Majoritatea debitelor de pe raurile din tara vor fi in crestere, in urmatoarele 24 de ore, mai putin pe cursurile din jumatatea de est, unde vor fi stationare, in timp ce pe Dunare cotele apelor vor fi stationare la intrarea in tara, releva prognoza hidrologica publicata, miercuri, de Administratia Nationala 'Apele Romane', potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, debitele raurilor vor fi, in general, in crestere din cauza propagarii pe cursurile inferioare ale Muresului si Prutului, stationare pe raurile din jumatatea de est a tarii si in scadere pe celelalte rauri.

De asemenea, formatiunile de gheata se vor mentine fara modificari importante, exceptand raurile din nordul si centrul teritoriului, unde vor fi in usoara intensificare si extindere. In plus, se va mentine zaporul format anterior pe raul Bistrita la s.h. Frumosu si podurile de gheata cu ingramadiri pe Somes la s.h. Rastoci si Crisul Alb aval s.h. Gurahont.

Pe sectorul amonte de acumularea Izvorul Muntelui se vor mentine aglomerarile de gheturi cu grosimi intre 0,2 si 1,5 metri pe o lungime totala de 10,5 km.

Izolat, pe unele rauri mici, ca urmare a dislocarii si ingramadirii formatiunilor de gheata, se pot produce blocaje de gheturi care vor duce la cresteri artificiale insemnate de niveluri, cu atingerea si depasirea Cotelor de Atentie pe unele sectoare de rau, mai ales din sudul, sud-vestul si sud-estul tarii.

In ceea ce priveste situatia Dunare, debitele fluviului la intrarea in tara (sectiunea Bazias) vor fi stationare, de 3.150 mc/s, sub media multianuala a lunii februarie (5.300 mc/s). Pe sectoarele Gruia-Oltenita si Galati-Tulcea debitele vor fi in crestere, dar si in scadere pe sectorul Calarasi-Braila.

Totodata, podurile de gheata pe sectorul Calarasi-Isaccea se vor mentine, la fel pe sectorul Ceatal Izmail-Tulcea si in Delta blocajele de gheturi.