​"Este o falsa perceptie ca ar fi o criza cu medicamentele, exista doar disfunctionalitati", a declarat miercuri ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, intr-o conferinta de presa. El a facut referire la criza generata de lipsa de pe piata a morfinei necesare in tratamentul bolnavilor de cancer in urma cu o saptamana, precizand ca "Ministerul Sanatatii achizitioneaza acest medicament, care este in cauza, Guvernul ne-a ajutat financiar, iar medicamentul este la dispozitia bolnavilor". Ministrul Sanatatii a admis insa ca "astfel de incidente se pot intampla oricand"."Sunt spitale care spun ca nu au medicamentul, am verificat, pentru ca nu l-au comandat", sustine Ritli Ladislau.

Rtili Ladislau mai spune ca "Exista alternative terapeutice la durere, in afara opiaceelor", iar in ceea ce priveste citostaticele, ministrul Sanatatii a declarat ca "Citostaticele sunt asigurate gratuit prin programul comun al Ministerului Sanatatii si CNAS".

Ritli Ladislau a mai anuntat ca "Discutiile cu producatorii au dus la necesitatea revizuirii in continuare a preturilor medicamentelor, in perioada urmatoare se vor lua decizii".

In ceea ce priveste nemultumirile producatorilor legate de taxa clawback, ministrul Sanatatii spune ca aceasta a fost modificata in functie de recomandarile FMI si in urma discutiilor cu producatorii.