Treizeci de perchezitii au avut loc, duminica dimineata, in judetele Mehedinti, Cluj, Hunedoara, Timis si Arges, fiind vizat un grup infractional organizat, format din 34 de persoane, specializat in evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul cauzat prin aceste activitati fiind de 20.000.000 de euro. Omul de afaceri Catalin Spataru, supranumit "regele asfaltului din Arges", este cautat de anchetatori, potrivit unor surse judiciare, citate de agentia Mediafax.

Sursele citate au precizat ca omul de afaceri Catalin Spataru ar fi parasit deja Romania.

Spataru este vizat in dosarul in care, duminica dimineata, au fost facute 30 de perchezitii la locuinte din Strehaia, din judetul Hunedoara, din municipiile Cluj si Timisoara, precum si din judetul Arges. Catalin Spataru este finul sefului IPJ Valcea, Ion Stoica, fost secretar general al MAI si fost sef al IPJ Arges, potrivit surselor citate.

Anchetatorii urmeaza sa audieze 34 de persoane vizate in acest caz, suspectate de evaziune fiscala si spalare de bani. La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinti au fost aduse deja pentru audieri 25 de persoane, in urma perchezitiilor din Strehaia.

In urma perchezitiilor la domiciliile acestora din Strehaia au fost ridicate trei seifuri, mai multe arme, precum si cinci masini de lux, printre care un Lexus si un BMW X5.

Surse judiciare au declarat ca in ancheta este vizat si Petrica Toma, din Hunedoara, fost comisar sef la Garda Financiara, proprietarul Hotelului Roman din Herculane, acesta urmand sa fie audiat de procurori la DIICOT Mehedinti. La locuinta acestuia anchetatorii au gasit aproximativ 600.000 de lei.

Seful SCCO Mehedinti, subcomisar Petri Althamer, a confirmat ca Petrica Toma a fost ridicat de anchetatori de la domiciliul sau din Hunedoara si urmeaza sa fie adus la audieri la sediul DIICOT Mehedinti.

Anchetatorii au facut, duminica, 30 de perchezitii domiciliare - 13 in localitatea Strehaia, noua in judetul Hunedoara, patru in municipiul Cluj, trei in municipiul Timisoara si una in judetul Arges - la membrii unui grup infractional suspectati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani, potrivit unui comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinti urmeaza sa fie aduse pentru audieri 34 de persoane, printre care si liderii gruparii, Mihai Gheorghe si Mihai Ion.

Potrivit procurorilor DIICOT, liderii gruparii au identificat 50 de societati comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri si in intelegere cu administratorii acestora, in schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operatiuni comerciale fictive, de livrare de marfuri sau prestare servicii, in scopul diminuarii taxelor si impozitelor aferente bugetului de stat.

In acest scop, membrii gruparii au infiintat cinci societati comerciale tip "fantoma", cu sediul in localitatea Strehaia, "acestea acumuland debite substantiale catre bugetul de stat, constand in TVA si impozit pe profit, datorat urmare a activitatii infractionale", a pecizat DIICOT.

Sumele de bani reprezentand contravaloarea acestor operatiuni erau achitate in conturile societatilor comerciale controlate de catre cei doi, deschise la diverse unitati bancare, de unde erau ridicate imediat in numerar si impartite intre membrii gruparii.

"Cu titlu de exemplu, numai pentru cinci dintre societatile comerciale atrase de catre invinuiti s-au facturat marfuri si servicii in valoare totala de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), suma ridicata in numerar de catre invinuitii Mihai Ion si Mihai Fanel Daniel, cu consecinta prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro", se mai arata in comunicatul DIICOT.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infractionala este estimat pana in acest moment la 20 de milioane de euro.

Cercetarile in acest caz au fost facute cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul SCCO Mehedinti.