Coordonatorul Sector Public de la Centru Romani de Politici Europene este de parere ca administratia romaneasca nu poate inca functiona pe un sistem modern de coordonare orizontala. Contextul specific al functionarilor romani cere o centralizare a administratiei fondurilor europene daca ne dorim sa avem rezultate mai bune pe viitor. De asemenea, Dragos Dinu crede ca presiunea mare este pe umerii birocratilor, dar acestia nu pot eficientiza sistemul fara vointa si sprijinul politicienilor.

Dragos DinuFoto: HotNews.ro

Principalele declaratii ale invitatului in emisiunea Bucuresti punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle.

  • Exista doua paliere importante. Primul se refera la sistemul de management al fondurilor europene. Cum am structurat acest sistem, cum am organizat autoritatile de management, raporturile de subordonare si procedurile existente. Al doilea se leaga de logica programelor operationale asa cum le-am gandit initial. Vom vedea daca ea mai e valabila pentru perioada 2014-2020 avand in vedere rezultatele obtinute.
  • Toata lumea a vorbit de o birocratie excesiva, de proceduri care uneori mai mult incurca decat ajuta atat autoritatile cat si beneficiarii.
  • Apoi e vorba de capacitatea autoritatilor publice de a gestiona proiectele. Avem un program operational specific pentru dezvoltarea capacitatii administrative. In ciuda acestui fapt, in mod cert pot fi imbunatatiri in aceasta zona.
  • Se discuta mult daca avem autoritatile de management calibrate la volumul de munca. Multi spun ca nu avem oameni destui in sistem.
  • Nu pot sa achiesez in totalitate la acest punct de vedere pentru ca multe din aspecte sunt deja externalizate. Pe de alta parte, simtim nevoia sa ne acoperim cu birocratie si cream munca suplimentara pentru cei din AM-uri sau alte organisme.
  • Am alocat AM-urile cate unui minister. Avem atributul de coordonare orizontala la MAEu, insa coordonarea orizontala a unei politici nu este obisnuinta pentru administratia romaneasca. Nu stim sa facem asta.
  • Sistemul de decizie in administratia romaneasca este personalizat. Ministrul X este stapan in domeniul gestionat. Este foarte greu pentru Leonard Orban sa dea directii clare ministerelor de resort. Sunt pe acelasi palier in Guvern.
  • In general sunt adeptul descentralizarii. Insa avand in vedere structura administratiei romanesti, modul ei de functionare si rezultatele de pana acum, cred ca pentru perioada imediat urmatoare, varianta centralizarii cu control mai clar din partea ministrului afacerilor europene ar fi o solutie daca vrem sa crestem rata de absorbtie.
  • Realist vorbind, o schimbare a structurii de management e oportuna pentru perioada bugetara 2014-2020.
  • Organizarea actuala poate produce rezultate mai bune decat pana acum, iar cu parghiile pe care Leonard Orban le are in prezent mai poate sa stimuleze anumite sectoare.
  • Se poate face cu o sustinere puternica a primului ministru si eventual intalniri intre ministrul Orban si cei care au in coordonare aceste AM-uri pe sectoarele specifice.
  • Politicienii romani au vrut si nu au vrut sa absoarba fonduri europene. Declarativ obiectivul e asumat de toata lumea. Din cauza aspectelor tehnice insa, politicul n-a fost extrem de implicat.
  • S-a asteptat foate mult de la tehnicienii din administratie si ca performantele noastre se datoreaza faptului ca nu am avea functionari bine pregatiti. Argumentul e valabil doar pana la un punct.
  • De la un punct incolo avem nevoie de vointa politica si de determinarea politicienilor ca ei sa vrea sa se schimbe lucrurile acestea si sa forteze schimbarea.
  • Pentru perioada 2014-2020 exista un risc de scadere a fondurilor europene totale puse la dispozitia Romaniei. Din cate stiu, pozitia fata de Romania este una favorabila, deocamdata.
  • Daca vom continua cu aceste balbe si vor mai fi opriri de plati pe anumite programe, evident ca anumite state net contributoare isi vor pune aceasta problema si Romania va pierde.
  • Mai important insa e ca, indiferent cati bani am alocati, important e cati reusesc sa cheltui din ei si sa ii internalizez sistemului pe care eu il dezvolt.

Citeste si raspunsurile lui Dragos Dinu (CRPE) la intrebarile adresate de cititorii HotNews.ro in cadrul unei intalniri online.

Vezi un interviu acordat de Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, pe tema deficientelor din administrarea fondurilor comunitare.