dezvoltarii unor inlocuitori pentru materiile prime critice si sa se imbunatateasca reciclarea echipamentelor electrice, electronice si a altor deseuri. Un acces mai bun la minerale va incuraja dezvoltarea de produse inovatoare, cum ar fi straturile fotovoltaice subtiri, iluminatul eficient din punct de vedere energetic, automobilele electrice, avioanele cu reactie avansate pentru transportul de pasageri, dispozitivele optice pentru radiatia infrarosie si fibra de sticla.

Parteneriatul european pentru inovare privind agricultura

Securitatea alimentara este una dintre principalele probleme ale lumii in anii care vor veni, avand in vedere ca Organizatia pentru Alimente si Agricultura a Natiunilor Unite preconizeaza o crestere cu 70% pana in 2050 a cererii de produse alimentare la nivel global, insotita de o crestere accentuata a cererii de hrana pentru animale, fibre, biomasa si biomateriale. Aceasta problema este insa insotita de o incetinire a cresterii productivitatii, in mare parte din cauza unei reduceri a investitiilor in cercetarea agricola, si de o presiune mai mare asupra mediului si a resurselor noastre naturale. De exemplu, 45% din solurile europene se confrunta cu probleme de calitate. Circa 40% din terenurile agricole sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati, iar in ultimii 20 de ani, numarul pasarilor de camp a scazut cu 20-25%.

Parteneriatul european pentru inovare privind imbatranirea activa si in conditii bune de sanatate

Imbatranirea populatiei este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta in prezent Europa. Numarul cetatenilor europeni cu varsta egala cu sau mai mare de 65 de ani se va dubla in urmatorii 50 de ani, ajungand de la 87 de milioane in 2010 la 148 de milioane in 2060. Acest fenomen reprezinta atat o problema pentru sistemele europene sociale si de ingrijiri medicale, cat si o ocazie de a reforma aceste sisteme in interesul pacientilor, al sistemelor de sanatate si al sectorului inovatiilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

517 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Conferinta lansare Proiect European COBALT (Joi, 28 noiembrie 2013, 22:16)

  InfoCons [anonim]

  In perioada 28-29 noiembrie 2013, o delegatie a Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons participa la Conferinta de lansare a Proiectului EuropeanCOBALT avand titlul “Necesitatile industriei si societatii cu privire la gestionarea durabila a materiilor prime in Europa”, la Brussels la Bedford Hotel and Congress Centre.
  In cadrul Proiectului European COBALT, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons este partener alaturi de University of Economics of Business-Institutul de Management al Sustenabilitatii din Viena (Austria), Institutul Ecologic Gemmeinnutzige GmbH din Berlin (Germania), Universitatea Tehnologica din Lulea (Suedia), Departamentul de Inginerie a Mediului si Resurselor Naturale și TECNOMA, S.A. din Madrid (Spania).

  COBALT este un proiect european care isi propune sa aduca impreuna reprezentanti ai industriei, ai societatii civile, entitati din domeniul cercetarii si autoritati publice pentru a stimula o dezbatere eficienta pe tema materiilor prime.
  Proiectul isi propune sa contribuie la eficientizarea constientizarii, a invatarii si a transferului de cunoastere in domeniul utilizarii sustenabile a materiilor prime si se concentreaza asupra identificarii celor mai bune metode de a pune in practica viitoarele activitati de inovare. In cadrul proiectului, se va explora modul in care nevoile industriei europene si ale societatii civile pot fi abordate simultan prin inovare.
  Prezenta Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons este o sansa pentru schimbarea de mentalitate din Romania in domeniul utilizarii sustenabile a materiilor prime si pentru constientizarea importantei problematicii proiectului pentru dezvoltarea unei economii aflate in acord cu exigentele lumii contemporane.

  Click pentru a vizualiza Agenda evenimentului


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by