Cladirile din centrul istoric al Brasovului vor fi restaurate printr-un proiect european, finantat prin programul URBACT II, care are parteneri din Franta, Spania, Olanda, Grecia, Portugalia, Germania, Irlanda, Belgia, Italia si Romania, relateaza Agerpres.

Proiectul isi propune sa realizeze un set de principii si instrumente care sa poata fi folosite de orasele europene pentru recapatarea si/sau pastrarea vitalitatii centrelor istorice.

Reprezentanti ai tarilor partenere in proiect s-au intalnit miercuri la primaria Brasov pentru a pune la punct toate etapele care se vor desfasura in cadrul acestui proiect.

"A fost o intalnire de lucru prin care incercam sa punem la punct tot ce inseamna eco-restaurare a centrelor istorice in asa fel incat sa se pastreze toate componentele traditiei, dar si tot ce inseamna provocari sociale, urbanistice, tehnico-financiare. Sunt principiile de baza ale proiectului care se va materializa in final cu o baza de date multifunctionala, astfel incat oricare dintre orasele Uniunii Europene sa poata lua practici din aceasta baza de date venind totodata si cu imbunatatiri. Va aparea si o brosura cu recomandari in domeniul politicilor publice", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul general al Agentiei Metropolitane Brasov, Dragos David.

Potrivit acestuia, ar putea fi vorba despre de 600 de cladiri din centrul istoric al orasului, dar o buna parte dintre acestea au probleme in ceea ce priveste proprietatea. Multe dintre imobile au o multitudine de proprietari particulari, altele sunt in litigii iar altele au probleme juridice.

"Cautam sa solutionam aceste probleme si sa formam asocieri intre proprietari care sa participe cu o parte din finantare la aceste restaurari. Evaluarile acestor imobile ar putea incepe spre finalul acestui an. Cred ca Programul Operational Regional se va concentra mai mult pe aceste probleme in perioada 2014-2020", a precizat David Dragos.

In fiecare comunitate partenera in proiectul LINKS a fost definit un grup local de sprijin care are rolul de a coordona realizarea Planului Local de Actiune, document ce va sta la baza politicilor publice in domeniul dezvoltarii durabile a centrului istoric. Pentru toate temele propuse se vor prezenta exemple de buna practica si proiecte pilot din comunitatile partenere.