Comisia Europeana a propus, miercuri, masuri prin care sa stimuleze parteneriatele public-privat si care sa conduca la solutionarea celor trei probleme importante pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca: aprovizionarea cu materii prime, agricultura sustenabila si imbatranirea activa, respectiv conditii mai bune de sanatate, informeaza site-ul Comisiei Europene.

Astfel, au fost lansate doua noi parteneriate pentru inovare, unul privind materiile prime si unul privind productivitatea si sustenabilitatea agriculturii, si a fost aprobata lansarea unui plan de actiune pe patru ani pentru un parteneriat european privind imbatranirea populatiei, care era la stadiul de parteneriat pilot din noiembrie 2011.

Presedintele Comisiei Europene, Jose-Manuel Barroso, a declarat: "Trebuie sa inovam ca sa readucem Europa pe calea cresterii economice si a crearii de locuri de munca si sa facem fata unor provocari majore, cum ar fi accesul la materii prime, practicarea unei agriculturi sustenabile si problema imbatranirii societatii noastre. Parteneriatele europene pentru inovare vor inlatura barierele, vor elimina blocajele si vor directiona eforturile noastre spre rezultate care conteaza pentru cetatenii nostri si intreprinderile noastre."

Parteneriatul pentru inovare are ca scop depasirea deficitului de materii prime din Europa

Aprovizionarea cu materii prime este vitala pentru industria tehnologiilor de varf. Parteneriatul european pentru inovare in domeniul materiilor prime vine in sprijinul exploatarii, extractiei si prelucrarii materiilor prime. De asemenea, este nevoie sa se ia masuri in vederea dezvoltarii unor inlocuitori pentru materiile prime critice si sa se imbunatateasca reciclarea echipamentelor electrice, electronice si a altor deseuri. Un acces mai bun la minerale va incuraja dezvoltarea de produse inovatoare, cum ar fi straturile fotovoltaice subtiri, iluminatul eficient din punct de vedere energetic, automobilele electrice, avioanele cu reactie avansate pentru transportul de pasageri, dispozitivele optice pentru radiatia infrarosie si fibra de sticla.

Parteneriatul european pentru inovare privind agricultura

Securitatea alimentara este una dintre principalele probleme ale lumii in anii care vor veni, avand in vedere ca Organizatia pentru Alimente si Agricultura a Natiunilor Unite preconizeaza o crestere cu 70% pana in 2050 a cererii de produse alimentare la nivel global, insotita de o crestere accentuata a cererii de hrana pentru animale, fibre, biomasa si biomateriale. Aceasta problema este insa insotita de o incetinire a cresterii productivitatii, in mare parte din cauza unei reduceri a investitiilor in cercetarea agricola, si de o presiune mai mare asupra mediului si a resurselor noastre naturale. De exemplu, 45% din solurile europene se confrunta cu probleme de calitate. Circa 40% din terenurile agricole sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati, iar in ultimii 20 de ani, numarul pasarilor de camp a scazut cu 20-25%.

Parteneriatul european pentru inovare privind imbatranirea activa si in conditii bune de sanatate

Imbatranirea populatiei este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta in prezent Europa. Numarul cetatenilor europeni cu varsta egala cu sau mai mare de 65 de ani se va dubla in urmatorii 50 de ani, ajungand de la 87 de milioane in 2010 la 148 de milioane in 2060. Acest fenomen reprezinta atat o problema pentru sistemele europene sociale si de ingrijiri medicale, cat si o ocazie de a reforma aceste sisteme in interesul pacientilor, al sistemelor de sanatate si al sectorului inovatiilor.