Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a constatat ca 13 consilii judetene nu au publicat in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) niciun fel de documentatie de achizitie a unor servicii de deszapezire pentru iarna 2011-2012, a declarat, joi, presedintele ANRMAP, Cristina Traila, relateaza Agerpres.

Cristian TrailaFoto: Agerpres

Cele 13 consilii judetene care nu au publicat achizitiile sunt din judetele Arges, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Neamt, Sibiu, Suceava, Valcea, Vaslui.

"Din toate judetele tarii, 13 nu apar in SEAP ca avand un contract de deszapezire in derulare. Mai precis, nu exista niciun anunt de atribuire cu privire la aceste 13 judete", a precizat presedintele ANRMAP in cadrul unei conferinte de presa.

Cristina Traila a explicat ca sunt luate in calcul trei posibile variante:

  • consiliile judetene nu au transmis anunturile de atribuire care arata ca eventuale contracte de deszapezire sa fi fost incheiate;
  • cele 13 consilii judetene nu au incheiat niciun contract de deszapezire;
  • alte entitati de la nivel judetean desfasoara servicii de deszapezire.

Referitor la deszapezire, ANRMAP a constatat ca multe dintre autoritatile contractante au initiat proceduri de achizitii foarte tarziu, in noiembrie 2011, urmarind in mod deliberat sa li se blocheze procedura pentru a putea apoi sa invoce situatia de urgenta si sa incheie contracte prin negociere directa, cu anumite firme, cand sunt caderi masive de zapada.

"Au fost foarte multe proceduri initiate la 1 noiembrie 2011. Am avut noroc poate iarna asta ca a venit un pic mai tarziu, dar a venit extrem de dificil. Acele entitati contractante care initiaza intr-o astfel de perioada urmaresc un singur lucru: ca acele proceduri sa se blocheze fie prin contestatii, fie sa invoce ca ANRMAP nu le-a verificat documentatia in termenul prevazut de lege si sa se ajunga la negocieri fara publicare", a precizat Cristina Traila.

Presedintele ANRMAP a dat drept exemplul CJ Vrancea, care a aplicat o prima procedura de achizitii pentru servicii de deszapezire abia in 29 noiembrie 2011, incheind un contract de peste 2,6 milioane de lei cu firma Sotirex Adjud. Apoi, in urma caderilor masive de zapada, CJ Vrancea a incheiat contracte cu alte firme, prin negociere directa, fara publicarea procedurii in SEAP, iar ANRMAP verifica in prezent aceste cazuri.

Potrivit presedintelui ANRMAP, "atat timp cat tu ai incheiat un contract in noiembrie 2011 cu o anumita firma pentru prestarea serviciilor de deszapezire, nu ai niciun motiv sa inchei cu o alta companie, printr-o procedura netransparenta, contracte, chiar daca - sa spunem - ar fi avut nevoie de utilaje si materiale suplimentare. Putea apela la aceeasi firma cu care a incheiat initial contracte."

Traila a explicat ca 9 autoritati contractante au incheiat tarziu contracte de deszapezire, prin negociere directa cu anumite firme, invocand situatia exceptionala.

In Bucuresti:

  • Administratia Domeniului Public Sector 6 a incheiat trei contracte legate de deszapezire, prin negociere directa, fara anunt de participare, in luna februarie 2012, de circa 1,3 milioane de lei in total;
  • ADP Sector 2 a incheiat, prin negociere, trei acte aditionale la contracte anterioare, cu doua firme. Actele aditionale sunt incheiate in decembrie 2011, la niste contracte initiale de servicii de paza. Potrivir ANRMAP, valoarea serviciilor pentru doua dintre aceste acte aditionale este de circa 2,9 milioane de lei, in total.

Alte autoritati care au apelat la achizitii publice pentru deszapezire, fara licitatie publica, sunt:

  • CJ Arad - cinci contracte atribuite in octombrie 2011;
  • CJ Calarasi - trei contracte din noiembrie 2011;
  • CJ Harghita - trei contracte din noiembrie, decembrie 2011 si ianuarie 2012;
  • CJ Maramures - patru contracte din noiembrie, decembrie 2011 si ianuarie 2012.

In perioada urmatoare, ANRMAP va verifica cu prioritate si documentatiile postate in SEAP pentru lucrari si alte servicii privind prevenirea inundatiilor. "Atrag atentia asupra unui lucru: vom verifica cu prioritate toate acele documentatii care sunt deja postate in SEAP si sunt 54 ale companiilor de apa, ale administratiilor bazinale si ale autoritatilor locale referitoare la reamenajarea de diguri, podete, albii de rauri. Nu vom avea niciun motiv sa invoce circumstante imprevizibile si sa incheie astfel de contracte in perioada urmatoare", a spus presedintele ANRMAP. Dintre cele 54 de proceduri de achizitii, 34 sunt pe fonduri europene.

Traila a invitat companiile de apa si canalizare implicate in aceste achizitii la discutii cu expertii ANRMAP, pentru a preintampina eventuale probleme in desfasurarea procedurilor.